Izložba u Narodnoj knjižnici

Deset godina etnološke zbirke “Palčava šiša”

Željko Malnar

Foto: Željko Malnar

Foto: Željko Malnar



ČABAR   U  sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Slovenija »Upoznati se moramo da bi se poštovali«, u prostoru Narodne knjižnice »Ivan Žagar« u Čabru otvorena je  izložba »Etnološka baština Palčava šiša – 10 godina rada«. O zbirci i njezinom nastanku govorio  je Marko Smole, voditelj Zbirke i autor brojnih stručnih radova i knjiga iz područja arhitektonske baštine i tradicijskih obrta, koji je posjetiteljima  predstavio desetljetni rad na istraživanju i prezentaciji kulturne baštine s obje strane granice  na skupovima etnologa i arheologa.


On je proteklu godinu posvetio istraživanju pretkršćanskih mitoloških priča vezanih uz taj prostor, a ovom je zgodom ispričao zanimljivu priču vezanu uz nastanak i razvoj poznate pleške obitelji Čop koja je iznjedrila župana, svećenike, trgovce i kovače u toj sredini bogate povijesti i značajne kulturne baštine.


Potom je govorio o gradnji Palčave šiše, brojnim radovima na njoj tijekom proteklog stoljeća, obnavljanju sadržaja te stvaranju postava koji je svojom kvalitetom privukao brojne izletnike, ljubitelje prošlosti i graditeljske baštine. Tome su svakako pridonijele i brojne radionice posvećene istraživanju jezika, govora, povijesti, graditeljstva, ali i suživota na prostoru gornjeg toka Kupe i dolini Čabranke, mjestu poznatom po trojezičnosti jer se ovdje dodiruju hrvatski i slovenski govor te izričaj na dijalektu.




Sve to ilustrirano je s više desetaka fotografija na nekoliko panoa koji prikazuju razvoj Palčave šiše od početaka do današnjih dana. Postav izložbe, kao i sveukupnu realizaciju Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Slovenija,  financirao je Ured Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Izložba će biti otvorena kroz radno vrijeme knjižnice do 15. studenoga ove godine. Knjižnica radi ponedjeljklom (11-15 sati), utorkom (12-15 i 16-18), srijedom (9-13) i četvrtkom (12-15 i 16-18), dok je petkom u njoj igraonica.