Prva faza obnove

Dom kulture Lokve čeka totalni ‘make over’

Marinko Krmpotić

Dom kulture u Lokvama doživljava potpunu preobrazbu / Simio Marinko KRMPOTIĆ

Dom kulture u Lokvama doživljava potpunu preobrazbu / Simio Marinko KRMPOTIĆ

Ova faza trebala bi biti gotova do kraja travnja i Žabarske noći, dok u drugoj i trećoj fazi slijedi preobrazba u sportsku dvoranu i prostor za rad raznih udruga, odnosno multifunkcionalnu dvoranu za najrazličitije aktivnosti, sve ako se iznađu sredstva



LOKVE Dom kulture Lokve izgrađen je 1948. godine i u tih svojih 70 godina postojanja postao je poznat mnogima jer je ugostio brojna događanja, priredbe i zabave od kojih je najčuvenija i najpoznatija Žabarska noć.


Zahvaljujući tome, mnogima je ovaj društveni prostor itekako poznat, a isto tako i drag zbog uspomena na ugodno provedene trenutke i nezaboravne zabave. No, tko god ovih dana uđe u taj prostor, zasigurno ga neće prepoznati!


Naime, u prostoru sad već nekadašnjeg Doma kulture upravo traju radovi prve faze obnove i rekonstrukcije. Riječ je, kako nam je rekla Sanja Čop, zamjenica pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lokve, o radovima tijekom kojih je bitno promijenjeno postojeće stanje – srušen je balkon i nekadašnja pozornica, a uređuju se i zidovi: »Izvođač radova je »Centrogradnja« d.o.o iz Karlovca, a kao podizvođač veliki dio radova izvodi i naše Komunalno poduzeće »Lokvarka«. Svi ovi radovi prvi su dio cjelokupnog projekta i realiziramo ih uz pomoć 400.000 kuna koje smo osigurali uz pomoć Primorsko-goranske županije (220.000 kuna) i Ministarstva regionalnog razvoja (180.000).





Konkretno, u prostoru gdje se sada nalazi bivši noćni klub bit će izgrađene svlačione i sanitarni čvor za NK »Risnjak«. Kat iznad toga bit će uz veliku dvoranu za ples uređena i suvremeno opremljena konferencijska sala te priručna kuhinjica, a iznad toga bit će osiguran prostor za djelatnost lokvarskih udruga i društava, rekla je Čop.



Multifunkcionalna dvorana


Radovi bi trebali biti gotovi u tijeku ove zime pa bi za kraj travnja i za Žabarsku noć novi Dom kulture trebao biti gotov i, ako sve bude u redu, ovogodišnja Žabarska bit će održana na istoj lokaciji na kojoj se održava godinama, ali u bitno izgledom promijenjenom prostoru. No, ovi radovi samo su dio brojnih radova koji su planirani na ovom objektu. Druga i treća faza značit će realizaciju ukupnog projekta, odnosno pretvaranje tog prostora u sportsku dvoranu i prostor za rad raznih udruga, odnosno u konačnici multifunkcionalnu dvoranu u kojoj će biti moguće najrazličitije aktivnosti. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 5,5 milijuna kuna koje ćemo pokušati osigurati iz EU fondova te državnih i županijskih pomoći. Te dvije faze su finacijski puno zahtjevnije jer i traže znatno veće poslove«, rekla je Čop istaknuvši da bi sve skupa trebalo bi gotovo u roku od dvije godine, ako bude novca, odnosno ne bude problema.


Načelnik Toni Štimac s predstavnicima izvođača i nadzora na mjestu gdje je nekad bio balkon, snimio Marinko KRMPOTIĆ


Načelnik Toni Štimac s predstavnicima izvođača i nadzora na mjestu gdje je nekad bio balkon, snimio Marinko KRMPOTIĆ



Još dva objekta


Svakako treba reći i to da će uz ove poslove na obnovi i preuređenju Doma kulture u Lokvama tijekom ove godine biti realizirani i brojni drugi radovi na još dva objekta – Učiteljskoj zgradi i nekadašnjoj čuvarevoj kući na jezeru.


Učiteljska zgrada će biti namijenjena radu lokvarskih udruga i nizu drugih aktivnosti, a kuća na jezeru dio je međunarodnih projekata vezanih uz čuvanje baštine i proučavanje povijesti ovog kraja.


Svi spomenuti projekti realiziraju se uz veliku financijsku potporu iz EU, državnih i sredstava Primorsko-goranske županije, na njihovoj će realizaciji biti uposlene hrvatske i goranske tvrtke, a po završetku će svakako doprinijeti razvoju društvenog života i područjima uz koja su vezani.