Škola magije

Dva dana čarobnjaštva u goranskoj šumi: Stara Sušica postala mali Hogwarts, bili smo tamo

Marinko Krmpotić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Dvodnevno druženje zamišljeno je i realizirano kroz pet radionica – travarstvo, obrana od mračnih sila, pisanje starim jezikom runa, povijest magije te skrb za magična stvorenja 



Utakmicom metloboja i spravljanjem čarobnih napitaka jučer je u Staroj Sušici – a gdje nego u prekrasnom starom dvorcu – kraju privedena prva hrvatska Škola magije. Svi polaznici, a riječ je bila o klincima iz Zagreba, Rijeke, Pule, Karlovca i Dubrovnika, uživali su u dva dana čarobnjaštva u Školi magije koju su su na svježem gorskom zraku zajedno organizirali Ministarstvo magije, odnosno udruženje entuzijasta i zaljubljenika u magični svijet Harryja Pottera i Dom mladih Rijeka, a sve skupa vezano je uz, naravno, serijal knjiga o Harryju Potteru.


Dvodnevno druženje zamišljeno je i realizirano kroz pet radionica – travarstvo, obrana od mračnih sila, pisanje starim jezikom runa, povijest magije te skrb za magična stvorenja.


Autorica ideja o Školi magije, prvoj takve vrste u Hrvatskoj, je Klaudija Paljar koja ističe kako je odabir dvorca u Staroj Sušici bio logičan jer dvorac izgleda baš kao mali Hogwarts.




– Cilj je kroz ovakve radionice ne samo oživjeti svijet Harryja Pottera već uz taj zabavni dio ponuditi i puno edukacije pa smo, primjerice kroz predavanja o travarstvu puno naučili o biljkama i životinjama ovog kraja, a svaki polaznik izradio je i herbarij. Kroz izradu magičnih napitaka učili smo kemiju te savladavali osnove o kiselinama i lužinama. Kroz podjelu u grupe imenovane po staroslavenskim božanstvima – Perun, Lada, Morana i Jarovit – učili smo o povijesti i mitologiji starih Slavena, a radionica obrane od mračnih sila vezana je uz obranu od bullinga i širenja tračanja što je za ovaj uzrast jako bitno. U radu su sudjelovala mahom djeca od petog do osmog razreda te nekoliko njih mlađih, a u starosušičkom dvorcu bilo nam je prekrasno, od smještaja do osoblja, govori Klaudia Paljar.


Njeno zadovoljstvo dijeli i Ivan Marišić, profesor obrane od mračnih sila – inače socijalni radnik – koji ističe kako je Ministarstvo magije organiziralo u manje od godine dana postojanja puno toga.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



– Redovno održavamo metlobojske treninge, proslavili smo obljetnicu dvadesete godine od izdavanja prve knjige o Harryju Potteru, održali Harry Potter pub kvizove i radionice po knjižnicama diljem Hrvatske, a sad smo eto otišli i korak dalje te organizirali prvu Škole magije za koju smo izabrali ovaj prekrasni dvorac u Staroj Sušici, rekao je Marišić.


Martin Gašparić, ministar magije i osnivač udruge Ministarstvo magije Hrvatske, vrlo je zadovoljan prvom Školom magije i ne čudi ga veliki interes koji je vladao za prijavljivanje na ovu malu školu.


– I današnja djeca vole, a mislim da će to biti i s djecom budućnosti, Harryja Pottera jer ga većina počinje čitati u doba kad imaju onoliko godina koliko ima Harry Potter u prvoj knjizi. Uz to svaka knjiga uz zanimljivu radnju pruža jako puno elemenata edukacije i nosi puno dubljih poruka što recimo, neke druge franšize, nemaju. Zato je, kao i zbog niza pozitivnih ideja, Harry Potter uvijek popularan. U organizaciju ove prve Škole magije išli smo samo preko Facebooka i ideja nam je bila jednom godišnje organizirati jedno ovakvo druženje, ali je odaziv bio takav da ćemo već ovog ljeta, najvjerojatnije u kolovozu, doći s još jednom grupom od četrdesetak djece, najavljuje ministar magije Martin Gašperić.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Iz reakcija sudionika mogu se isčitati riječi hvale i oduševljenja za sve što su doživjeli u hrvatskom Hogwartsu. Nea Gjurček je iz Zagreba, ima osam godina i jako voli Harryja Pottera, pročitala je sve knjige i naučila je u Staroj Sušici »baš svašta«.


– Malo smo učili o povijesti magije, malo o biljkama i životinjama, a super mi je bilo kad smo radili napitke i napravila sam jedan odličan napitak koji kad se promućka dobije lijepu boju. Nisam ga popila nego ću ga uzeti doma i pokazati tati i mami, rekla je Nea.


Oduševljen svime bio je i Roko Krelja iz Pule koji je došao jer je želio naučiti nešto o magiji


– Imam 11 godina i pročitao sam sve knjige o Harryju Potteru, a od svega što smo ovdje radili najbolje mi je bilo ovo kad smo radili napitke i učili o povijesti magije, a najbolji je bio metloboj. E da, bili smo i u šumi s pravim goranskim lovcem i on nam je puno toga pokazao, a poslije smo učili i o biljama i životinjama ovog kraja pa mi je i to bilo dobro, rekao nam je Roko.


Najviše je do Stare Sušice putovala Doris Pavlović, učenica sedmog razreda, kojoj je trebalo devet i pol sati da sa sestrom stigne iz Dubrovnika u ovo goransko zelenilo.


– Vidjela sam na Facebooku da se ovo sprema, a kako sam od prošle godine do sada pročitala sve knjige i pogledala sve filmove o Harryju Potteru, prijavila sam se. Put je bio naporan, ali mi nije žao jer je ovo ovdje prava avantura i jako mi se sviđa. Super su nam voditelji i puno sam naučila o raznim ljekovitim i otrovnim biljkama, sad ćemo učiti o životinjama i meni je sve super, rekla je Doris.


Elena Dragoslavić učenica je OŠ Ivan Zajc iz Rijeke i jako voli Harryja Pottera, pa je bilo logično da ju je mama prijavila za sudjelovanje u Školi magije.


– Došla sam s jednom prijateljicom i super mi je. Naučila sam igrati metloboj, gledali smo filmove, jako je zanimljivo bilo učiti kako pripremiti razne napitke te koje životinje žive na ovom području, rekla je Elena koja će pokušati nagovoriti mamu da s njom dođe u ovaj čarobni dvorac u goranskoj šumi.


Radionica travarstva odnosno kemije Mali Potteri Prava Škola magije – Klaudija Paljar i Martin Gašparić Ivan Marišić na satu obrane od mračnih sila odnosno obranu od bullinga i širenja tračanja Zanimljive igre u prirodi Utakmica metloboja Spravljanje čarobnih napitaka Doris Pavlović Elena Dragoslavić