Austrijanci žele širiti posao, ali...

Država bez sluha za ulagače: Paprene cijene zemljišta tjeraju Palfinger u Bugarsku

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ugledan investitor koji već nekoliko godina vrlo uspješno radi u Delnicama, želi graditi nove hale na obližnjem zemljištu Hrvatskih šuma i otvoriti još 300 radnih mjesta. No, cijena je previsoka, slično zemljište mogu dobiti u Bugarskoj za euro po kvadratu, te čak razmišljaju da presele cijelu proizvodnju



Iako svi naši političari vole poput molitve ponavljati kako treba činiti sve da bi se u Hrvatsku privukli strani ulagači, u stvarnosti to baš uvijek i nije tako, govori nam delnički gradonačelnik Ivica Knežević, iznoseći zanimljiv primjer borbe za privlačenje uglednog i dokazanog investitora, austrijskog poduzeća »Palfinger« koje već nekoliko godina vrlo uspješno radi u Delnicama, a namjera im je širiti se, i to u tolikoj mjeri da bi u novim prostorima zaposlili čak i do tri stotine novih radnika:


 



Upitan i talijanski investitor


     Knežević kaže da je donekle sličan i pokušaj talijanskog investitora koji je spreman uložiti nekoliko milijuna eura i izgraditi u Poslovnoj zoni Lučice tvornicu peleta: »U toj bi tvornici radilo 30-40 ljudi, ali prije izgradnje taj ulagač želi od Hrvatskih šuma dobiti garanciju da će godišnje imati dovoljno sirovine za proizvodnju peleta. Čini se da mu tu garanciju nitko nije u stanju dati pa je i ta investicija upitna«, rekao je Knežević.    

Ništa ni od lokvarskog kampa


     Slučaj sličan delničkom već petnaestak godina traje u Lokvama gdje su sve dosadašnje lokvarske vlasti – i HDZ i SDP – bile zainteresirane za obnovu rada nekadašnjeg autokampa. I tu je riječ o zemljištu Hrvatskih šuma koje apsolutno nitko ne koristi pa taj prostor već godinama propada iako bi, bez imalo dvojbe, kroz funkcioniranje pripomogao razvoju turizma na području Lokava. Nažalost, umjesto brojnih kampera koji bi ljeti bitno uvećali broj noćenja u Lokvama, bivši autokamp sada se povremeno koristi za priredbe kakve su Pješice oko jezera, Biciklom oko jezera ili rock koncerte. Kampera – nema.




 »To bi moglo biti realizirano ukoliko bi oni na parceli koja se nalazi blizu njihovog sadašnjeg pogona izgradili nove proizvodne hale. Problem je u tome što je to zemljište u vlasništvu Hrvatskih šuma i ja već mjesecima pokušavam doći do dogovora s nadležnim institucijama koje bi nam mogle izaći u susret i omogućiti snižavanje cijene državnog zemljišta, točnije te parcele u vlasništvu Hrvatskih šuma. Riječ je o 5,5 ha zemljišta koje, sukladno važećim zakonima, Hrvatske šume smiju prodati po postojećoj cijeni koja je daleko viša od ponude koju za slično zemljište Palfinger ima u Bugarskoj gdje država traži svega jedan euro po kvadratu i logično je da u Palfingeru razmišljaju o tome da cijelu proizvodnju presele tamo. To bi za nas bio veliki udarac jer bismo ne samo izgubili poduzeće koje sada uspješno već nekoliko godina radi kod nas, već i mogućnost daljnjeg razvoja i zapošljavanja ljudi koji ovdje žive. Dogodi li se to, mi ćemo se moći »hvaliti« kako imamo jako lijepo zemljište koje nitko ne koristi i koje ničemu ne služi.


  Rješenje je u tome da Vlada RH, što joj zakonske odredbe omogućavaju, oslobodi Hrvatske šume od potraživanja tog iznosa, odnosno snizi cijenu i na taj način pogoduje investitoru. Kad bi se to dogodilo dobili bismo novu vrijednost koja bi vrlo brzo svima donijela korist, od lokalne samouprave do države jer bi se kroz rad novozaposlenih pojačali porezni prihodi. Mislim da na ovaj način treba razmišljati pa sam u skladu s tim pisao resornim ministarstvima od kojih još odgovora nije bilo, a posljednje sam pismo uputio premijeru Milanoviću i zamolio ga da iz »škrinje izvuče ključ« koji će omogućiti razvoj. Nakon Milanovića pisat ću i predsjednici, a ako ništa ne bude išlo, onda ću održati tiskovnu na kojoj ću argumentirano dokazati kako se, usporkos tome što se svi kunu kako žele dovesti investitore, u stvarnosti ne radi gotovo ništa da bi se to zaista i dogodilo«, zaključuje Knežević.