Vrhunska oprema

“Delnički zrak sada sve češće miriši”: Građani zadovoljni novim pročišćivačem zraka

Marinko Krmpotić

Kvaliteta rada je visoka zbog vrhunske opreme i redovitog održavanja, a kako ima onih koji su se nelegalno priključili na oborinsku odvodnju, kreće kontrola priključaka i izrada evidencije. Također, svi koji mogu biti spojeni, to su dužni i učiniti



DELNICE Za razliku od ranijih godina, kad je dio Delnica na samom kraju grada u smjeru prema Kupskoj dolini i Potoku često trpio neugodne mirise zbog nekvalitetnog pročišćivača, sad je stanje potpuno drugačije jer u slučaju novog pročišćivača, zbog korištenja kvalitetnih kemijskih filtera, zrak često – miriši! Radom tog pročišćivača zadovoljna je Nataša Štimac, voditeljica Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ona napominje da uređaj koji je nakon jednogodišnjeg probnog rada s redovnim počeo lani u kolovozu, radi odlično.


Vrhunska oprema


– Kvaliteta rada je visoka zbog vrhunske opreme, ali i zbog njenog redovitog održavanja koje realiziramo u suradnji s ovlaštenim serviserima koji pružaju vrlo dobru tehničku podršku. Nakon obrade, izlazna voda je visoke kvalitete što je jako dobro s obzirom na tzv. ulaznu vodu u kojoj često zna biti previše masnoće, ostataka hrane i smeća, što poskupljuje održavanje uređaja i troškove rada. Problem zimi znaju biti i iznimno niske temperature koje dovode do usporenog procesa pročišćavanja i zaleđivanja pojedinih dijelova, ali sve to u osnovi ipak nisu veći problemi i činjenica je da ovaj pročišćivač radi kvalitetno, što vidimo i po reakcijama stanovnika Delnica – govori Nataša Štimac.



Pod ingerencijom Komunalca – vodoopskrba i odvodnja d.o.o. trenutačno su pročišćivači u Delnicama i Hrvatskom, a trebali bi uskoro s radom započeti i Mrkopalj i Ravna Gora. Zahvaljujući donaciji švicarske vlade kreće se uskoro u izgradnju pročišćivača u Brod Moravicama i Fužinama. Kad oni budu završeni bit će, ističe direktor Boro Tomić, gotovo sve aglomeracije na području kojim upravlja Komunalac – vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Delnice, pokrivene kvalitetnim sustavom odvodnje.





– S obzirom da prema vodopravnoj dozvoli moramo poštovati odredbe o zaštiti voda, ovih dana krećemo s kontrolom priključaka fekalne odvodnje i izradom evidencije zbog budućih planova održavanja. Znamo da ima onih koji su se nelegalno priključili na oborinsku odvodnju te je potrebna kontrola izvedbe internog priključka, a konkretno stanje bit će poznato nakon obilaska svih kućanstava. To šarenilo svakako treba urediti jer će onda i rad pročišćivača biti kvalitetniji i troškovi manji.


Zahtjevi za priključke


Svakako treba napomenuti i to da sukladno važećim zakonskim odredbama svi koji imaju mogućnost biti spojeni, to su dužni i učiniti tamo gdje su sustavi izgrađeni. Znači, očekujemo podnošenje zahtjeva za izradu priključaka, a oni koji to žele, trebaju se prijaviti zahtjevom koji je dostupan i na internetu, a koji ćemo ponovo uz najavljenu kontrolu dijeliti po kućama. Kod samog priključenja mi kao poduzeće uvjetujemo način izrade samog priključka i spoja na postojeći sustav.


Kad sve to bude provjereno i poznato, krenut će i naplata odvodnje, i to u tijeku ove godine, a o kojim iznosima će biti riječ, bit će poznato nakon odluke Društva i sukladno važećoj zakonskoj regulativi – najavljuje voditeljica Štimac, uz koju radi još dvoje uposlenih, jedan djelatnik na održavanju i jedna djelatnica na stručnom osposobljavanju, koju bi rado zaposlili u sektoru odvodnje. Također, u planu je i nabavka specijalnih vozila i opreme za održavanje i upravljanje sustavom javne odvodnje financirano donacijom švicarske vlade.