Skup 10. ožujka

GEI najavio prvu Konferenciju o održivom razvoju Gorskog kotara

Ljiljana Hlača

Vjeran Piršić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Vjeran Piršić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

"Konferencija bi trebala pokazati što se može napraviti s domaćim stvarima, s čime raspolaže Gorski kotar i na koji se način već sutra to može upotrijebiti. Tu ne treba previše izmišljati  već samo upotrijebiti modele koji se uspješno primjenjuju u Švicarskoj, Bavarskoj i Austriji", rekao je Piršić



RIJEKA U petak, 10. ožujka u 10 sati održat će se konferencija o održivom razvoju Gorskog kotara u sjedištu Lokalne razvoje agencije PINS u Skradu, koju organiziraju Goranska ekološka inicijativa, PINS i Udruga Eko Kvarner.


Konferencija je podijeljena u tri modula. Prvi je posvećen razvoju lokalne energetike Gorskog kotara u pravcu dominantnog korištenja obnovljivih izvora energije, drugi poljoprivredi i šumarstvu, a treći održivom turizmu.


Prema riječima Vjerana Piršića iz Eko Kvarnera ova konferencija daje strateški promišljene programe kako pomoći Gorskom kotaru u gospodarskom, poljoprivrednom i turističkom smislu.




– Konferencija bi trebala pokazati što se može napraviti s domaćim stvarima, s čime raspolaže Gorski kotar i na koji se način već sutra to može upotrijebiti. Tu ne treba previše izmišljati  već samo upotrijebiti modele koji se uspješno primjenjuju u Švicarskoj, Bavarskoj i Austriji. Trenutno je Gorski kotar u gospodarskoj i demografskoj imploziji, a bit će i u ekološkoj  s obzirom na bolest potkornjaka, ali i gljiva na bukvi koje uništavaju šume, zaključio je Piršić.


Ulaz je za sve posjetitelje slobodan, a organizatori pozivaju sve predstavnike jedinica lokalne samouprave Gorskog kotara da se odazovu ovom događaju.