Zdravo stanovanje

Goranske planinske drvene kuće skuplje su od zidanih, ali se ulaganje isplati

Marinko Krmpotić

Iako je drvena kuća u startu nešto skuplja, ta se razlika u cijeni vrlo brzo vrati znatno manjim troškovima grijanja, zdravijim životom, estetskim ugođajem...



KUPJAK Izgradnjom i postavljanjem već svoje druge »Stenavert goranske drvene kuće« na ulazu u mjestašce Bukovac Sungerski, poduzeće »Stenavert« d.o.o. iz Kupjaka ulazi u desetu godinu rada vezanog uz izgradnju tipičnih planinskih drvenih kuća. Uz taj posao radnici ovog poduzeća, koje će sljedeće godine napuniti puna dva desetljeća postojanja, privređuju i izvođenjem limarskih, krovopokrivačkih radova, rekonstrukcijama i sanacijama objekata, raznim suhomontažnim nadogradnjama stambenog prostora u cilju povećanja korisne stambene površine, uređenja potkrovlja kao i sve druge potrebne građevinske radove na kući. Drvene kuće koje je nemoguće ne uočiti na ulasku u Bukovac Sungerski svojevrsna su promidžba ne samo »Stenaverta«, već i prirodnog načina stanovanja, ističu Ratko i Marija Ivošević, vlasnici »Stenaverta«. 


 Studentski san


»Još kao studenti Šumarskog fakulteta u Zagrebu drvno-tehnološkog odjela znali smo da ćemo ostvariti svoj san onog momenta kada izgradimo, montiramo i pokažemo javnosti našu prvu drvenu kuću. Prikazan projekt u malom goranskom mjestu Bukovac Sungerski nosi naziv »Stenavert goranska drvena kuća«, a zamišljen je da kroz izgradnju tri prostorno iste kuće prikažemo raznolike mogućnosti završnog izgleda naših drvenih kuća.



 »Stenavert« je ovog proljeća krenuo i u vrlo uspješan projekt goranskih autobusnih čekaonica izgrađenih u drvenom stilu. »Za sada smo ih postavili na području Općine Ravna Gora, a bilo bi zgodno kada bi ovakav tip stajališta našao svoje mjesto i u ostalim goranskim lokalnim samoupravama. Mišljenja smo da u Gorskom kotaru trebamo poraditi na zajedničkom jedinstvenom vizualnom identitetu utemeljenom na posebnostima našeg kraja, smatra Ratko Ivošević.






Projekt je u osnovi promidžbeni, ali isto tako i tržišno orijentiran, pa je zgodno istaknuti da su navedeni objekti na prodaju i to s obzirom na promociju, po povoljnim cijenama. Naime, opisani objekti energetski štedljivi, kompletno izgrađeni, što podrazumijeva plaćene sve pristojbe i naknade Republici Hrvatskoj, izrade glavnog projekta građevine i parcelacije, komunalne doprinose, vodne doprinose, elektroenergetske suglasnosti,  građevinske radove iskopa i betoniranja temeljne ploče, trokomorne septičke jame, lamelirane osnovna konstrukcije kuće sa ugrađenim zavidnim toplinskim izolacijama, vrhunskom keramikom, postavljenim rasvjetnim tijelima, sanitarijama, te pripadajućim zemljištem, uređenom hortikulturom okućnice veličine cca 600 kvadrata prodaju se po cijeni od 1.100 eura po kvadratu neto korisne površine kuće, govore Ivoševići dodajući kako je zanimanje za ove njihove objekte zavidno, a vjeruju da će s oporavkom tržišta stanje biti još i bolje.    


Rast broja djelatnika


– Sretni smo što je već izgradnja prve kuće izazvala pozitivne reakcije i privukla pažnju investitora koji su nam ukazali povjerenje, pa smo se eto, baš u vrijeme najveće krize, isprofilirali kao moderna, stabilna tvrtka sa stalnim povećanjem broja zaposlenih. Zanimanje za gradnju drvenih kuća itekako postoji. No, zbog svoje »običnosti« mnogi drvene kuće smatraju manje vrijednom investicijom pa se iznenade kad shvate da je njena izgradnja skuplja od zidane kuće iste veličine. No, iako je drvena kuća u startu nešto skuplja, ta se razlika u cijeni vrlo brzo vrati znatno manjim troškovima grijanja, zdravijim životom, estetskim ugođajem... Svim interesentima za kupnju drvene kuće savjetujemo da što više pitanja postavljaju kako bi se zaštitili, jer danas se mora biti jako dobro informiran o svemu«, govore Ivoševići dodajući kako za kuće koji oni grade daju garanciju na vremenski period 30 godina. 

»Stenavert« trenutačno ima 11 uposlenih od kojih su troje visokoobrazovani, a ostalo su vrsni majstori – limari, tesari i stolari. Ratko i Marija Ivošević naglašavaju kako planiraju i daljnja zapošljavanja i širenje posla jer im polako nedostaje prostora.   


Nelojalna konkurencija


Jedino s čime nisu zadovoljni je crno tržište i nelojalna konkurencija koja uzima sve više maha.


– Sve je više neregistriranih proizvođača koji rade na divlje i po neshvatljivo niskim cijenama. Osim što ne plaćaju poreze i sve ono što je potrebno da bi naša država funkcionirala, evidentno se radi i o kriminalnim radnjama gdje se osim rada na crno plasira i ukradeni građevinski materijal. Problem je u tome što takvi stvaraju vrlo loš proizvod čime ugrožavaju i nas, kvalitetne legalne proizvođače. Naime, bojimo se da će nekvalitetna gradnja drvenih kuća uzrokovati stvaranje lošeg imidža takve vrste gradnje. Nažalost, imali smo priliku na terenu vidjeti objekte kojima očito između ostaloga nisu bili korektno izrađeni statički proračuni, pa je došlo do deformacija osnovne konstrukcije. Zbog svega toga smatramo da bi nas država trebala puno više štititi, a ne dozvoljavati ugrožavanje rada perspektivnih poduzeća i ovog još uvijek na goranskim prostorima krhkog tržišta drvenih kuća, ističe Marija Ivošević.