Svoje neće, tuđe trpe

Gorani podržavaju izgradnju kazete za azbestni otpad ali je ne žele djeliti

Marinko Krmpotić

Zajednički je stav da je kaseta za azbestni otpad na odlagalištu Sović Laz potrebna Goranima, ali u nju ne žele otpad iz drugih krajeva, o čemu žele što prije izvijestiti Županiju



DELNICE Goranske lokalne samouprave podržavaju izgradnju kazete za azbestni otpad u Sović lazu, ali samo pod uvjetom da bude namijenjena isključivo odlaganju azbestnog otpada s područja Gorskog kotara, jasno je nakon jučerašnjeg sastanka Nadzornog odbora Komunalac d.o.o. Delnice, na kojem su predstavnici sedam goranskih lokalnih samouprava koje su osnivači i vlasnici Komunalca, raspravljali o problematici odlaganja azbestnog otpada na području Gorskog kotara.


Iznoseći kronologiju zbivanja, direktor Komunalca Boro Tomić podsjetio je kako je početna ideja vezana uz izgradnju te tzv. kasete i bila da u nju bude odlagan samo otpad goranskih lokalnih samouprava koje su osnivači Komunalca.   


Iako to nitko nije direktno rekao, nameće se dojam da je dijelom za cijelu situaciju kriva i neimaština goranskih lokalnih samouprava. Naime, projekt izgradnje cjelokupnog odlagališta otpada u Sović lazu težak je oko 16 milijuna kuna i goranske općinice i gradići to sami teško mogu realizirati. No, zato je Fond odlučio puno pomoći. A zauzvrat, zna se, progurana je kaseta za azbestni otpad.



U skladu sa zakonom




»No, u srpnju ove godine na jednom je sastanku od strane predstavnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prvi put iznesena ideja o tome da će tu biti odlagan i azbestni otpad s područja cijele Primorsko-goranske županije, a predlagalo se da to bude i odlagalište za Istarsku županiju. Komunalac se s tim nije složio, a isti stav, uz napomenu da pristaju samo na goranski azbestni otpad, zauzeli su i čelnici goranskih općina i gradova na sastanku njihove koordinacije u Čabru«, rekao je Tomić koji je u svom izlaganju odgovorio i na tvrdnje kako su radovi na izgradnji kasete za azbestni otpad suprotni važećim zakonskim odredbama.   


»Činjenica jest da Odluka o zonama sanitarne zaštite iz 2004. godine zabranjuje gradnju odlagališta opasnog otpada, ali je isto tako činjenica da je 2006. godine donesen Pravilnik koji u velikoj mjeri ublažava te odredbe i zakonski je višeg ranga od te odluke. Sve što je do sada rađeno u Sović lazu u skladu je s važećom zakonskom regulativom, a u tijeku je promjena dijela prostorno-planske dokumentacije koju nužno treba mijenjati zbog novog stanja«, rekao je Tomić, naglasivši kako podržava svaki trud vezan uz mjere jačanja zaštite okoliša, ali je po njemu izgradnja kazete za azbestni otpad upravo to jer će se sada na jednom mjestu i kontrolirano, uz poštovanje svih zakonskih odredbi, odlagati azbestni otpad: »Mnogi su sada protiv toga, a nikada nisu reagirali na činjenicu da, primjerice, znatan dio goranskih mjesta nema kvalitetno riješenu fekalnu odvodnju«, rekao je Tomić.   

Gradski dušebrižnici


Protivnike izgradnje kasete za azbestni otpad u Sović lazu »bocnuo« je i načelnik Općine Skrad Damir Grgurić nazvavši ih dušebrižnicima iz Rijeke i Zagreba te založivši se ponajprije za to da se stvara što manje otpada. Kratka rasprava koja je uslijedila nakon Tomićeva izvješća donijela je zajedničke stavove o tome kako je spomenuta kaseta potrebna Goranima, ali u nju ne žele otpad iz drugih krajeva: »Ne možemo očekivati da ćemo naš otpad odlagati negdje van Gorskog kotara, ali isto tako ne želimo ni da ga drugi ostavljaju kod nas«, jasan je bio načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković, koji je zbog sadašnje situacije predložio što hitniji sastanak s predstavnicima Primorsko-goranske županije te zatražio što češće izvještavanje javnosti o ovoj i sličnoj problematici.