Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Bogati vikend

Filmovi na otvorenom u Lokvama i skulpture uz jezero u Mrzloj Vodici

Filmovi na otvorenom u Lokvama i skulpture uz jezero u Mrzloj Vodici
Filmovi na otvorenom u Lokvama i skulpture uz jezero u Mrzloj Vodici
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2019. u 12:17 2019-07-29T12:17:55+02:00

Talentirani delnički redatelj Rasim Karalić promovirao je svoj novi dokumentarac ispred Doma kulture u Lokvama. Na prostoru Mrzle Vodice predstavljeno je osam skulptura uz jezero

LOKVE - Unatoč lošim prognozama, vrijeme je donekle pustilo na miru manifestacije koje su se tijekom vikenda održavale na otvorenome u Lokvama. Prva je bila u petak, u večernjem terminu je održana premijera još jednog dokumentarnog filma talentiranog delničkog redatelja Rasima Karalića na otvorenom ispred Doma kulture u Lokvama.

– Odlučili smo se na vanjsku lokaciju ove filmske večeri zbog ugođaja i drugačije atmosfere koju nije narušilo loše vrijeme. Okupilo se više od 170 ljudi iz Gorskog kotara, Rijeke, ali i iz Slovenije. Svi su bili puni dojmova te mi je drago da je upravo premijera mog novog filma »Gorani« razlog tome. Putem Kulturne mreže PGŽ-a i Udruge Ljubitelja Lokvarskih starina organizirali smo ovu filmsku večer gdje sam iskoristio priliku i imao premijeru ovoga filma. »Gorani« kao dokumentarni film mi je bio najzahtjevniji do sada jer je u njega trebalo ugraditi jako puno filmske arhivske građe, crteža, igranih rekonstrukcija koje sam dio snimio u Delnicama, a dio posudio od drugog igranog filma. No, nisam odustao jer kad krenem, to me i drži – rekao je Karalić.

Dinamičan film

Film je dosta dinamičan, pripovjedački te traje oko 85 minuta. U tom filmu se isprepliću dvije priče, dva aktera Gorana koji su za vrijeme i prije Drugog svjetskog rata živjeli te otišli svatko svojim putem kako ih je rat nosio. Jedan je otišao u njemačku vojsku, drugi u partizane – ali se njihove priče isprepliću te se na kraju i susretnu. Najbitnija je zapravo poruka filma da se nadiđu razlike, da se ne ide u nazad.

– Nažalost, razočaran sam s jedinicama lokalnih samouprava na području Gorskog kotara koje su se oglušile na moju zamolbu za sudjelovanje na ovom filmu, ali ipak sam uspio i bez njih, naravno uz Odjel za kulturu PGŽ-a. I dalje mi je motivacija da nastavim snimati te ispričati priče koje zaslužuju da su ispričane – poručio je redatelj Rasim Karalić.

Subotnja večer bila je rezervirana za Noć skulpture na Mrzloj Vodici zahvaljujući organizaciji Goranske kiparske radionice Lokve, Općini Lokve te Turističkoj zajednici Općine Lokve uz podupiranje Primorsko-goranske županije. Na samom okupljanju 80-ak noćnih šetača željnih kulturnog znanja pozdravio je načelnik Općine Lokve Toni Štimac te predsjednik GKR-a Lokve Milutin Burić.

DVIJE PRIČE

U filmu se isprepliću dvije priče, dva aktera Gorana koji su za vrijeme i prije Drugog svjetskog rata živjeli te otišli svatko svojim putem kako ih je rat nosio

Zaštitnica sv. Ana

Manifestacija Noć skulptura prvi put se održala u Mrzloj Vodici 2015. godine. Od tada bila je još u Golubinjaku i uz Omladinsko jezero u Lokvama. Ove godine je ponovo, po treći put, u Mrzlim Vodicama uz mjesni blagdan zaštitnice njihove crkve sv. Ane. Predstavljeno je osam skulptura uz jezero koje GKR Lokve na prostoru Mrzle Vodice ima. Prva među njima, »Kraljica šume«, autorice Marine Banić Zrinšćak, postavljena je 1994. godine, a ove godine je postavljena skulptura »Rekonstrukcija jele« autora Siniše Majkusa izrađena na 40. sazivu GKR Lokve, o čemu je šetače obavijestila Darija Žmak Kunić, akademska kiparica i članica Umjetničkog savjeta radionice koja je prezentirala ujedno svaku skulpturu te njenog autora.

Za kraj je o svom sudjelovanju na 40. sazivu i o skulpturi »Rekonstrukcija jele« govorio i sam autor, akademski slikar Siniša Majkus.
– Završili smo s programom nekoliko minuta prije početka kiše te se nastavili družiti na Noći skulptura koja je itekako zanimljiva te vrijedna manifestacija kako za Lokve tako i za Gorski kotar – poručio je predsjednik GKR-a Lokve Milutin Burić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.