Spašavanje

Dramatična akcija u Gorskom kotaru: HGSS sa samog ruba stijene spasio – 82 godišnjeg izletnika!

Fiore Vežnaver

Izletnik je izgubio markacije planinarskog puta pa besciljno lutao strmim dijelovima kanjona. Na kraju se  našao u situaciji da mu je, prema vlastitim riječima, bio izgledan pad sa stijene, a natrag više nije mogao



DELNICE  Sretan ishod imala je proteklog vikenda spasilačka akcija članova Hrvatske gorske službe spašavanja u kanjonu iznad izvora Kupe u Gorskom kotaru, odakle je  na sigurno izvučen izgubljeni i iznemogli 82-godišnji izletnik.


Dojava o izgubljenom izletniku u poodmaklim godinama, koji se vraćao s izvora rijeke Kupe u selo Razloge, stigla je preko Centra 112. Izletnik je izgubio markacije planinarskog puta pa besciljno lutao strmim dijelovima kanjona. Na kraju se  našao u situaciji da mu je, prema vlastitim riječima, bio izgledan pad sa stijene, a natrag više nije mogao.


Spašavateljska ekipa krenula je iz Delnica, a poslije 40-ak minuta, došavši u selo Razloge, pokrenula  potragu. S izgubljenim izletnikom uspostavljena je komunikacija putem mobitela, a dozivanjem se pokušalo odrediti mjesto gdje se nalazi.




Situaciju je otežavala velika jeka koja se stvarala u kanjonu,  kao i gusta vegetacija. Spašavatelji HGSS-a su u jednom trenutku zamijetili izletnika  na samom rubu stijene. Krenuli prema njemu, tražeći najpogodniji put za pristup i spašavanje, ali se u jednom trenutku prekinuo  kontakt preko mobitela s izletnikom.


Kako će se kasnije pokazati, baterija njegovog mobitela se ispraznila,  a on se više nije javljao na dozivanje spašavatelja. Tada se već počeo spuštati mrak, okolnosti su postajale sve nepogodnije.


Zbog iznemoglosti i iscrpljenosti izletnik je zaspao, kako će se kasnije spoznati, no oko 20.30 sati se probudio i uspostavio kontakt s ekipom spašavatelja koja ga je zatim uspjela pronaći. Nosilima je transportiran do prve ceste, gdje ga je preuzela ekipa Hitne pomoći.