Koordinacija

Gorani se pobunili u Županiji i Ministarstvu: Traže da im se plati zimsko čišćenje cesta

Marinko Krmpotić

Zimsko čišćenje prometnica velika je stavka u goranskim proračunima / snimio M. KRMPOTIĆ

Zimsko čišćenje prometnica velika je stavka u goranskim proračunima / snimio M. KRMPOTIĆ

Inicijativu delničkoga gradonačelnika podržali su čelnici svih devet goranskih lokalnih samouprava, koje su zbog novih zakonskih odredbi izgubile znatan dio proračunskih sredstava, što otežava održavanje komunalnog standarda. Za čišćenje čitavog područja Gorskog kotara treba oko 5 milijuna kn



JSvih devet goranskih lokalnih samouprava poslat će ovih dana Primorsko-goranskoj županiji i nadležnom ministarstvu zahtjev za plaćanjem troškova zimskog čišćenja cesta u idućoj godini, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika. Inicijator ideje delnički je gradonačelnik Ivica Knežević koji je ovo traženje argumentirao činjenicom da je zbog niza prošle i ove godine stvorenih novih zakonskih odredbi svaka goranska lokalna samouprava izgubila znatan dio proračunskih sredstava, što bitno otežava održavanje komunalnog standarda.


»Delnice su izgubile 14,5 milijuna kuna, a trenutačno su naše nepodmirene obveze oko 5 milijuna kuna i novca za zimsko čišćenje i održavanje prometnica mi u ovom trenutku nemamo. Za 73 kilometra prometnica koliko ih se zimi čisti na našem području, potrebno je, po okvirnim procjenama, oko 1,9 milijuna kuna, a za cjelokupno područje Gorskog kotara oko 5 milijuna kuna«, rekao je Knežević.


Izjednačavanje mogućnosti


Ostali goranski čelnici složili su se s tom idejom, pri čemu je gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel napomenuo da bi prihvaćanjem ovih troškova Županija zaista izjednačila mogućnosti Gorskog kotara za ravnomjeran razvoj s ostatkom Županije jer bi platila troškove koji su specifični samo za goransko područje. Uz to, Rajšel je predložio da se uz Županiju sredstva traže i od nadležnih ministarstava, što je podržao i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić založivši se za to da se u županijskom proračunu izdvoje sredstva za goranske posebnosti, a upravo čišćenje snijega jedna je od njih. Sjednici nazočan dožupan Petar Mamula rekao je kako će kao Goranin nastojati pomoći realizaciji ove ideje, ali svi moraju biti svjesni činjenice da će, zbog novih zakonskih odredbi koje su dovele do smanjenja i županijskog proračuna, ovakve zahtjeve biti teže realizirati: »Štoviše, dođe li dio primjene nekih novih najavljenih izmjena poreznih zakona, lako je moguće da će i neki već planirani županijski projekti postati upitni«, upozorio je Mamula.


Goranina za direktora




Čelnici goranskih lokalnih samouprava – s izuzetkom gradova Vrbovsko i Čabar – prihvatili su načelno i prijedlog Primorsko-goranske županije o sufinaciranju radnog mjesta logopeda koji bi od iduće godine trebao s radom početi u Delnicama. Pola sredstava za rad tog specijalista osigurat će Primorsko-goranska županija, a preostalu polovicu sedam goranskih lokalnih samouprava, i to sukladno broju stanovnika, dok su Čabar i Vrbovsko izuzeti jer oni na svom području već imaju specijalističke usluge.


Raspravljalo se i o mogućnostima lobiranja za kandidaturu goranskog predstavnika pri određivanju čelnog čovjeka državnog poduzeća Hrvatske šume, pri čemu se gradonačelnik Delnica Ivica Knežević zalagao za to da se nadležnom ministarstvu pošalje stav goranskih lokalnih samouprava o podršci potencijalnom goranskom kandidatu. Načelnici Lokava Toni Štimac i Ravne Gore Anđelko Florijan istanuli su kako bi takav prijedlog smisla imao samo ukoliko bi netko od goranskih šumara zaista bio kandidat, gradonačelnik Dražen Mufić mišljenja je da takav zahtjev nema zakonskog uporišta, a načelnik Mrkoplja Ivica Padavić naglasio je kako se zna da se ta kadroviranja rješavaju stranačkim putem, protiv čega bi se, u ime struke, Gorani trebali buniti.