Turistička manifestacija

Dobra zabava uz domaće proizvode: Festival vina, meda, sira i domaćeg kruha u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Turistička manifestacija ponudila je zabavu, iće i piće te mogućnost kupnje kvalitetnog vina, sira, meda, pekmeza i drugih autohtonih domaćih proizvoda koji se stvaraju u sve brojnijim OPG-ima



VRBOVSKO Dobro popiti, pojesti i zabaviti se, a uz to možda i kupiti vrlo kvalitetne prozvode iz domaće radinosti bilo je temeljno pravilo 3. festivala vina, meda, sira i domaćeg kruha kojeg su u Vrbovskom vrlo uspješno organizirali TZG Vrbovsko, Komunalac d.o.o. Vrbovsko i bistro »Kamačnik«.


Štoviše, baš ovakav pristup turističkoj manifestaciji trebao bi biti obrazac za goransku jesensku turističku ponudu koja zaista može biti zanimljiva ako se na jednom mjestu u okviru jedne priredbe ponudi zabava, iće i piće te mogućnost kupnje kvalitetnog vina, sira, meda, pekmeza i niza drugih autohtonih domaćih proizvoda koji se stvaraju u sve brojnijim OPG-ima.


Uočljivo je to bilo iz gužve koja je od trenutka kad su priredbu otvorili gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i direktorica TZG Vrbovsko Tanja Kušić vladala u svakom kutku Doma kulture Vrbovsko gdje su se predstavili Kutjevo d.d., HŠ UŠ Požega, Vinogradarstvo Mitrović, Vinogradarstvo Josipović, Vinogradarstvo i podrumarstvo Mihalj, Vinarija Pavlomir iz Novog Vinodolskog, OPG Rubeši iz Kastva, Ivica Rubeša i Ivica Nemec Frlani iz Kastva, PPG Franjo Capan, Tounj, OPG Špehar, Josipdol, OPG Mrvoš, Ljubošina, OPG Mamula, Gomirje, OPG Biserka Brletić, Ogulin, OPG Miščević, Josipdol, OPG Sirana Čavrag iz Josipdola, Udruga žena Senjsko te TZ Grada Vrbovsko.





Uz vinare na čijim je štandovima stalno bilo vrlo živo, zadovoljni su bili i ostali sudionici ove priredbe pa nam je tako Ančica Mance koja se proizvodnjom meda bavi tridesetak godina rekla kako su ovakve priredbe jako dobro jer se ipak uspije nešto prodati i upoznati ljude s onim što se radi. Slične smo riječi čuli i od ostalih sudionika, a u cijelu priču lijepo se uklopio i bistro Kamačnik ponudom svojih slasnih specijaliteta iz već poznate i priznate kuhinje.



Na njihovom se štandovima besplatno moglo degustirati i po promotivnim cijenama kupiti puno toga odličnog, a niz zanimljivih podataka o vinu okupljenima je po otvaranju priredbe ispričao vitez vina Ante Miličević iz Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova koji, rekao nam je, promiču kulturu Boga i vina.


»U Hrvatskoj su trenutačno 203 člana bratovštine, a status viteza ima nas četrdesetak od kojih su čak trojica biskupi. Vitez vina ne mora nužno biti i proizvođač vina, a članicama mogu postati i žene koje kad to postanu nazivamo viteškim damama.


Cilj našeg rada je promovirati vino i kulturu pijenja vina pa smo upravo stoga pred tri godine prihvatili poziv gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića i već treću godinu za redom promoviramo kutjevačka i vina požeške kotline, a jako nam je drago što su nam se pridružili članovi Vinskog viteškog stola Kastav za koje se nadam da će ubuduće ovdje voditi glavnu riječ, a mi ćemo uvijek rado doći kao gosti«, rekao je Miličević, a vinski vitez Marijan Sušanj iz Kastva rekao nam je kako su kastavski vinari te Vinarija Pavlomir iz Novog Vinodolskog rado i ove godine došli u Vrbovsko.


»U Kastvu nas je četrdesetak članova Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova i cilj nam je promocija autohtonih domorodnih hrvatskih vinskih sorti i uopće promocija vina. Nažalost, Kastavština nema kao nekada velikih poljoprivrednih površina, ali uz pomoć Grada, Županije i raznoraznih fundacija radi se na okrupnjavanju postojećih brojnih malih proizvođača vina našeg područja uslijed čega su naša vina sve kvalitetnija pa je, primjerice, kastavska Belica našega viteza Rubeše bila je najbolje vino svih sorti«, rekao je Sušanj.


U prigodnom programu nastupili su Punački orkestar DVD-a Vrbovsko, KUD »Frankopan« iz Bosiljeva te grupa »Barabe« za koju je, kako je to najavio, posljednji put zasvirao sjajni vrbovšćanski glazbenik Zlatko Baraba.