Pobjednici natječaja

FILMSKA PRIČA ZA FILM Delničkim đacima nagrada za – odbijenu nagradu

Marinko Krmpotić

Nagrada za pobjednički filmski uradak osmero đaka 7.b predvođenih prof. Melinom Švraka, bio je 7-dnevni boravak u čuvenoj ljetnoj školi  u Bathu, no samo za jednog đaka. Držeći da su svi jednako pridonijeli uspjehu, odbili su nagradu, što je nagnalo organizatore da im za dogodine omoguće  Bath za čak 12 učenika



DELNICE  U ljeto naredne godine dvanaestero učenika osmog razreda delničke OŠ Ivana Gorana Kovačića provest će punih tjedan u Ljetnoj školi engleskog jezika u Bathu. Lijepa vijest, ali zašto najavljujemo nešto što će se dogoditi tek za 14-15 mjeseci? Pa zato jer je već ovog ljeta jedan delnički osnovac dobio nagradu sedmodnevnog pohađanja te čuvene škole, ali je ta itekako privlačna mogućnost zbog solidarizacije s drugima – odbijena. A zatim je, kao svojevresna nagrada zbog tog pozitivnog stava, došao poziv ne samo za sedmero onih između kojih je trebao biti odabran jedan koji bi krenuo u Englesku, već za čak 12 učenika! Evo o čemu se radi…


Hrvatsko udruženje profesora engleskog jezika u ožujku ove godine proslijedilo je svim profesorima engleskog jezika u Hrvatskoj natječaj koji je pod nazivom »Always Misunderstood« organizirala udruga Languages United. Zadatak je bio napraviti video u trajanju do 2,5 minute s temom neshvaćenosti, odnosno o osobi koja nas prihvaća onakvima kakvi jesmo.


Melina Švraka, profesorica hrvatskog i engleskog jezika u OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, obavijestila je učenike 7. b razreda o natječaju i odlučeno je da će se prijaviti i napraviti video. Složna ekipica od njih osam napravila je video i 30. travnja ga objavili na Flipgridu, a već 8. svibnja obaviješteni su da je u međunarodnoj konkurenciji osnovaca iz cijele Europe njihov uradak bio najbolji! Kriteriji za pobjedu bili su kreativnost, ideja, suradnja među učenicima, organizacijske vještine te dobra uporaba jezika u govornom i pisanom obliku. U svemu tome delnički osnovci bili su najbolji i zasluženo pobijedili. No, ushit zbog pobjede i osvojene nagrade uskoro je zamijenila neizvjesnost. Naime, govori prof. Melina Švraka, sedmodnevnu nagradu boravka u ljetnoj školi u Bathu, mogao je koristiti samo jedan predstavnik grupe koja je pobijedila.





Vrlo je zadovoljan i Mladen Bolf, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića, koji ističe kako je i ovaj uspjeh dokaz da u Delnicama postoje kvalitetni i nadareni učenici, samo ih treba znati prepoznati i raditi s njima. »Učiteljica Melina to je napravila i ostvaren je uspjeh kojim možemo biti ponosni ne samo u Delnicama, već u Gorskom kotaru, pa i u Primorsko-goranskoj županiji. Poziv u Englesku priznanje je svima njima, a mi ćemo kao škola pomoći u snošenju nekih troškova«, najavio je ravnatelj Bolf.



Divan odgovor


– Naravno, to nas je pomalo i šokiralo jer nije nimalo jednostavno od osmero koji su radili i dali sve što mogu, odabrati samo jednog. Zato smo, uz takvo obrazloženje, zahvalili organizatorima i rekli da ne možemo prihvatiti tu nagradu. Na svu sreću, stigao je divan odgovor za kojeg je zaslužna gospođa Slavenka Vuković Bryan koja nas je pozvala da naredne godine dođemo s – dvanaest učenika! Taj je poziv nagrada svima nama i potvrda svega što smo radili i za što se u našem filmiću zalažemo. »Always Misunderstood« je predivan projekt u kojeg je uloženo puno truda, volje i entuzijazma i ja sam zahvalna svakome od sudionika, a to su bili Ena Radunović, Fran Polić, Luis Ferderber, Ivona Marković, Anja Didović, Dora Rački , Klara Andlar Kezele i Dino Šnajder.


Ena Radunović bila je glavna glumica koja je oživjela lik djevojke koju razred odbacuje, a onda ona pronalazi hobi (boks!) koji joj ispunjava život te uskoro nalazi i prijateljicu koja je prihvaća takvom kakva je. »Najbitniji dio posla bio je onaj prije samog snimanja, odnosno priča koju smo slagali kroz nekoliko zajedničkih susreta kad smo odredili i uloge i lokacije snimanja. Stečeno iskustvo je nezaboravno i zadovoljna sam svime što smo napravili«, kaže Ena. Fran Polić napominje kako je video osmišljen tako da u prvom dijelu prevladava tamna i tužna atmosfera, a potom se u drugom dijelu sve mijenja i postaje pozitivno: »Film potiče one koji ga gledaju da razmisle o tome što rade i kako se ponašaju u životu«, kaže Fran.


Motivi u stvarnom životu


Luis Ferderber glumi učenika koji maltretira Enu i ne razumije je: »Bilo nam je lijepo, ali nije bilo lako jer smo puno radili, pri čemu nam je jako puno pomogla profesorica«, kaže Luis, a Ivona Marković dodaje kako je prvi put radila nešto ove vrste i jako joj se dopalo. Anja Didović ističe kako je neizvjesnost prije proglašenja bila izuzetno velika, a Dora Rački, koja je glumila novopronađenu prijateljicu Eni, kaže kako su motive za priču pronašli u stvarnom životu u kojem postoje slične situacije koje treba rješavati razgovorom.


Klara Andlar Kezele koja je glumila zlostavljačicu kaže kako zlostavljanja, fizičkog i verbalnog, ima, i protiv njega se treba boriti razgovorom. Dino Šnajdar pomogao je pri konačnoj obradi teksta na engleski jezik, a uz to je glumio dečka kojeg Klara zlostavlja: »Dva puna vikenda smo radili od 10 sati do ručka i nakon ručka na samom snimanju. Zadovoljni smo napravljenim, sretni zbog nagrade i radujemo se ljetu naredne godine kad ćemo učiti engleski u Bathu«, rekao je Dino.


Svi sudionici ovog uspješnog međunarodnog projekta zahvaljuju Kristijanu Hodaku i Boksačkom klubu »Delnice« u čijim je prostorima snimljen dio videa, kao i Eninom tati koji im je omogućio rad s profesionalnom kamerom pa je i stoga video vrlo kvalitetan. Film »Always Misunderstood« nakon međunarodnog uspjeha bit će prijavljen na natječaj Hrvatskog filmskog saveza, bit će predstavljen na delničkom Kotar festu, a sve skupa je možda i začetak stvaranja filmske sekcije u delničkoj osnovnoj školi.Vrijednu nagradu vratili jer ju nisu mogli podijeliti pa dobili – 12 puta veću