Delnice

Goranski medun treba biti brend Gorskog kotara

Mladen Trinajstić



Kako bi informirala pčelare Gorskog kotara, ali i sve ostale zainteresirane ljubitelje meda, Udruga pčelara Gorskog kotara »Žbela« Delnice organizirala je u pansionu »Lovački« u Delnicama predavanje vezano uz dobivanje zaštićene oznake izvornosti »Goranski medun«. Suorganizatori predavanja bili su Hrvatske šume, TZG Delnice i Udruženje pčelarskih udruga PGŽ-a – Primorsko-goranski pčelarski savez.


– Prvi korak prema postizanju zaštite izvornosti Goranskog meduna smo obavili, no sada idemo dalje u još dugoročniji proces jer želimo da Goranski medun postane i brend Gorskog kotara, a za to moramo mobilizirati širu lokalnu zajednicu – od turističkih zajednica, LAG-a, lokalnih samouprava do pčelarica i pčelara. Nadam se da ću doživjeti i izvoz Goranskog meduna van Hrvatske – poručio je jedan od predavača, Branko Vidmar iz Udruge proizvođača meduna, Vrbovsko. Na njega se u drugom dijelu predavanja nadovezao prof. dr. sc. Dražen Lušić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji je pojasnio način provedbe zaštite izvornosti Goranskog meduna, a nakon toga uslijedila je degustacija Goranskog meduna te međusobno iznošenje dojmova sudionika.


Pritom je izražena nada da Goranski medun uistinu uskoro postane prepoznatljiv s obzirom na sve njegove kvalitete. Pri samom kraju predsjednik Udruge pčelara Gorskog kotara »Žbela« Valter Rački rekao je da se spomenuta udruga prijavila na određene natječaje kako bi ovakvih predavanja bilo i više kroz godinu na korist svih pčelarica i pčelara jer je međusobna suradnja uistinu bitna.