Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
17. listopada 2019.
»Udomljeni« u Gorskom kotaru

Fužinska atrakcija: Tri iscrpljena labuda prenesena u jezero Bajer

Fužinska atrakcija: Tri iscrpljena labuda prenesena u jezero Bajer
Fužinska atrakcija: Tri iscrpljena labuda prenesena u jezero Bajer
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2015. u 16:51 2015-10-09T16:51:00+02:00

FUŽINE  Jezero Bajer od jučer je bogatije za tri nova stanovnika, tri lijepa labuda koji će, prije no što krenu dalje prema toplijm krajevima, sigurno malo odmoriti i uživati u čarima planinskog jezera. Istina, labudovi na Bajeru i nisu neka posebna vijest jer ove lijepe ptice često slete na ove vode pri svom letu prema jugu, ali je itekako vijest način na koji je ova trojka došla do Bajera.
Naime, kako nam je rekla dr. Milka Mijanović, voditeljica Skloništa za pse Lič, labudovi su u utorak navečer završili u šumi u Zlobinskoj Dragi sletjevši, što zbog iscrpljenosti, što zbog činjenice da je u krilo jednog od labudova bio zabijen štap. Obitelj Basara koja tamo živi smjestila je već iscrpljene životinje u svoju konobu te ih nahranila i smještajem zaštitila od eventualnog napada noćnih životinja. U srijedu ujutro obavijestili su o pticama komunalnog redara Grada Bakra koji je pozvao Sklonište Lič.

– Mi smo preuzeli ptice, a ja sam odmah pregledala sva tri labuda te ustanovila da je onaj kojemu je u krilo bio zabijen štap ipak imao sreću jer se štap zaustavio u gustom perju ptice. Budući da je naša glavna djelatnost briga o psima, mi smo o ovom slučaju obavijestili djelatnike Javne ustanove Priroda koji su nam potom pomogli oko transporta tih ptica do obala Bajera. Naime, nakon što su povratili snagu, procijenili smo da ih je najpametnije vratiti u prirodni okoliš i omogućiti im da nastave svojim putem prema jugu. Čim smo ih doveli do obale Bajera počeli su se ponašati u skladu sa svojim prirodnim okolišem, a budući da je u tom trenutku Bajerom već plivalo sedam drugih labudova, odmah su krenuli prema njima.
O svemu smo obavijestili i načelnika Fužina Marinka Kauzlarića koji je obećao voditi dodatnu brigu te se pobrinuti za hranjenje tih lijepih ptica sve dok ne odluče odletjeti. No, očigledno će to činiti i ostali Fužinarci jer smo pri odlasku s Bajera sreli jednog gospodina koji je nosio hranu ostalim labudovima koje hrani svaki dan, a čine to i neki drugi ljudi, rekla je dr. Milka Mijanović, istaknuvši da djelatnicima Skloništa Lič nije bilo teško raditi dodatni posao te da joj je drago što uz Sklonište za pse u Liču Općina Fužine nudi i na jezeru Bajer svojevrsno »odmorište« za labudove na njihovom putu ka toplijim krajevima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.