Međunarodna akcija

Eko Kupa: Vodotok rijeke će u subotu čistiti tristo volontera

Marinko Krmpotić



BROD NA KUPI Kupa i Kupica ove će subote biti cilj sudionika već dvanaeste po redu eko akcije »Eko Kupa« kojom se uoči predstojeće sezone nastoji očistiti obala i podvodni dio ovih vodotoka.


Organizatori iz Udruge »Kupa« očekuje od 250 do 300 sudionika koji će u dužini od 50 kilometara čistiti Kupu s hrvatske i slovenske strane, kako njen obalni dio, tako i sam vodotok, najavio je na prigodnoj konferenciji za novinare Davorin Klobučar, predsjednik »Kupe« posebno izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je riječ o međunarodnoj akciji koja nadilazi lokalne okvire.


»Ove nam godine uz učenike zadarske Gimnazije Vladimira Nazora stiži u učenici tamnošnje Gimnazije Frane Petrića što znači da akciju širimo van županijskih okvira. Naravno, tu su i učenici Pomorske škole Bakar koji su pred 12 godina bili među osnivačima akcije, gimnazijalci Prve riječke hrvatske gimnazije, Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke, OŠ Trsat te OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi, kao i učenici OŠ Ob Rinži iz susjednog nam Kočevja.




Čišćenje podvodnog dijela bit će zahvaljujući roniocima KPA »Kostrena«, HRK »Adriatic Cro« iz Zagreba te članovima JVP Rijeka i JVP Delnice, a čamce osiguravaju »Gorski tok« i »Rasta« iz Broda na Kupi, odnosno, Kajak kanu raft »Klarić« i Hotel »Kovač« iz Osilnice.


Uz našu i pomoć TZ Kočevje prvi dio čišenja od Osilnice do Srobotnika obavit će slovenski sudionici akcije, od Srobotnika do Broda na Kupi čiste naši ekolozi, a od Broda na Kupi do Žage zajednički čistimo svaki na svojoj strani Kupe«, najavio je Klobučar istaknuvši kako će Kupicu čistiti osnovci iz Rijeke i Broda na Kupi, a po završetku akcije predviđeno je edukativno predavanje, ručak i druženje. Okupljanje hrvatskih sudionika predviđeno je od 9 do 9,30 sati ispred brodokupske osnovne škole, a u akciju se kreće u 10,30.