Pohod u mistično

Dvjestotinjak šetača uživalo u Lokvarskoj noći: Neke baklje šumom, neke baklje drumom

Slavica Mrkić Modrić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Prije razdvajanja i odlaska u Lokvarku, odnosno u Golubnjak, šetači su počašćeni  predavanjem o najljepšoj europskoj planinskoj cesti Lujzijani. Predavači su bili sam projektant i graditelj inženjer Filip Vukasović i njezino visočanstvo carica Marija Lujza



LOKVE Žabarsko ljeto 2015. godine, započeto u Lokvama početkom lipnja, u subotu uvečer završilo je spektakularnom, trećom zaredom, Noći spilja pod bakljama. Oni koji su nazočili prvim dvjema znali su što ih čeka – gužva pri »registraciji«, baklje u ruci i dobrih šest kilometara šetnje što drumom, što šumom, što nadzemljem, što podzemljem Lokava, a onda božanstvena fritaja od vrganja u općinskom Domu kulture.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN



E, pazi da ne bi! Istina, sve nabrojano i zbilo se, ali Lokvarci tj. TZO Lokve, PD Špičunak, KD Lokve i Općina Lokve pobrinuli su se da treća šetnja pod bakljama ovom pitoresknom općinom i za one koji šeću prvi put, i za one koji su već »okorjeli bakljaši« bude noć prepuna iznenađenja.





Pravi happening već u startu su gostima priredili članovi dramske družine OŠ Rudolf Strohal iz Lokava. Oni su riječju i djelom pokazali sve ono i sve one koje šetači na stazi mogu sresti, usput im ispričavši priču i o Lujzijani, i o Lokvama, i o lokvarskim nadnaravnim bićima. Njihovo je uprizorenje Lokvarskih legendi bilo nagrađeno velikim pljeskom i ovacijama.



Iznenađenja


Ona su se zbila već u startu kad su organizatori šetačima ponudili dvije opcije zabave. Obje su stajale 50 kuna, a prva je sadržala šetnju od spilje do spilje ili malo cestom, pa skretanje ulijevo, potom posjet Dimnjačarovoj spilji ispred koje ih je čekalo vizualno iznenađenje, odnosno projekcija filma vezanog uz Dimnjačara, stvarnog Lokvarca, mnogima najdražeg lika u legendarnoj seriji »Kapelski kresovi«, onda malo do Medvjeđe spilje pa na »rastajalište« ili plato na kojem su se prva i druga ponuđena opcija razdvajale.


Prva je krenula ka spilji Lokvarka, a druga ka Park šumi Golubinjak. I jedna i druga skupina šetača na Sopaču je bila ponuđena čajem, a počašćena predavanjem o najljepšoj europskoj planinskoj cesti tj. Lujzijani. Predavači su bili, vjerovali vi ili ne, sam projektant i graditelj ceste inžinjer Filip Vukasović i njezino visočanstvo carica Marija Lujza po kojoj je cesta ljepotica i dobila ime. Šetače su na Sopaču iznenadile i prve kapi kiše, no nasreću i nebo je išlo na ruku ljudskim krijesnicama pa je pričekalo da završe obilazak, a onda se otvorilo.


Dvjestotinjak sudionika lokvarske Noći spilja tijekom pohoda imalo je stručno vodstvo ili ljude odjevene u florescentne prsluke, redom članove PD Špičunak i KD Lokve, na čelu s Vilimom Novakom i Ivicom Gržanićem.


 Oni koji su se odlučili za pohod u podzemlje imali su još jedno iznenađenje, a to je licem u lice susresti se sa speleolozima koji su istraživali spilju u svrhe snimanja promidžbenog filma, te iz prve ruke saznati što se to iza krajnje, za posjetitelje dozvoljene točke – valja. Ono što smo mi čuli je da se valja štošta, da tamo »iza« žive »bijele ribe« i da u mrkloj mrklini nešto huči i buči. Nešto je voda, ali od kuda stiže i kud ide, e to je zasad još nepoznanica.



Na platou ispred Doma kulture Lokve, gdje su Đurđa Malnar i njezina ekipa vršili registraciju šetača, osim osmijeha, majica, baklji i florescentnih štapića, te narukvica od 19.30 do 20.15 sati dijelili su se i pozdravi i upozorenja. Uz direktoricu TZO Lokve, Đurđu Malnar, šetače je pozdravio i dobar provod im poželio Toni Štimac, načelnik Lokava, a Vilim Novak, predsjednik PD Špičunak dao šetalačkoj ekipi puno korisnih savjeta na temu kako se ponašati u šumi i u spilji. Što se pak tiče onih dvjestotinjak šetača, od direktorice Malnar doznajemo da su i ove godine pristigli iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva, stoga je i 3. lokvarska noć pod spiljama bila internacionalna.



Zdravlje »za doma«


Oni pak koji su se odlučili za Park šumu Golubinjak i koji su umjesto ulaznice za spilju dobili dvije majice – suvenir, oni su od svojih voditelja mogli štošta doznati o stvarnim i nestvarnim bićima koja Golubinjak nastanjuju kao i o njezinom biljnom svijetu.


Umorne noge i jedna i druga skupina, negdje blizu ponoći odmarala je u Domu kulture Lokve, točki ispred koje su i krenuli na pohod u mistično. Noge odmarali, a tijelo krijepili s, kako smo čuli, najboljom fritajom od vrganja na svijetu koju im je puna tri sata pripremao tim kuhara u sastavu Davorka Frančišković, Katarina Kolozeti i Ivana Žagar, a na čelu s masteršefom imena Toni Mrkvička.


Mogli su ponijeti i malo »zdravlja za doma« tj. kupiti sirup od aronije, razne vrste džemova kao i svježu aroniju, a sve s lokavarskim potpisom, sve izrađeno rukama djelatnika tvrtke »Euro Funghi«. Dakako da je bilo i dobre glazbe, i dobre tekuće okrepe, a najviše dobre vibre. Toliko puno da bi trebala dostajati do iduće Noći spilja.