Posljedice nevere

Gorani zbrajaju i užurbano saniraju štetu od megaoluje

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Vozila komunalnih službi i kamioni s dizalicama jučer su bili neizostavan prizor u velikom broju goranskih naselja, posebno na području Vrbovskog, Ravne Gore i Brod Moravica, a štete od dvodnevnog divljanja orkanskog juga tek se zbrajaju. Dio škola ni jučer nije radio zbog nedostatka struje



RAVNA GORA, VRBOVSKO, BROD MORAVICE Desetak centimetara snijega koji je pao u noći s utorka na srijedu u normalnim bi uvjetima djelovao čak i malo idilično, ali jučer na goranskom području nikome nije bilo do idile i romantike, ponajprije stoga jer su se zbrajale i koliko-toliko sanirale štete dvodnevnog divljanja orkanskog juga koje je poharalo znatan dio goranskog područja. Vozila komunalnih službi i kamioni s dizalicama jučer su bili svakodnevni prizor u gotovo svakom goranskom naselju, a štete se tek zbrajaju – govori nam Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog koje je, dojam je, najteže stradalo pod udarima juga.


– Već treći dan gotovo svakodnevno su na terenu vatrogasci, šumari, djelatnici našeg Komunalca i uposleni na javnim radovima, ukupno oko osamdesetak ljudi. Stanje se polako normalizira, ali su štete zaista velike. Primjerice, u Gomirju je stradala jedna pilana i tzv. učiteljska zgrada, Moravice su veći dio dana bez struje i nadamo se da će HEP to uspjeti riješiti što prije, a mi ćemo za svaki slučaj osigurati agregate za ona naselja u kojima će popravak trajati duže – rekao je Mufić, zahvalivši svima koji su proteklih dana radili na terenu.


Bez struje


Anton Burić, ravnatelj OŠ I. G. Kovačića iz Vrbovskog kojoj je odnesen dio krova, uspio je jučer organizirati nastavu u matičnoj školi.




– Jučer smo uspješno najlonskim ceradama prekrili dio krova koji je vjetar odnio, a budući da kiša i snijeg nisu bili jaki, ništa nije procurilo i mi smo održali nastavu, a činit ćemo to i dalje, osim ako ne dođe do novih udara juga, ili ako padne više snijega koji bi mogao predstavljati opasnost za postavljenu zaštitu. Ukoliko vremenski uvjeti dopuste, nadam se da bismo već idući tjedan postavili novu krovnu konstrukciju na oštećeni dio – rekao je Burić, dodavši da jučer nije radila Područna škola Nikole Tesle u Moravicama jer u tom mjestu nije bilo struje.


Iz istih razloga jučer nije radila ni škola u Brod Moravicama kojoj je uz struju nedostajala i voda pa nije imalo smisla raditi, rekao nam je ravnatelj OŠ Brod Moravice Duško Zatezalo, najavivši da će po normalizaciji stanja biti organizirana i nastava. Brod Moravice su jedno od područja koje je najteže pogođeno orkanskim jugom. U samom središtu mjesta uništena su gotovo sva stabla u malom parku, a na zgradi uz općinsku upravu vjetar je u potpunosti skinuo limeni krov koji su jučer mještani uz pomoć teške mehanizacije uklanjali.


Opasne vjetroizvale


Slično je i u Ravnoj Gori koja je, rekao nam je načelnik Mišel Šćuka, zahvaćena nevremenom u svim svojim dijelovima. – Kupjak, Stari Laz, Stara Sušica, Ravna Gora… Svako mjesto bilježi neku štetu, a bilo bi i puno gore da zaista dobro nisu radili članovi svih naših DVD-a iz spomenutih naselja. Počeli smo i s postupkom prijave šteta pa molimo ljude da nam se jave, a ako su u mogućnosti i da slikaju napravljenu im štetu kako bi naše prijave bile što kvalitetnije – rekao je Šćuka, istaknuvši da je ipak najbitnije da nitko nije fizički stradao.

Posljedice velike nevere vidljive su na svakom koraku – od podignutih krovova ili oštećnih krovišta pa do grana razbacanih posvuda, odnosno sklonjenih uz rub ceste. Na pojedinim lokacijama još nisu riješene ni sve vjetroizvale pa ta stabla prijete, ali će komunalne službe i i tu reagirati vrlo brzo. Na pojedinim lokacijama poput Dobre u Vrbovskom, došlo je do vrlo opasnih vjetroizvala nad samom prugom pa će tu trebati reagirati što hitnije jer srušena drva prijete odronom.