Tradicionalno okupljanje

Festival gljiva i plodova jeseni: Od branja gljiva do kuhanja gljivarskog kotlića

P. N.



Prve jesenske još uvijek sunčane dane s radošću su dočekali svi ljubitelji gljiva i jesenskih plodova okupljeni u Staroj Sušici kraj poznatog sušačkog dvorca. Za tristotinjak sudionika iz Baške, Crikvenice, Zagreba, Rijeke i brojnih drugih hrvatskih sredina druženje na tradicionalnom Festivalu gljiva i plodova jeseni počelo je odlaskom u branje gljiva pod vodstvom iskusnog gljivara Držislava Tadića. Za one koji su ipak odlučili šumsko koračanje zamijeniti obilaskom štandova, ponuda je obilovala raznim autohtonim proizvodima koje su nudili KUD Bistra iz Bistre, KUD Maslina iz Turnja, obrt »Mance« iz Skrada, udruga »Plodovi Gorja Gorskog kotara«. U razgovoru s Baricom Špoljar, članicom KUD-a Bistra, ujedno i autoricom replika tradicionalnog nakita uočava se trud i želja da se dočaraju stara vremena:


»Za samo jedan primjerak ogrlice ‘kraluš” potrebno mi je oko 150-tak sati rada no isplati se. Žene su krajem 19. i početkom 20. stoljeća s ponosom nosile ovaj nakit, a s njim ga ja i danas izrađujem”, rekla nam Špoljar, a obilazak ostalih štandova nudio je mogućnost dobivanja korisnih savjete kako pripremiti zimnicu ili pak upoznati autohtone proizvode Gorskog kotara.


Uz sve to gostima je bila ponuđena i turistička vožnja vlakićem Starom Sušicom, odabir najboljih štandova s raznim priznanjima poput »Najljepši suvenir«, »Najukusnija slastica«, »Najljepše pakiranje zimnice« te druge kategorije. Moglo se uživati u natjecanju »Najboljeg gljivarskog kotlića« na koje se prijavilo desetak ekipa koje su svojim kuharskim umijećem i mirisom gljiva privukli mnoge znatiželjnike, a za dobro ozračje pobrinuli su se sa svojim nastupima KUD Bistra iz Bistre, Kulturno umjetnička udruga Maslina iz Turnja, Dječja folklorna skupina Donatići iz Zadra, Udruga Zvuci zavičaja-svirači tradicijskih glazbala zvuci zavičaja, KUD Podravina iz Čađavice, KUD Stative iz Karlovca.




Bilo je i sadržaja za najmlađe u likovnoj radionici pod vodstvom slikara Ivice Ice Bilandžića koji se predstavio i izložbom »Preobražaj viđenog«, a mnogi su s zanimanjem pogledali i izložbu malih životinja udruge »Pajdaš« iz Delnica i uživali u prekrasnom goranskom jesenjem danu za kojeg su zaslužni organizatori – Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara, Turistička zajednica Općine Ravna Gora, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Gljivarska udruga »Grljak« Lič te Društvo uzgajatelja malih životinja »Pajdaš« Delnice, kao i pokrovitelji ove manifestacije Primorsko– goranska županija i Općina Ravna Gora.