Mnoštvo gradilišta

GRAĐEVINSKO LJETO: U čabarskom kraju mehanizacija ovih dana ne staje raditi

Marinko Krmpotić

Radovi na klizištu kraj čabarskog groblja / snimio M. KRMPOTIĆ

Radovi na klizištu kraj čabarskog groblja / snimio M. KRMPOTIĆ

Asfaltira se cesta od Crnog Luga prema Gerovu, u Gerovu se rekonstruira glavna prometnica, a u Čabru traju radovi na klizištu kraj groblja pa se u grad ulazi samo s riječke strane



 Na cijelom području Čabra, bar kad je riječ o građevinskim radovima, traje pravo radno ljeto. Putnik prema najzapadnijem gradu Hrvatske s radovima se susreće već na prometnici koja od Crnog Luga vodi prema Gerovu. Naime, na više od šest kilometara te prometnice, konkretno poprilično iznad naselja Gerovski kraj, pa sve do samog Gerova upravo traju radovi završnog postavljanja asfaltnog sloja čime će lijep dio te prometnice biti puno pogodniji za vožnju.


No, čim prođete taj dio i uđete u Gerovo opet se susrećete s radovima i semaforima koji reguliraju promet. Riječ je o velikoj rekonstrukciji središnje prometnice kroz Gerovo, praktično kroz cijelo mjesto, a uz to traje i asfaliranje u Ulici Eugena Kumičića. Nakon Gerova prvi naredni radovi su na nekoliko mjeseci zatvorenoj prometnici od Malog Luga prema Smrekarima i Plešcu, a u samom Čabru traju radovi na velikom klizištu kraj groblja pa je zbog tih aktivnosti trenutačno u Čabar moguće ući samo s riječke strane.



Na upit što se zbiva s već svima znanom cestom Hrvatsko – Ložac, kaže da to najradije ne bi komentuirao jer se iznova ponavljaju zastoji i odgode.




– Kad smo na gradilištu bili sa županom Komadinom, rečeno nam je da će sigurno ta cesta biti gotova do rujna. Onda je gradilište posjetio ministar Butković kojem su predstavnici Hidroelektre rekli da nitko ne može garantirati da će posao biti završen u tom roku, a s obzirom kako rade, meni se čini da im neće biti dosta ni pedeset godina, sarkastično je primijetio Rajšel.



Uz navedene radove određene aktivnosti, ali ni slučajno potrebnog obima i intenziteta, vidljive su i na legendarnoj prometnici Hrvatsko- Ložac koju razni izvođači »grade« već dvadesetak godina, a svoj bitan »doprinos« tom long play poslu dat će, čini se, i sadašnji izvođač Hidroelektra. Naravno, sve ove aktivnosti raduju gradonačelnika Kristijana Rajšela (SDP) koji naglašava da se nekim poslovima već bliži kraj.


– Koliko je meni poznato ovih dana, najkasnije u zadnjem tjednu lipnja, trebala bi biti gotova sanacija ceste kod Smrekari, a isto tako trebali bi biti gotovi i radovi asfaltiranja na prometnici od Gerova prema Gerovskom kraju i Crnom Lugu. Radovi u samom Gerovu trebali bi biti gotovi najkasnije u kolovozu, a nadam se da će možda i prje biti završeni radovi vezani uz klizište kraj groblja. Financijski najzahtjevniji zahvat su radovi u Gerovu gdje se 1,5 km rekonstruira cesta u središtu mjesta u potpunosti i to košta oko četiri milijuna kuna, a dva milijuna kuna vrijedno je uređenje poprečne ulice Eugena Kvaternika. Uređenje te ulice financiramo iz gradskog proračuna, a sve ostale radove financiraju Hrvatske ceste, rekao je Rajšel.