Priznanje

FUŽINSKA ŠKOLA U ELITNOM DRUŠTVU Jedina osnovna škola u PGŽ-u s eTwinning oznakom kvalitete

Marinko Krmpotić

Foto D. KAUZLARIĆ

Foto D. KAUZLARIĆ

Ulaskom u »eTwinning obitelj« OŠ Ivanke Trohar postala je jedna od 1.211 odgojno-obrazovnih ustanova u Europi nagrađena oznakom eTwinning School koju, uz fužinsku školu, u PGŽ-u ima još tek krčka Srednja škola Hrvatskog kralja Zvonimira



FUŽINE  Na adresu Osnovne škole Ivanke Trohar iz Fužina ovih je dana stigla lijepa vijest o tome da je škola postala član elitne skupine europskih škola koje sudjeluju u eTwinningu. Pod tim se nazivom »krije« platforma vezana uz brojne i raznovrsne aktivnosti programa Erasmus+ namijenjenog međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja i to na razini od predškolskog obrazovanja pa sve do srednje škole. Platforma služi nastavnicima i njihovim učenicima kao sredstvo za suradnju, izmjenu znanja, upoznavanje s kolegama iz drugih europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima. Sve to, naravno, podiže kvalitetu rada, širi znanja i sposobnosti učenika i nastavnika omogućavajući istodobno i izlaske iz lokalnih okvira te suradnju s vršnjacima iz različitih područja cijelog svijeta.


Odabrano društvo


Na prijedlog uključivanja u ovaj projekt u Fužinama su odgovorili pozitivno još pred nekoliko godina i od tog trenutka kroz sustavni rad ostvareni su pažnje vrijedni rezultati koji su ovim priznanjem nagrađeni. Vrijedan i nesebičan višegodišnji rad na e-Twinning platformi započela je učiteljica razredne nastave Elvira Burić, a pridružile su joj se s vremenom i Mirjana Pribanić-Klanac, Irena Vlahinić, Tamara Vojnović, Andrea Starčević, Nikolina Šubić Zeneral, Jadranka Gecan te ravnateljica Jasna Štimac. Ulaskom u »eTwinning obitelj« OŠ Ivanka Trohar postala je jedna od 1.211 odgojno-obrazovnih ustanova u Europi nagrađena oznakom eTwinning School. Već i to je, ističe Jasna Štimac, ravnateljica fužinske škole, pažnje vrijedan rezultat, a na vrijednosti dobiva zna li se da je, uz Srednju školu iz Krka, fužinska osnovna škola, jedina škola u Primorsko-goranskoj županiji koja nosi ovu prestižnu oznaku!


Kreativna nastava


– Koncept nagrađivanja za rad na eTwinningu postoji od samog početka postojanja platforme i konstantno se provodi kroz praćenje prijavljenih projekata i aktivnosti. Oznake kvalitete do sada su dodjeljivane pojedinim nastavnicima za projekte na nacionalnoj i europskoj razini, a kako bi se nagradio rad svih sudionika na školskoj razini, odlučeno je da se osmisli i nova oznaka kvalitete namijenjene baš školama kao institucijama. Upravo tu oznaku kvalitete dobila je OŠ Ivanka Trohar iz Fužina. No, to nije bilo ni jednostavno, ni lako. Nagrađene škole morale su dokazati svoj uspješni rad u raznim projektima –  od razvoja informatičke pismenosti, preko inovativne i kreativne nastavne prakse pa do kontinuiranog stručnog usavršavanje nastavnika te suradničkog učenju nastavnika i učenika, kaže ravnateljica Štimac, ističući zadovoljstvo zbog ostvarenog uspjeha koji, napominje, znači nove projekte, učenja, suradnju i izazove.




Naravno, priznanje je i daljnja motivacija za rad svim učenicima i nastavnicima najstarije goranske osnovne škole koja je uz kvalitetan rad u nastavi znana i po nizu na državnoj razini ostvarenih rezultata brojnih izvannastavnih aktivnosti među kojima se posebno ističu rad u filmskoj sekciji »Krešo Golik« te u učeničkoj poljoprivrednoj zadruzi. Priznanje koje je stiglo krajem ove školske godine svakako će uljepšati ljetne praznike, a s njim će se zasigurno i s puno više elana i želje krenuti i u novu školsku godinu, No, do njenog je početka još dosta vremena pa je sada najbitnije – odmoriti se i uživati u ljetnim praznicima.