Književna večer

Druženje dobitnika nagrade Novog lista za književnost: Gorančica je veliki poticaj

Danijela Pleše

U 14 godina postojanja ove nagrade, prošli su mnogi autori te ukupno 181 knjiga. Za mnoge od njih se ne bi niti čulo da postoje da nije bilo promocije putem Gorančice. Ovom nagradom goranska književnost dobila je na vrijednosti jer se počela isticati i pročulo se za nju, poručio je Marinko Krmpotić



DELNICE U Mjesecu hrvatske knjige i povodom velike obljetnice, točnije 240 godina spomena Gorskog kotara, Narodna knjižnica i čitaonica Delnice organizirala je u Kavani Centar književni susret sa svim dosadašnjim dobitnicima književne nagrade Gorančica, što ju je pred 14 godina pokrenuo Goranski Novi list.


Ugodna atmosfera u kojoj su riječi ovog puta bile pretočene u predstavljanje književnih djela i njihovih autora, dodatno je bila obogaćena glazbenim nastupom mladog, talentiranog Luke Kelera, učenika četvrtog razreda Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića Delnice. On je zvucima svoje gitare uveo u književnu večer kojoj je cilj bio predstaviti dosadašnjih četrnaest godina postojanja književne nagrade Gorančica te njene vrijedne dobitnike. Indira Rački Joskić, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice, uvodno se zahvalila svima na dolasku, od dobitnika do publike, jer su književne večeri značajne za očuvanje vrijednosti zavičaja i samog Gorskog kotara.


– Nastojimo Goranima što više približiti dodir riječi, kao i autore koji su dosad dobili Gorančicu za svoje stvaranje. Upravo zbog toga drago mi je što postoje ljudi koji se trude očuvati Gorski kotar na književni način te time ostavljaju ono najvrednije u našoj knjižnici – zavičajne zbirke – poručila je Rački Joskić.


Dvojac s pet nagrada




Daljnje književno druženje tragom svih Gorančica nastavila je zadnja dobitnica književne nagrade, Nada Glad. Upravo ona pozvala je umirovljenu profesoricu Mariju Pavešić kako bi (zbog odsutnosti autorice) predstavila prvu dobitnicu vrijedne književne nagrade iz 2005. godine, Vesnu Crnković, produktivnu autoricu iza koje je nekoliko izdanih zbirki, a u pripremi autobiografski i ljubavni roman. Prof. Pavešić dodala je da joj je drago što se krenulo u književna stvaranja i traganja za dobrom knjigom zaslugom pokretanja nagrade Gorančica.


U daljnjem tijeku večeri, zahvaljujući ravnateljici te djelatnicama knjižnice Olgici Glad Klepac i Ivani Pleše, predstavljeni su svi dobitnici Gorančice uz kratke osvrte na njihove životopise i stvaralački rad, a sami autori imali su priliku objasniti motive svoga stvaranja te buduće projekte u koje će, svatko na svoj način, ponovno uključiti Gorski kotar. Najveći pljesak nakon predstavljanja dobili su trostruki dobitnik Gorančice Slavko Malnar te dvostruki dobitnik Zlatko Pochobradsky.


– Počeo sam pisati ozbiljnije ’92. godine i s vremenom sam došao do treće Gorančice iako, dok sam pisao, nije mi niti padalo na pamet da bih mogao dobiti nagradu. U osamdeset i prvoj godini aktivniji sam nego ikad – pišem kaubojske romane, radim obiteljska stabla te skupljam materijale za pisamje. Pišem o našem zavičaju, običajima i tradiciji. Trudim se to sačuvati za buduće generacije koje možda nikada neće ni čuti naše dijalekte, riječi, stoga je bitno to sačuvati u knjigama – pojasnio je Slavko Malnar.



Ideja o Gorančici, književnoj nagradi Novog lista, rodila se u jesen 2004. na sastanku Uređivačkog odbora Goranskog Novog lista. Sam Uređivački odbor bio je sastavljen od predstavnika svih goranskih općina i gradova koji su sufinancirali list.


Među njima se, kao predstavnik Skrada, nalazio i ugledni goranski intelektualac mr. Vladimir Mance, koji je predložio da se u okviru GNL-a osmisli nagradu koja bi se dodjeljivala za književna djela koja nastaju na području Gorskog kotara, ili su tematski vezana za Gorski kotar, pri čemu autor ne mora nužno i biti Goranin.


Ideja se dopala svim članovima Odbora, a dužnost da uobliči ideju u konkretne prijedloge pripala je novinaru Marinku Krmpotiću, goranskom dopisniku Novog lista, koji je osmislio temeljne kriterije, kao i ime tog literarnog priznanja. I tako je nastala Gorančica, književna nagrada Novog lista.



Impuls književnosti


Pri kraju večeri obratio se prisutnima i član prosudbenog povjerenstva za dodjelu Gorančice, prof. Marinko Krmpotić, novinar koji je od početka sudjelovao u stvaranju goranske književne nagrade.


– Najbolji dokaz da smo uspjeli je četrnaest godina postojanja ove nagrade kroz koju su prošli mnogi autori te ukupno 181 knjiga koja je bila prijavljena za nagradu. Nisu to sve knjige, ali smo većinu goranske književnosti ipak uspjeli pokriti. Za mnoge od njih se ne bi niti čulo da postoje da nije bilo promocije putem Gorančice te objavljivanja članaka u kojima su predstavljene i knjige i sami autori. Ovom nagradom goranska književnost je dobila na jakosti i vrijednosti jer se počela isticati i pročulo se za nju. Nadamo se da će i godine koje dolaze biti uspješne za inspiraciju književnika diljem Gorskog kotara, ali i šire, te da će nam biti teško odabrati najboljeg za samu Gorančicu – poručio je Marinko Krmpotić.


Skupu se iz publike emotivno obratila Željka Lokmer iz Voloskog, prigodno uručivši i dar u vidu slika koje je sama izradila.– Iznenađena sam kvalitetom pristupa ovoj književnoj večeri. Na početku je Gorančica bila malena, no sada je već velika Goranka i vrijedna svakog trenutka. Svim autorima želim još puno godina pisanja, vi ste meni motivacija da pišem. Ja sam svoju prvu knjigu izdala sa 77 godina. Drago mi je da autori diljem Gorskog kotara više nisu u anonimnosti, nego se trude pisati da nešto ostane za budućnost – rekla je Lokmer izazvavši veliki pljesak, a večer je nastavljena uz daljnje druženje, traženje inspiracije te nadu da će i iduća Gorančica donijeti vrijedne knjige koje će na svoj način govoriti o Gorskom kotaru.