Dražen Mufić

GRADONAČELNIK VRBOVSKOG Županija treba osnovati Fond za Gorski kotar umjesto da dijeli “svima malo”

Marinko Krmpotić

Novi »brdski« zakon primarno treba stvoriti temelj za ulaganje i razvoj, a kad bi postojao fond s npr. 10 milijuna kuna za sufinanciranje jakih projekata za koje bi se goranske općine i gradovi kandidirali, s jedne bi strane pomoć bila znatno veća, a s druge bi se nas motiviralo da radimo što kvalitetnije projekte



VRBOVSKO Vjerujem da ćemo u ovoj 2018. godini imati još bolje rezultate te da će biti lakše raditi jer će i prihodi biti stabilniji, ponajprije zahvaljujući novom Zakonu o financiranju lokalnih samouprava koji će nam osigurati više prihode no prošle godine, a nadam se da će sličan efekt imati i novi Zakon o brdsko-planinskom području za koji se nadamo da će zaživjeti u tijeku ove godine i dati nam dodatni impuls – ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić govoreći o planovima i očekivanjima u ovoj godini.


– Budući da već nekoliko godina radimo na financijski zahtjevnijim projektima koji traže višegodišnja ulaganja, mi ćemo i u 2018. godini nastaviti niz već započetih projekata. Primjerice, nastavljamo ulaganja u sustav vodoopsrbe i kanalizacije i to u iznosu od 8 do 10 milijuna kuna, pri čemu će najveći dio biti sufinciran od strane Hrvatskih voda. U planu je izgradnja vodovoda od Stare Sušice do Senjskog vrijednog 3,5 milijuna kuna, od Ribnjaka do vodospreme Senjsko u vrijednosti 2,5 milijuna kuna, kao i niz poslova vezanih uz sanacije postojećih vodovoda na cijelom području grada. Vrlo velik projekt bit će i sanacija deponija Cetin u čiju ćemo završnu realizaciju, ako sve bude u redu s potrebnim dozvolama i dokumentacijom, krenuti krajem kolovoza ili početkom rujna.


Također, idemo i u prvu fazu projekta izgradnje Centra za posjetitelje u Kamačniku, odnosno građevinske radove u vrijednosti od oko 1,6 milijuna kuna, pri čemu imamo i pomoć Ministarstva turizma. Tim radovima bit će postavljeni temelji za daljnji rad i dovršetak projekta čija se vrijednost kreće oko 10,5 milijuna kuna i koji planiramo isfinancirati uz pomoć EU fondova. Od projekata za koje već imamo osigurana sredstva, tu je i energetska obnova Dječjeg vrtića Vrbovsko pri čemu smo od Ministarstva gospodarstva dobili 309.000 kn, od Ministarstva regionalnog razvoja 313.000, a ostatak do konačnih 780.000 kuna osigurat ćemo iz gradskog proračuna – kaže Mufić.





– Skijalište u Vujnovićima, neposredno uz Planinski dom Kamačnik, spremno čeka snijeg. Imamo sve dozvole i čim padne snijeg, krenut ćemo u sezonu, a iduće godine postavit ćemo najvjerojatnije dva snježna topa, čime ćemo osigurati još bolje uvjete za taj dio turističkih sadržaja – najavljuje Mufić.



Nužna pomoć i suradnja


Uz ove financijski najzahtjevnije projekte, u Gradu Vrbovskom u planu su i poslovi uređenja brojnih prometnica, pješačkih staza, vidikovaca i mosta nad izvorom Kamačnika te prometnice i infrastrukture prema izletištu Kamačnik. – Uz spomenute projekte mi imamo još niz drugih gotovih projekata, i to stoga jer stalno radimo na tome da ulažemo i razvijamo se, pri čemu nam je, logično, nužna potpora u sufinanciranju pa smo zahvalni svima koji su nam pomogli u spomenutim projektima, kao i Hrvatskim šumama koje su nam obećale pomoć vezanu uz uređenju prometnice prema Kosanovićima. Mislim da je ova suradnja s državnim firmama i ministarstvima Vlade RH nužna i logična jer su nam ciljevi zajednički, a vezani su uz rast standarda i boljitak za ljude koji žive u ovim područjima – kaže Mufić koji ima i konkretne prijedloge na koji način je moguće pojačati i poboljšati pomoć države i županije ruralnim područjima poput Vrbovskog.

– Drago mi je da se krenulo u izmjene dosadašnjeg Zakona o brdsko-planinskom području, a vrlo je dobro što su u proces izrade, kao predstavnici Gorskog kotara, uključeni i gradonačelnici Vrbovskog, Delnica i Čabra. Smatram da nova verzija tog zakona mora biti usmjerena ponajprije na gospodarstvo i to na način da odredbama tog zakonskog akta osiguramo ulaganje u razvoj, odnosno da, simbolički rečeno, ako od države dobijemo 10 kuna, budemo usmjereni na to da ih pretvorimo u 20 kuna. Jer, samo kroz takav razvoj mi možemo stvoriti nova sredstva, a to znači i veće mogućnosti za sport, kulturu i sve ostale društvene aktivnosti. Dakle, taj novi »brdski« zakon treba donijeti olakšice, ali još više svojim odredbama stvoriti temelj za ulaganje i razvoj – smatra Mufić.



– Nadam se da ćemo u ovoj godini napokon dočekati i realizaciju nekih od ulaganja u prostore koje smo prodali. U Jarku bi trebao s radom početi ogulinski ulagač, u Senjskom bi trebala početi raditi peradarska farma, a u Lukovdolu proizvodnju suvenira planira pokrenuti istarsko-zagrebački ulagač. Naravno da bismo svi voljeli da se to već dogodilo, ali mi smo tu svoj dio posla napravili i te lokacije pripremili i prodali ulagačima te sad samo možemo čekati da se na tim lokacijama krene s aktivnostima, da se zaposle ljudi te da proračun ima od toga koristi – rekao je Mufić.



 Slaba korist od »mrvica«


Gradonačelnik ima prijedlog i za Primorsko-goransku županiju.


– Županija mora Gorskom kotaru pomagati više i drugačije nego što je to bilo do sada. Smiješno je da nam, primjerice, na posao vrijedan 700.000 kuna oni daju 50.000 i to je, kao, jako dobro. Nije. Predlažem da se napravi Fond za Gorski kotar u kojem bi, primjerice, bilo 10 milijuna kuna koji bi bili korišteni za sufinanciranje jakih i kvalitetnih projekata za koje bismo se mi iz goranskih općina i gradova kandidirali. Splitsko-dalmatinska županija ima takav fond za svoja nerazvijena područja i ulaže na taj način baš u njih. Ne vidim zašto se to ne bi realiziralo i kod nas.


Kad bi do toga došlo, s jedne bi strane pomoć bila znatno veća, a s duge strane bi se goranske općine i gradove motiviralo da pripremaju i izrađuju što kvalitetnije projekte jer bi tek za takve projekte dobivali novce i sami na jedan način mogli planirati svoj razvoj. To bi sigurno bilo bolje no sadašnje stanje kad neki i ne znaju što bi trebali pa Županija često dijeli po sistemu daj svakom bar malo, a to malo u stvari ne pomogne bitno nikome – smatra Mufić.