Turizam

Fortica novi adut mrkopaljskog kraja

Marinko Krmpotić

Direktorica Turističke zajednice Općine Mrkopalj Goranka Tuhtan ističe da je, što se do sada iz dostupnih podataka zna, riječ o crkvici iz 13. ili 14. stoljeća te groblju uz nju



MRKOPALJ Među goranske sredine koje nakon prvih osam mjeseci mogu biti vrlo zadovoljne turističkim rezultatima, odnosno brojem noćenja i dolazaka, svakako treba ubrojiti i Mrkopalj.


U prvih osam mjeseci na području Mrkoplja ostvareno je ukupno 1.698 dolazaka gostiju, što je za vrlo lijepih 20,67 posto više no u istom razdoblju prošle godine, a posebno raduje da je za 25,51 posto porastao broj dolazaka stranih gostiju, dok je domaćih više za 18,43 posto. Rastu i noćenja kojih je u prvih osam mjeseci bilo 6.880, što je 12,69 posto više u odnosu na prošlogodišnjih 6.105, a i u ovoj je kategorji uočljiv rast broja noćenja stranih gostiju koji su ostvarili 29,84 posto više noćenja, dok su domaći također zabilježili plus od 2,67 posto.



Već sada Fortica se može posjetiti, a na staze koje do nje vode upućuju dva putokaza s prometnice koja vodi prema Begovom Razdolju. Iz jednog smjera moguće je čak doći i terenskim automobilom, ali bolji izbor je pješačenje jer je crkvica od ceste udaljena tek nekih 300-400 metara i bolje joj je prići pješice jer su onda dojmovi snažniji i lakše je zamisliti kako su to nekada do nje pred šest-sedam stoljeća dolazili tadašnji stanovnici Mrkog polja, područja ispod crkvice po kojoj je Mrkopalj i dobio ime.





(Ne)prijavljivanje


– Naravno, ovakvi rezultati razlog su za zadovoljstvo – ističe direktorica TZO-a Mrkopalj Goranka Tuhtan, koja razloge porasta vidi u rastu broja iznajmljivača, ali i širenju ponude sadržaja koji mogu privući turiste. – Imamo desetak iznajmljivača više no prošle godine, odnosno oko 25 ležajeva više, što je svakako pripomoglo pri rastu spomenutih brojki. Trenutačno raspolažemo s 55 objekata u kojima 53 iznajmljivača omogućavaju noćenje u ukupno 307 stalnih i 76 pomoćnih ležajeva. Svakako treba reći i to da su ovi rezultati mogli biti i bolji da svi prijavljuju goste, njihove dolaske i noćenja. Tu još, jasno je, postoji mogućnost napretka – smatra direktorica Tuhtan koja na upit o daljnjim mogućnostima razvoja i iskoracima kaže:


U očekivanju Jastreba


– Analiza noćenja i broja dolazaka pokazuje kako najviše donose hosteli i pansionski smještaj pa bi tu dalje dalje trebalo ulagati i motivirati ljude, a općenito nam temeljni cilj treba biti popuniti prazne kuće i turistički ih valorizirati jer je očigledno kako na području Mrkoplja turizam može biti dobar izvor prihoda sa strane. Tendencija rasta postoji i kad je riječ o bavljenju turizmom, i kad je riječ o interesu gostiju.


Naravno, treba raditi na tome da se sve to razvija i unapređuje, da u što većoj mjeri kroz različite aktivnosti privlačimo goste te da istodobno raste broj smještajnih kapaciteta i njihova kvaliteta, od soba za iznajmljivanje do apartmana, pansionskog i hostelskog smještaja. Svakako bi nam jako puno značilo otvaranje Hotela »Jastreb« u Begovom Razdolju.


Taj je objekt još uvijek u fazi obnove i njegovi vlasnici, koliko je meni poznato, čekaju mogućnost natječaja za EU sredstva kako bi realizirali projekt hotela s četiri zvjezdice. Nadamo se da će to biti što prije, a u zgradi stare škole, koja je dio tog hotelskog objekta i koja će, kad hotel proradi, biti namijenjena smještaju hotelskog osoblja, bit će navodno moguć smještaj s dvadesetak ležajeva, što će pripomoći rastu broja dolazaka i noćenja – rekla je Goranka Tuhtan, naglasivši kako očekuje nastavak rasta broja dolazaka i noćenja gostiju, što bi iznova moglo donijeti rekordne rezultate.