Čarobna šuma

Dvije priče o nastanku delničke adventske bajke ili kako su Delnice postale Laponija u malom?

Slavica Mrkić Modrić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Baka Mraz slučajno je došla u delničku Čarobnu šumu prije šest godina i odlučila u njoj napraviti svoje zimovalište, Snježana Šibenik Klačić u Delnice je namjerno došla 2006. godine i u njima odlučila stvoriti dom



Otkud Baka Mraz u delničkoj Čarobnoj šumi? E, pa na to pitanje postoje dva odgovora. Jedan za one koji žive bajke, a drugi za one koji se prave da ih ne žive. Priča prva kaže da je bilo baš ovako – njoj je jednog dana definitivno puknuo film, lupnula je nožicom o pod i rekla:


»Sad je dosta. Osveta će biti bolna.«


Što je Djedica učinio Baki Mraz da je podemonila i odlučila mu pokazati kako to izgleda kad se žensko ljuti? A što, ono što muškarci obično rade – uzimao ju je zdravo za gotovo, tijekom prosinačkih blagdana odlazio na turneju, a nju se niti jedne, ali baš niti jedne godine nije sjetio pitati bi li možda i ona išla s njim.




Dakle, tipično zanemarivanje koje ide dok ide. Baka Mraz više nije imala ni strpljenja, ni opravdanja za Djedičine egotripove, i lijepo se jednog dana »šulj – šulj« u otkrivanje Djedičinih tajni. Jer, trebalo je znati poletjeti.


Selo Bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN


Selo Bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN



Šuljajući se tako za njim otkrila je da Djedica u štali drži čarobni vilinski prah kojim pokreće saonice. To je taj detalj koji joj je nedostajao, jer saonice je ne jednom vozila.


Štoviše, pobijedila je na mnoštvu relija diljem cijelog Sjevernog pola ali letjela nije nikad. Dočim je Djedica zaspao, Baka je »posudila« čarobni prah, vilenjake i saonice. Bacila prah na sobove i fijuuuu, odletjela brzinom munje. Sad kad se toga sjeti kaže da joj je to bilo jedno od najljepših putovanja.


Selo Bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN


Selo Bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN




Osim što Snježana fantastično kroji, šiva, izrađuje ukrase i zanimljive suvenire, talentirana je i za pričanje bajki i smišljanje rima. Pitamo ju kad sve to stigne, jer Snježana i radi.


– Sve se stigne ako se voli to što radiš. Ništa meni nije teško, pa vidjeli ste i sami kako kroz snijeg letim po onim skalama do željezničke stanice, a nije ih malo, kao što ni ja više nisam u cvijetu mladosti. Istina imam taj prah protiv bora, ali ne i protiv godina. Šalim se, moja pokretačka energija su djeca.


Oni me pokrenu i kad sam najumornija, iskreno će Snježana koja je 2015. godine dobila Nagradu Grada Delnica, a 2016. godine Nagradu Primorsko-goranske županije za volontera godine. One »sitnije« ne bi mogli ni nabrojiti.– Svi volimo nagrade, ali meni je najveća nagrada osmijeh na licima kako moje, tako i sve djece koja me sretnu, kaže Baka Snježana Mraz Šibenik Klačić.


S MLIJEČNE STAZE U DELNICE


– Super je bilo. Vozili smo se oko svih sazvježđa, klizali po Mliječnoj stazi, mahali svakom meteoru koji je proletio i baš kad smo se htjeli vratiti »ode mast u propast«. Shvatili smo da brzom brzinom moramo aterirati. Malo sam se preračunala, odnosno nestalo nam je pogonskog goriva ili čarobnog praha.


I eto, tako su se Baka i njezina vilenjačka družina sasvim slučajno prizemljili baš u delničku Čarobnu šumu. I dobro da jesu, jer Delničani su nadaleko poznati kao gostoljubivi ljudi pa nikakvo čudo što su Baki i ekipi u tili čas napravili selo, a u selu združenim snagama oživjeli pravu, pravcatu adventsku bajku.


– Ma, da smo birali ne bi bolje mjesto i bolje ljude našli. Sama činjenica da se već šestu godinu vraćamo u Delnice govori koliko nam se tu sviđa, priča Baka Mraz po koju je one prve godine došao Djedica uz sve moguće isprike i obećanja da će biti bolji i da će je svugdje voditi sa sobom. No, kasno mu bi jer je Baka već odlučila te dane u godini provoditi baš u Delnicama, i nije ju mogao odgovoriti od nauma ni lijepim riječima, ni darovima, ni pričom o tome kako svi zvončići u kući zvone tužno kad nje nema.


selo Bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN


selo Bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN



Njemu je rekla da je to emotivna ucjena na koju ne pristaje, a nama da je Djedica zapravo malo ljubomoran jer njoj su Delničani otvorili profil na fejsu, njoj mnoštvo djece šalje pisma s molbom da ih preda Djedici, čestitaju joj rođendan, i što je najvažnije dolaze u njezino selo i ludo se provode. Eto, to bi vam bio odgovor na pitanje otkud Baka Mraz u Delnicama za one bajkama sklone.



U Selu Bake Mraz postoji i Sklonište za napuštene igračke. Njime upravlja vilenjakinja Lana. Čemu služi? Pa tomu da u njega možete donijeti svoju igračku i donirati je za one koji nemaju igračku. Za 10 kuna je možete kupiti ili jednostavno zamijeniti za neku drugu.


Za ovo Sklonište veže se i vrlo zanimljiva priča koja kaže ovako: Jednog dana je baka Mraz zaključila da njezinoj srednjoj kćeri Matei veliki bijeli medo više nije toliko potreban, odnosno da je potrebniji nekom drugom pa ga je odnijela u Sklonište, bez konzultacije s vlasnicom. Uf, veliku pogrešku je učinila jer tome baš i nije bilo tako.


Matea je istog trena odjurila u Sklonište, no Bijeli medo našao je novog vlasnika. Stavljanje fotografije u izlog Skloništa na kojoj je pisalo – to je moj medo, molim vas vratite mi ga, plaćam ne 10 već 50 kuna. No, uzalud. Za utjehu, Matea je dobila smeđeg medu koji je za glavu viši od nje. Nadamo se da će Baka s ovim biti pažljivija.



DOTEPENKA


A sad za one druge. Priča ide ovako:– Ja sam Snježana Šibenik Klačić, rođena Bjelovarka koja je u Delnice doselila 2006. godine. Suprug Saša, policajac, radio je na ovom području i jednostavno je bilo preteško – djeca i ja u Bjelovaru, a on ovdje. Nije nam pasao odvojeni život i lijepo smo te 2006. godine postali Delničani. U početku nije bilo lako.

U Bjelovaru sam godinama radila u ugostiteljstvu, potom sam bila tim koordinator u Avonu, a onda sam treći put postala majka i shvatila da mi to »zanimanje« najbolje paše, priča Snježana i dodaje kako je odmah po dolasku u Delnice osnovala Udrugu Dotepenac. Samo ime kaže kako su se u njoj našli oni koji su se u Delnice doselili iz svih krajeva Lijepe Naše, a i šire. Smisao Udruge je bila da organizira radionice za članove, pomaže starijim osobama, osobama s invaliditetom, te svaki oblik rada s djecom.


Selo Bake Mraz, baka Mraz, delnice, snimio Marko GRACIN


Selo Bake Mraz, baka Mraz, delnice, snimio Marko GRACIN



I tako, mic po mic, Udruga je radila, pomagala i uživala, a onda je jednog dana gradonačelnik Delnica Ivica Knežević okupio sve udruge s ciljem da se sve glave stave na kup i osmisli neko događanje koje će biti mamac turistima za dolazak u Delnice.



Delnička Adventska bajka ne samo da ima Selo Bake Mraz i Čarobnu šumu, ona ima i svoju himnu. Tekst potpisuje Katarina Mihelčić, glazbu Sanja Petrušanec Pećar, a aranžman Marin Tuhtan. Himna je nastala prije tri godine i brzinom pravog hita proširila se cijelim svijetom. Upućeni kažu da je na top listi Radio Laponije »top topova«.



MAMA, BAKA, KRALJICA


– Na tom sastanku je Petar Hrg, predsjednik TZ-a Delnica predložio da to bude nešto za djecu, nešto u čemu bi mogli iskoristiti zimu, snijeg i sve ono što Delnice u tom godišnjem dobu imaju, a ostali nemaju. Krenuli smo s »Bajkama u Čarobnoj šumi«, u kojoj su živjela i dva vilenjaka, a kod »tete Snježane« su bile organizirane radionice za klince. I bilo je super.


Selo Bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN


Selo Bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN



No, onda je teta Snježana tj. ja odlučila biti Baka Mraz, sašila sam si obleku i priča se zakotrljala. Na kraju druge godine »Bajki« zamolila sam gradonačelnika Kneževića ako bi mogli za drugu godinu izgraditi jednu malu kućicu za Baku, a on je odgovorio – što kućicu, izgradit ćemo cijelo selo. I jesu, priča Snježana, dodajući kako ni onda nisu slutili do kud će ih ta cijela priča odvesti. Odvela ih je do titule najveselijeg mjesta u ovom kraju svijeta u vrijeme Adventa.



U Selu Bake Mraz nema čega nema. Vilenjaci su mu stalni stanovnici, a djeca i njihova pratnja povremeni. Dakako da njime presjedava Baka Mraz koja ima svoju kućicu u kojoj je svako dijete s ovog planeta, ali i iz ostatka svemira uvijek dobrodošlo, neovisno željelo se samo fotografirati s Bakom, nešto je upitati, poigrati se s njom ili što već. Ima Baka »fejs«, ali ima i poštanski sandučić, tik do kućice u kojeg mali i veliki ubacuju pisma sa željama koje Baka potom odašilja Djedici. Na Bakinoj pozornici čuda svakovrsna, i pričaonice, i plesaonice, i igraonice, i sve. Postoje i radionice, a i Bakine saonice. Logorska vatra uvijek gori jer trebaju se negdje sušiti i čarape, i rukavice, i kape, a bogme i mokri nosići. O slatkišima, čajiću i sokićima, kao i voću punom vitamina da i ne govorimo. U obližnjoj Čarobnoj šumi žive srne, konj Miško i njegova čarobna kočija. Živi i raznovrsno drveće, i zapravo sve ono što dječja mašta može oživiti.



Primjerice, samo tijekom jedne prosinačke subote u delničku Čarobnu šumu dođe više od tisuću ljudi. Najčešće stižu Tin expressom, vlakom koji prometuje od Rijeke do Sela Bake Mraz, no dođu i ostalim vlakovima, kao i cestovnim prometom. Uglavnom, za Adventa svi putevi vode u Delnice. U Selo Bake Mraz, u kojem se zbivaju čuda čudnovata i u kojem je sve moguće.


Selo bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN


Selo bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN



Eto, to bi vam bio odgovor na pitanje otkud Baka Mraz u Delnicama za one koji se prave da su odrasli. Pa vi birajte, ali nikako, baš nikako ne propustite susret ni s Bakom Mraz, ni sa Snježanom Šibenik Klačić koja kad nije Baka Mraz je mama Maji, Matei i Lari, supruga Saši, prijateljica psima Brunu i Gromu, dio programa »Zaželi«, uvijek nasmješena 52-godišnjakinja koja ne samo da je našla čarobni prah za pokretanje Djedičinih saonica, već i onaj drugi koji briše bore i ulijeva energiju. Šapnula nam je gdje ga tražiti – u svakom dječjem džepu.


Selo bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN


Selo bake Mraz, baka Mraz, Delnice, snimio Marko GRACIN