Negativni trend

Depopulacija u Gorskom kotaru: Nestao po jedan razred osnovaca i srednjoškolaca

Marinko Krmpotić

Već po tradiciji najbrojniji su prvašići u Delnicama / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Već po tradiciji najbrojniji su prvašići u Delnicama / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Ove godine je upisano 147 prvašića, dok ih je lani bilo 180, što znači da su u cjelini goranske osnovne škole u minusu za jedan velik razred od čak 33 učenika, a bolje nije ni s upisanima u prvi razred srednjih škola – njih je 25 manje nego lani



DELNICE – Lijepo, ali prohladno vrijeme obilježilo je jučerašnji početak nove školske godine na području Gorskog kotara. U deset goranskih osnovnih škola ove će godine nastavu pohađati 1.236 učenika, što je za osamnaest manje no prethodne školske godine, kad ih je bilo 1.254, a pad broja učenika vidljiv je i u onom najbitnijem i najemocionalnijem pokazatelju – broju prvašića. Njih je ove godine 147, dok ih je prošle godine bilo 180, što znači da je u pitanju minus od jednog velikog i lijepog razreda od čak 33 učenika!


Već po tradiciji najbrojniji su prvašići u Delnicama, gdje ih ima 46 (45 u matičnoj te jedan u Područnoj školi Crni Lug). Vrbovsko broji 27 prvoškolaca, Čabar 22, Ravna Gora 14, Mrkopalj deset, a svi ostali su na jednoznamenkastoj brojci – Brod Moravice osam, Fužine i Lokve svaki po šest te Skrad i Brod na Kupi po četiri.


Učiteljica Slađana Kauzlarić i jedini crnoluški prvašić Davor Jožić


Učiteljica Slađana Kauzlarić i jedini crnoluški prvašić Davor Jožić





Rast broja prvašića bilježi samo Mrkopalj gdje su u odnosu na prošlu godinu dva učenika više, u Brodu na Kupi su na četiri kao i prošle godine, a u svim drugim sredinama bilježimo minus.


Načelnik Damir Grgurić obradovao je skradske prvašiće posjetom, a njihove roditelje s novčanom pomoći / Foto V. PINTAR


Načelnik Damir Grgurić obradovao je skradske prvašiće posjetom, a njihove roditelje s novčanom pomoći / Foto V. PINTAR



Najveći pad je u Lokvama, gdje je čak sedam učenika manje no prošle godine (s 13 palo se na šest), Čabar i Delnice broje šestero prvašića manje no lani, na minus pet su Fužine, minus četiri ima Skrad, po tri prvašića manje su u Vrbovskom i Ravnoj Gori, a samo jedan u Brod Moravicama.


Crnoluški »jedinac«


Škola s najviše prvašića – ona delnička – ima i područnu školu s jednim jedinim prvašićem. To je škola u Crnom Lugu, a jedini polaznik prvog razreda u njoj je Davor Jožić čiji je početak školovanja jučer obilježen dolaskom delničkoga gradonačelnika Ivice Kneževića i Mladena Bolfa, ravnatelja delničke škole. Njih su dvojica pozdravila, naravno, svih osmero učenika PŠ-a Crni Lug te posebno Davoru poželjeli što uspješije i bolje školovanje.



Najviše područnih škola u Gorskom kotaru ima OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog – čak njih sedam. Od tih sedam škola, najviše prvašića je u Gomirju, gdje će u klupe njih četvero, u Moravicama ih je troje. Severin na Kupi, Jablan i Jadrč broje po dva, a Senjsko i Goranov Lukovdol – niti jednog! Naravno, najviše prvašića je u samom Vrbovskom gdje ih je petnaest, što će biti jedan lijepi mali razred.



Za razliku od uobičajenih prvašića, Davor, koji očigledno zna svu »ekipu« iz škole, nije bio nimalo ustrašen pa se rado slikao sa svojom nastavnicom Slađanom Kauzlarić, a uzbuđenija od njega bila je njegova majka Sanja koja ima – dva prvašića. Naime, uz Davora koji je jučer krenuo u prvi razred u Crnom Lugu, osam godina stariji Antonio prvi je dan imao nastavu u Strojarsko-brodograđevnoj školi u Rijeci, a mama Sanja poželjela je da Antonio nastavi biti dobar kao do sada, a Davor da krene njegovim stopama.


Pad ukupnog broja učenika gotovo dvostruko je manji od pada broja prvašića, ponajprije stoga jer je nešto više učenika bilo u osmim razredima. Najveći minus u odnosu na prošlu školsku godinu bilježi Vrbovsko gdje je desetak osnovaca manje, Skrad ih ima šest manje, Čabar i Fužine po četiri te Brod na Kupi jednog manje.


Delnice prednjače


Na istom broju kao i lani ostali su Mrkopalj i Delnice, Brod Moravice i Lokve, a čak pet više ima ih Ravna Gora. Konkretno, najviše učenika ima delnička OŠ Ivana Gorana Kovačića koju će ove godine pohađati 323 učenika, istoimenu školu u Vrbovskom njih 249, na području Čabra ima ih 216, u Ravnoj Gori 115, a dalje slijede – Fužine (79), Skrad (60), Lokve (59), Mrkopalj (51), Brod Moravice (47) i Brod na Kupi (36).



Četvero skradskih prvašića i njihove roditelje jučer je u učionici posjetio i načelnik Općine Skrad Damir Grgurić. Istaknuo je da Općina i ove godine sufinancira nabavu udžbenika za svu školsku djecu sa svog područja, a ovom je prigodom još dodatno uručio roditeljima prvašića po 700 kuna pomoći.


Inače, sve su učenike na školskim klupama dočekale knjige koje su preuzeli uz kontrolu svojih razrednika. Sredinom prvog dana svi učenici i djeca vrtića bili su na svetoj misi u crkvi Sv. Antuna koju je vodio vlč. Stjepan Porkulabić. (V. P.)



Školsko zvono jučer se prvi put oglasilo i za 360 goranskih srednjoškolaca. Najviše ih je u Srednjoj školi Delnice koju pohađa njih 183, u moravičkoj Željezničko-tehničkoj ih je 140, a SŠ Vladimira Nazora u Čabru pohađa 37 učenika. Nažalost, i u svim srednjim školama manje je i ukupnog broja učenika, kao i učenika prvih razreda. U delničku SŠ upisalo se ove godine njih 40, u ŽTŠ Moravice 30, a u čabarsku srednju školu i gimnaziju svega pet. Ukupno je u goranskim srednjim školama 28 polaznika prvih razreda manje no prošle godne, a ukupan broj svih srednjoškolaca ove je godine manji za 25, za jedan cijeli razred, od prošle godine.


Crnoluške osnovce, njih osmero, pozdravili su ravnatelj škole Mladen Bolf te delnički gradonačelnik Ivica Knežević


Crnoluške osnovce, njih osmero, pozdravili su ravnatelj škole Mladen Bolf te delnički gradonačelnik Ivica Knežević