Što se čeka

Dom kulture u Čabru propada na očigled

Željko Malnar

Dugogodišnje neodržavanje učinilo je svoje – zgrada Doma kulture u Čabru  / Snimio Željko MALNAR

Dugogodišnje neodržavanje učinilo je svoje – zgrada Doma kulture u Čabru / Snimio Željko MALNAR

Stanje zgrade u kojoj je osnovana slavna 43. istarska divizija daleko je od slavnog. Sve je posljedica dugogodišnje nebrige za održavanje. Prioritet su radovi na krovištu i fasadi kako bi se zaustavilo propadanje  



ČABAR Ima li šanse da se spasi od daljnjeg propadanja Dom kulture »43. istarska divizija« u Čabru, koji je  u sve derutnijem stanju? Posebice se to odnosi na limeni krov kojeg je nagrizla rđa, dimnjaci su na pojedinim dijelovima krova otpali, a sanacija je provedena na način da je jednostavno umetnut dio lima kao privremeno rješenje, koje na žalost traje već dulje vrijeme.


Fasada otpada, a s pročelja, naročito s balkona nad ulazom otpadaju komadi betona ili boje.


O stanju sanitarija bolje da se i ne govori, dotrajale su i devastirane, bez pisoara i školjki i van uporabe. Iako Dom nosi ime slavne 43. istarske divizije uopće ne izgleda slavno, što je prvenstveno rezultat višegodišnje nebrige za njegovo održavanje. Godinama se ukazivalo na potrebu ozbiljnog zahvata na Domu, no do današnjih dana nije realizirano ništa.




Postojale su ideje i razmišljanja o funkcionalnom uređenju unutrašnjosti, željelo se u dom udahnuti dašak života, kako bi oživio i postao mjesto sastajanja mladih i odraslih, a ne mjesto koje mnogi zaobilaze.


Kinopredstave već se godinama ne održavaju, kulturnih događanja nema, tu su prostori nekoliko političkih stranaka i jedan stanar, a zanimljivo je da mnoge udruge u Čabru kao svoje sjedište navode Dom kulture iako su tu samo na papiru.



Čabar je bratska sredina s Buzetom i Pulom, u obližnjim Sokolima nedaleko Tršća, osnovana je I. istarska četa, a u Čabru je osnovana 43. istarska divizija. Dovoljno razloga da se već jednom krene u zajedničku akciju spašavanja čabarskog Doma kulture i sadržajnog osmišljavanja.



Gradska se vlast mijenja, no obećanja ostaju ista, kao i stanje doma. U gradskom proračunu rezervirana su sredstva za uređenje domova kulture, prvenstveno krovišta domova u Čabru (328.000 kuna), Prezidu (216.000) i Gerovu (280.000) sve bez PDV-a, bio je raspisan i javni natječaj za obavljanje navedenih poslova s rokom dostave ponuda do 10. kolovoza, no u proteklih mjesec i više dana još nije vidljiv nikakav pomak.


A na pragu je kišovita i hirovita jesen. Upitno je ne samo tko je dobio posao već i da li će se moći realizirati u predviđenih 45 dana od dana potpisa ugovora.


Dok su Dom kulture »12. rujan« u Tršću i Društveni dom u Plešcima u dobrom stanju, a u domovima u Prezidu i Gerovu nalaze se određeni sadržaji vezani uz mladež, i ugostiteljstvo, čabarski za sada nema sadržajno osmišljenog projekta. Šteta je da se ovaj objekt, izgrađen još početkom 20. stoljeća kao Narodni i Sokolski dom, danas nalazi u ovakvom stanju, te je krajnje vrijeme da se nešto konkretno poduzme.