Znaju kako

Goranska poduzeća znaju kako: Uz pomoć EU fondova do veće konkurentnosti

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Najnoviji primjer su poduzeća Lokve d.o.o. i Bandag Protector Katalinić koja su dobila sredstva iz EU fonda za regionalni razvoj. Lokvarci su za implementaciju naprednih tehnologija dobili 773.900 bespovratnih kuna, dok su Gerovčani za nabavku novog postrojenja dobili iz EU fonda 875.835 kuna

LOKVE/GEROVO Goranska poduzeća u sve više slučajeva uspješno sudjeluju u kandidaturama za novac iz EU fondova. Najnoviji primjer ponudila su poduzeća Lokve d.o.o. i Bandag Protector Katalinić iz Gerova koja su dobila sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.Tvrtka Lokve specijalist je u proizvodnji prozora u varijanti drvo i drvo/aluminij. Društvo je s poslovanjem započelo 2009. godine, a danas zapošljavaju 105 djelatnika.

S ciljem održavanja konkurentnosti, tvrtka je odlučila osuvremeniti poslovne procese za što je iskoristila podršku Europskog fonda za regionalni razvoj u vidu bespovratnih sredstava iz natječaja »Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MPS u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)« te je za svoj projekt »Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja društva Lokve d.o.o. implementacijom naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologija« dobilo bespovratnu potporu. Ukupna vrijednost projekta je 1.152.693 kune, pri čemu se iznos od 773.900 kuna odnosi na bespovratnu potporu, dok su preostale 378.793 kn vlastito učešće investitora.



– Projekt će pridonijeti povećanju prihoda od prodaje i izvoza, a pozitivni efekt provedbe projekta osjetit će i lokalna zajednica kroz povećanje zaposlenosti. Nova radna mjesta predviđena u sklopu projekta pogodna su za rad žena i muškaraca, kao i za rad osoba s invaliditetom – ističe u ime gerovske tvrtke Dragan Katalinić, dodajući da su s provedbom projekta započeli u listopadu 2016. godine, a završetak je bio u rujnu ove godine.



Povećanje prihoda




Svrha projekta je unaprijediti informatiziranost poslovanja nadogradnjom i povezivanjem postojećih programskih rješenja te implementacijom nove web stranice, što će u konačnici dovesti do povećanja učinkovitost poslovanja i organizacije tijeka rada. Projekt će pridonijeti povećanju prihoda od prodaje i izvoza, a pozitivni efekt osjetit će i lokalna zajednica kroz povećanje zaposlenosti. Društvo je s provedbom projekta započelo u ožujku 2016., dok je završetak predviđen za studeni 2017.


Sličan postupak dogodio se i kod poduzeća Protektor – Bandag – Katalinić d.o.o. iz Gerova koje je također, zahvaljujući projektu sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, nabavilo novo postrojenje za proizvodnju drvnih elemenata te postrojenja za tzv. okrajčivanje i propiljivanje građe. Time je, ističu u ovom uglednom poduzeću, povećana ne samo konkurentnost tvrtke, već i proizvodni kapaciteti proizvodnje piljene građe i uveden novi element u proizvodni asortiman – drvni elementi.


Širenje proizvodnje


– S ciljem održavanja konkurentnosti, Društvo se odlučilo na provedbu projekta »Povećanje konkurentnosti društva Protektor – Bandag – Katalinić d.o.o. povećanjem proizvodnih kapaciteta i diversifikacijom proizvodnje«. Projekt je proveden uz podršku Europskog fonda za regionalni razvoj u vidu bespovratnih sredstava iz natječaja Kompetentnost i razvoj MSP. Ukupna vrijednost projekta je 2.982.269 kuna, pri čemu je 875.835 kn bespovratna potpora, dok su preostale 2.106.434 kn vlastito učešće investitora – rekao je Dragan Katalinić iz te obiteljske firme s 50-godišnjom tradicijom. Počeli su kao obrt za šumske radove i eksploataciju šuma, a Društvo je osnovano 1990., kada počinju s pilanskom preradom drva. Danas zapošljavaju 42 djelatnika.