Projekt vezan uz energetsku učinkovitost

Fužinarci kreću u obnovu krovišta

Marinko Krmpotić

Kao i u slučaju sufinanciranja uređenja fasada, Općina Fužine i ovog će puta preuzeti troškove otplate kamata kroz sedam godina, a pojedinci će moći dignuti kredit do 70. 0000 kuna na sedam godina 



FUŽINE Pred osam godina Općina Fužine prva je krenula sa sufinanciranjem kredita mještanima koji žele raditi na uređenju fasada svojih kuća tako da je iz sredstava općinskog proračuna plaćan iznos kamata na podignute kredite.


Nakon što je taj kredit istekao, u Općini Fužine kreću u novi projekt koji je ovog puta vezan uz energetsku učinkovitost, točnije mogućnost zamjene krovišta s izradom termičke izolacije te izmjena ovojnica fasada.


Kao i u slučaju sufinanciranja uređenja fasada, Općina Fužine i ovog će puta preuzeti troškove otplate kamata kroz sedam godina, a pojedinci će moći dignuti kredit do 70.0000 kuna na sedam godina otplate. 





Odluka o kretanju u ovaj projekt lijepo se uklapa i u realizaciju projekta »Zamjena azbestnih fasada i krovova u Fužinama« u kojeg Općina Fužine kreće u suradnji s Udrugom »Moj otok«. Zajednički oni upravo danas, 23. svibnja s početkom u 17 sati u Domu kulture u Fužinama organiziraju predavanje o projektu zamjene azbestnih krovova i fasada. Kroz predavanje građani će dobiti informacije o mogućnostima da kroz udruživanje te okrupnjavanje nabavke i posla smanje svoje troškove ulaganja. Građani će se moći informirati i direktno kontaktirati s raznim proizvođačima i izvoditeljima poslova, koji će prezentirati svoje proizvode i radove.



 Standard života


Načelnik Fužina Marinko Kauzlarić naglašava kako očekuje da će se javiti od 100 do 130 ljudi: »Iz proračuna ćemo za kamate tih kredita izdvojiti potrebna sredstva koja će, primjerice, sljedeće godine iznositi oko 400. 000 kuna, a nakon sedam godina bit će to iznos veći od milijun kuna. Na taj način ljudima indirektno vraćamo ono što su izdvajali za poreze i komunalne naknade koje nam plaćaju, a po završetku projekta Fužine će, kao što smo vidjeli i u slučaju sufinanciranja kamata za fasade, izgledati ljepše i standard života će biti veći«, ističe Kauzlarić, a njegova zamjenica Daria Ljubobratović Luketić navodi kako je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za sudjelovanje u Projektu povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području Općine Fužine u 2014. godini raspisan 16. svibnja, a rok za dostavu prijava je 6. lipnja 2014. godine: 


 Predaja prijava


»Opravdani troškovi ulaganja su nabava i ugradnja opreme za zamjenu postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije te povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće (krov i vanjski zidovi – fasada), kao i izrada energetskog pregleda i energetskog certifikata obiteljske kuće nakon provedbe Projekta. Pravo na predaju prijave za iskaz interesa za sudjelovanje u Projektu imaju fizičke osobe s neprekidnim prebivalištem na području Općine Fužine najmanje dvije godine od podnošenja zahtjeva. Prijavitelj može podnijeti samo jednu prijavu za iskaz interesa za sudjelovanje u Projektu, ali se može javiti za sufinanciranje jedne ili više mjera povećanja energetske učinkovitosti. Kod prijave potreban je samo e-izvadak te popunjena dva obrasca. Uvjeti za odobrenje subvencije kamate su suglasnost na izbor materijala i boja Konzervatorskog odjela, Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH (u organizaciji Općine Fužine), dokazati računima da su sva kreditna sredstva utrošena namjenski prema uvjetima Javnog poziva te izrada energetskog pregleda i energetskog certifikata koji će dokazati povećanje energetske učinkovitosti obiteljske kuće. Tekst Javnog poziva, Prijavni obrazac i Izjava o članovima zajedničkog obiteljskog kućanstva mogu se preuzeti na službenim internet stranicama Općine Fužine (www.fuzine.hr) i u pisarnici Općine Fužine, Dr. Franje Račkog 19., a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Općini u uredovno radno vrijeme na telefon 051/829-502 ili putem e-pošte [email protected]