Svijet vune i mode

Festival vune u Ravnoj Gori: Vikend uz povratak u prošlost

Danijela Pleše

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Tijekom dvodnevnog programa svoje su radove predstavili pristigli izlagači čije su se zanimljive kreacije nosile na modnoj reviji



RAVNA GORA Zbog vrijednih organizatorica, članica Udruge Goranskih vunarica, ali i pokroviteljstva Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Općine Ravna Gora te Općine Ravna Gora, protekli kišni vikend moglo se u Ravnoj Gori provesti učeći o starim, skoro zaboravljenim vremenima, točnije svemu vezanom uz – vunu.


Naime, tradicionalni, treći po redu Festival vune ponudio je niz zanimljivih sadržaja koje je prezentiralo 14 izlagača. Kroz dvodnevni program predstavljen je svijet vune i to od predstavljanja pristiglih izlagača i njihovih radova, modne revije na kojoj su nošene kreacije izlagača, do dječjih radionica te zajedničkog projekta vunarica.


Sam festivalski program vodila je voditeljica Slavica Kljaić koja je pozvala zamjenika načelnika Franju Ružića, direktoricu TZ-Ravne Gore Rahelu Vitasović te predsjednicu »Goranskih vunarica« Nadu Ivančić da se s nekoliko uvodnih riječi obrate gostima i izlagačima te ujedno otvore festival.




Dječja aktivnost bila je naglašena u recitiranju zimskih pjesmica, no i u igri s vunom u radionici koju je vodila prvi dan festivala učiteljica Gordana Podobnik sa svojim prvim razredom Osnovne škole Dr. Branimira Markovića te drugi dan razrednica Snježana Sveticki sa svojim drugim razredom.


Rad iz ljubavi


Lutajući između štandova posjetitelji su mogli zalutati u kreativni svijet vune iz Bjelovara, Cresa, Raba, Otočca, Zagreba, Lubenice, Virja, Mrkoplja, Ravne Gore, no i susjedne nam Slovenije. Predstavljajući svoj OPG, Biserka Hasanagić s Raba naglasila nam je da su njeni proizvodi isključivo od ovčje vune, kojom se već pet godina intenzivno bavi. Njezini proizvodi – čarape, puloveri, torbe, kape, janjeće krzno, prodaju se na Rabu te imaju certifikat Hrvatskog otočnog proizvoda.


Njena susjeda na štandu bila je udruga »Zona kreative« iz Bjelovara koja je zahvaljujući lanjskim pozitivnim dojmovima odlučila doći i ove godine te predstaviti svoje unikatne torbe, šešire, papuče te ukrasne predmete. Veselu atmosferu održavao je Marijan Šinko predstavljajući Samostalnu djelatnost »Pelc« iz Virja te ujedno prodavao vunu svim zainteresiranima.


Do njega, u svijet vune od doslovno početka do gotovog proizvoda pokušao je predstaviti Centar za održivi razvoj Gerbin iz Lubenica koji je tijekom programa prikazao i dokumentarni film nastanka njihovog proizvoda. Naime, ovi vrijedni ljudi predstavljaju Muzej ovčarstva te imaju do sada već izdanih pet publikacija o vuni, tri dokumentarna filma te njihov jastuk, ručni rad, rade beskućnici kojima su dali novu priliku za resocijalizaciju te time pokazali da još postoje humani ljudi. Sloveniju su predstavljali, »Franc in Liza« te udruga »Bicka« iz Solčave koji iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo u filcanju, a koriste autohtonu pasminu ovce: jezersko solčavsku ovcu.


Rade iz hobija, ljubavi zahvaljujući čemu nastaju originalne kreacije koje su i bile predstavljene na modnoj reviji. Udruga »Ruta« sa Cresa i Vesna Jakić, osim vunarskih proizvoda, rade i na projektima s djecom gdje im donose priču o vuni na zanimljiv način, što dokazuje i njihova slikovnica »Majstor Macmalić« koja ima edukativni dio, vrećicu s potrebnim vunarskim materijalom i dostupna je na više jezika.


Zanimljive kreacije predstavila je i Helana Čalić iz H-Arta, Bjelovar koja se za svoje proizvode usavršava i u Njemačkoj gdje uči od najboljih iz svijeta vune, svile, filca. Njeni radovi su unikatni te kombiniraju svilu, australski merino te ostale prirodne materijale.


Umjesto antidepresiva


Na samoj modnoj reviji svaki izlagač se ukratko predstavio sa svojim kreacijama koje su nosile mlade djevojke iz Gospića i Otočca. Vesna Tokić iz Mrkoplja predstavljajući svoj dio na reviji, poručila je svim ženama da umjesto antidepresiva uzmu vunu te stvore svoj svijet torbica, kapa i nakita. Doris Janković iz Rijeke prve korake je počela s Goranskim vunaricama te dala svoj jedinstveni pečat na unikatne radove kompleta koje su nosile mlade manekenke.


Iz Otočca, udruga Gračanka potrudila se pokazati da spoj starog zanata i tradicije može opstati u novom modernom svijetu te da se reciklirana odjeća može obogatiti vunenim detaljima. Zadnji nastup revije prikazale su domaćice Goranske vunarice koje su pokupile najveće ovacije publike. Predsjednica Goranskih vunarica zahvalila je svima na dolasku, iskazala svoje zadovoljstvo odazivom, no i pozvala na druženje, malu zakusku te ponovni dolazak na sljedeći festival.