Autohtoni goranski proizvod

Goranski medun ide po zaštitu izvornosti

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Medun ne potječe od nektara, već od medne rose koja je produkt metabolizma lisnih uši karakterističih za ovaj kraj i stoga je jedan od najautentičnijih proizvoda Gorskog kotara, kaže dr. Dražen Lušić



DELNICE  Proizvođači meda s područja Primorsko-goranske županije već su odradili znatan dio posla vezan uz postupak dobivanje etikete izvornosti zemljopisnog podrijetla goranskog meduna, a cjelokupan postupak trebao bi, procjenjuju u Udruzi proizvođača meduna, biti gotov za otprilike godinu i pol dana, istaknuto je na jučerašnjem skupu pčelara i medara na radionici održanoj u delničkom Hotelu »Risnjak«.


Sudionicima su predstavljene dosadašnje aktivnosti vezane uz izradu stručne podloge Programa zaštite izvornosti zemljopisnog podrijetla goranskog meduna, autohtonog proizvoda Gorskog kotara, a pojašnjavajući ideju da se krene u ovaj projekt dr. Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju riječkog Medicinskog fakulteta ističe da je medun već dugo jedan od najautentičnijih proizvoda Gorskog kotara i to ponajprije stoga jer ne potječe od nektara, već od medne rose koja je produkt metabolizma lisnih uši koje su karakteristične za ovaj kraj.


– Ta medna rosa ima karakteristike koje je bitno razlikuju po fizikalno-kemijskim i nutritivnim svojstvima od drugih pa nam sve to daje za pravo da tražimo i dobijemo etiketu izvornosti zemljopisnog podrijetla goranskog meduna.





 Vidmar naglašava i činjenicu da je u bivšoj državi ljubljanski Medex, div u proizvodnji meda, izgrađen baš na goranskom medunu. – Pa kad su oni mogli u doba mraka, siguran sam da možemo i mi sada iskoristiti to prirodno bogatstvo, rekao je Vidmar složivši se s konstatacijom da je Gorski kotar raj za pčele, a to znači i ekološki raj.



Naravno, dobivanjem tih oznaka izvornosti dodatno se valorizira i obogaćuje područje s kojeg taj proizvod dolazi pa bi dobivanje te etikete puno značilo za Gorski kotar u svakom pogledu. Aktivnosti koje su potrebne da bismo zatražili takvu etiketu ukupno traju tri godine, a mi smo sada negdje na polovici. Mogućnosti da steknemo etikete izvornosti zemljopisnog podrijetla goranskog meduna su velike, a drago nam je što uz nas koji se bavimo pčelarstvom i proizvodnjom meda imamo podršku od PGŽ-a pa do lokalnih samouprava, rekao je dr. Lušić.


Branko Vidmar, predsjednik Udruge proizvođača meduna koja je i pokrenula službenu inicijativu o stjecanju spomenute etikete posebno naglašava da je program po kojem se to radi izuzetno kvalitetan.


– Tu razinu kvalitete dosegli smo, između ostalog i stoga što smo – za razliku od mnogih drugih – zaista povezali proizvodnju i znanost. Naša traženja argumentirana su dokazanim činjenicama i stoga smo uvjereni da ćemo u planiranom roku realizirati zamišljeno te da će za godinu i pol dana medun biti jedan od rijetkih zaštićenih proizvoda zemljopisnog podrijetla na području PGŽ-a što će biti naš doprinos brendiranju Gorskog kotara u cjelini, rekao je Vidmar dodavši da slijede znanstvena i povijesna istraživanja, a u planu je i izdavanje monografije sa svim pojedinostima o medunu.