Izložba u Zagrebu

Dramatični dani Gorskog kotara kroz objektiv Marka Gracina

Slavica Mrkić Modrić

 Izložba je prodajna, a sav prihod od prodaje fotografija namjenjen je Gorskom kotaru



ZAGREB »Tuga prirode i društva« naziv je humanitarne izložbe fotografija Marka Gracina, fotoreportera Novog lista što ju je u Auli gradske uprave Zagreb otvorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, kazavši:


– U Gorskom kotaru, zelenom srcu Hrvatske živi 23 tisuće ljudi, i to živi u izuzetno teškim uvjetima. Ledena kiša što ga je poharala početkom veljače još im je više otežala ionako tešku svakodnevicu. Ove izložene slike, ukoliko se gledaju u toploj sobi, izgledaju kao idilične razglednice, no stvarnost ovjekovječena na njima govori da je tijekom tri dana nestao trogodišnji prirast šume, da je izgubljeno 70 tisuća voćaka, da je načinjena nesaglediva šteta. No, šuma će se oporaviti, već smo nabavili i zasadili 30 tisuća novih sadnica voćki, priroda će polako doći na svoje, ali ono što uvijek moramo imati na umu je da Gorski kotar i Gorani trebaju trajnu pažnju i podršku svih nas kako bi se održali, stoga se zahvaljujem i domaćinu ove izložbe, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, i Društvu Gorana u Zagrebu koji su omogućili današnje zbivanje, a autoru izložbe čestitam.


Domaćin izložbe, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić parafrazirao je Zuku Džumhura koji kaže »samo se slike dugo pamte, a riječi već sutradan promijene svoj red« i rekao:





Tugu prirode i društva Gorskog kotara razbila je šaljiva zgoda koja se zbila kad su primorsko-goranskom županu Komadini i zagrebačkom gradonačelniku Bandiću darovani Dinamovi dresovi s »atraktivnim« brojevima 9 i 10, na što je Komadina kao iz topa ispalio:


– Hvala, ali dobro, ove vas sezone ne možemo stići, ali iduće je prvenstvo naše. 



– Što nije zabilježeno okom kamere ili objektiva, nije se ni dogodilo. Goranskom kraju više bi priličila izložba naziva »Bogatstvo i raskoš Gorskog kotara«, ali nažalost ona se zove upravo onako kako se Gorski kotar i osjećao tih ledom okovanih dana. 


Obećavši pomoć Gorskom kotaru i ubuduće, zagrebački je gradonačelnik spomenuo kako se na Trgu bana Jelačića nastavlja tradicionalna manifestacija »Gorski kotar u metropoli«, te složivši se, kako je on to kazao »s dojučarašnjim stranačkim kolegom, županom Komadinom«, ponovio da u Zagrebu i Rijeci živi veći broj Gorana nego li u Gorskom kotaru, što dovoljno govori o težini života u tom prelijepom kraju.


– Društvo »Goranin« iz Zagreba osmi put organizira manifestaciju »Gorski kotar u metropoli«, a što sve znaju i umiju, što sve čine vrijedne goranske ruke, što je tradicija Gorskog kotara, njegova povjesno-kulturna baština, koji su njegovi autohtoni gastro atributi, kakva je njegova turistička ponuda i štošta još o Gorskom kotaru moći će  u subotu, 26. travnja, saznati svi oni koji na glavni zagrebački trg dođu u vremenu od 9 do 14 sati, rekao je Žarko Delač, predsjednik Društva Gorana u Zagrebu.


Marko Gracin autor ove izložbe humanitarnog karaktera pojasnio je kako je izložba sastavljena od 32 fotografije snimljene tijekom trodnevnog reporterskog zadatka za matičnu mu kuću »Novi list«, te zahvalio Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Zagrebu, Društvu Goranin iz Zagreba i Novom listu koji su mu omogućili da ostvari ovu izložbu humanitarnog karaktera. Naime, sav prihod od prodaje fotografija namjenjen je Gorskom kotaru.


U programu ovog događanja sudjelovale su članice zbora »Goranke« iz Zagreba, pjesmu »Drvarska popevka« goranskog barda Ivana Gorana Kovačića izrecitirala je Nada Kruc, a Darko Janeš, i sam jedan od inicijatora humanitarnog koncerta za Gorski kotar, vodio je program otvaranja izložbe kojem su uz gradonačelnika Delnica Ivicu Kneževića nazočili brojni »zagrebački Gorani« i zaljubljenici u Gorski kotar.