Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Zlatni jubilej

Dva koncerta u povodu pola stoljeća Radija Gorski kotar

Foto L. Grgurić
Foto L. Grgurić
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2019. u 10:10 2019-11-04T10:10:51+01:00

Rođendanski dar slušateljima, Radio Gorski kotar najavio je za petak, 15. studenoga, kad će u sportskoj dvorani u Delnicama biti održan humanitarni koncert Tomislava Bralića i klape Intrade

DELNICE - Radio Gorski kotar uskoro će proslaviti punih 50 godina od trenutka kad se davnog 29. studenoga 1969. godine u eteru prvi put začulo spominjanje goranskog radija – tada Radija Delnice – na prostoru Gorskog kotara. Budući da u slavljeničkom mjesecu RGK priređuje nekoliko zanimljivih priredaba, predstavnici RGK održali su prigodnu tiskovnu konferenciju na kojoj je najavljen dio zbivanja o kojima je govorio Miroslav Pleše, direktor RGK-a i dugogodišnji radijski voditelj i novinar.

Klapski i goranski zvuk

– Punih pedeset godina rada i postojanja obljetnica je od velikog značaja ne samo za ovaj jedini goranski elektronički medij, već i lokalnu zajednicu u kojoj desetljećima djeluje. Osim raznih programskih sadržaja kojima već svjedočimo, planirana su dva glavna događanja kojima će Radio također biti okrenut slušateljstvu i svima koji mu pružaju podršku. Tako ćemo u petak, 15. studenoga, u sportskoj dvorani u Delnicama kao rođendanski poklon slušateljima darovati humanitarni koncert Tomislava Bralića i klape Intrade. Kao predgrupa će nastupiti Vokalni sastav DIM, a u dodatku koncerta posjetitelje će zabavljati Ausswinkl muzikanti. Radio Gorski kotar podmiruje trošak koncerta dok će se tom prilikom prikupljeni novčani prilozi od prodanih ulaznica po cijeni od 30 kuna namijeniti za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama na goranskom području, rekao je Pleše, objasnivši da im je namjera omogućiti prvi ikada u goranskom kraju organiziran zajednički izlet i druženje djece i osoba s posebnim potrebama.

– Oni, nažalost, nemaju svoju vlastitu udrugu niti bilo što od onoga što pružaju veće sredine i gradovi, ali se redovno okupljaju oko vrijednih volontera pri udruzi »Cross Sport« Delnice. Jednako važno, pomogli bismo rad i opremanje Kabineta za ranu intervenciju (u osnivanju), Logopedski kabinet te slične ovdašnje stručne institucije čiji su rad i aktivnosti vezani za skrb o razvoju i napredovanju djece s posebnim potrebama na području Gorskog kotara. Podsjećamo, humanitarne priredbe u našem su kraju doista rijetke, jednako tako rijetko usmjerene prema potrebitima Gorskog kotara.

Monografija

Dva tjedna kasnije, u petak 29. studenoga, u Radničkom domu u Delnicama bit će svečano prosljavljen 50. rođendan Radija. Tom će prilikom biti promovirana knjiga »Naših 50 godina« autorice Nade Glad sa suradnicima, a i izdanju Matice hrvatske Čabar i Radija Gorski kotar. Riječ je o knjizi-monografiji koja sadržajno bogata tekstom, fotografijama i dokumentima progovara o radijskih pola stoljeća u Gorskom kotaru. Sadržaj knjige »Naših 50 godina« – Radio Delnice-Radio Gorski kotar 1969.-2019. je okrenut obilježavanju postojanja i rada najstarijeg elektroničkog medija na goranskom području, Radio Delnicama koji je mijenjao ime, tehničko-tehnološku i ljudsku postavu, izdržao sve udarce vremenskih i političkih promjena i dočekao, eto, zlatnu obljetnicu svoga življenja. U glazbenom dijelu programa nastupit će niz viđenijih izvođača kojima će se nastojati pokriti što više sredina Gorskog kotara: MPZ Gimpl, Ausswinkl muzikanti, VS DIM, Limena glazba Fužine, Sungerski tamburaši, Mateo Resman, Davor Grgurić, Nada Sviličić, Polančice, Zlatko Mance-Zaki. S obzirom na to kakvu je ulogu Radio imao na našem području, u životima stanovnika Gorskog kotara, rastu i razvoju društva općenito te kakvu ulogu ima danas, 50. obljetnica vrijedna je pažnje svih koji su djelić sebe na bilo koji način utkali u radijskih pola stoljeća, zaključio je Pleše.

Gdje kupiti karte za humanitarni koncert?

Već na prvo spominjanje ovog koncerta i gostovanja klape Intrade iskazan je velik interes javnosti, tako da se dosta traže ulaznice u pretprodaji. Osim u Radiju Gorski kotar, ulaznice je moguće nabaviti u delničkom Turističkom uredu te caffe barovima Tin i Tiffany, a u ostalim mjestima također u ugostiteljskim objektima Diga (Brod Moravice), Milano (Skrad), Fancy club (Ravna Gora), Infinity (Fužine) te Lujzijana (Čabar). Nailazimo i na dobru podršku pokrovitelja, tako da su nam se uz Primorsko-goransku županiju, gradove Delnice i Čabar te općine Brod Moravice, Lokve, Fužine, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad, svojim vidovima pomoći i suradnje pridružili Hrvatske šume Uprava šuma Delnice, Županijski zavod za hitnu medicinu, Komunalno društvo Kostrena, Imoćanka Delnice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.