Razvojni projekti

Delnički vrtić “Hlojkica” proširivat će se kanadskim i američkim novcem?

Marinko Krmpotić

Delničkim vrtićarcima treba veći prostor/ Foto: M. Krmpotić

Delničkim vrtićarcima treba veći prostor/ Foto: M. Krmpotić

Rješenjem o imenovanju Karmele Rački ravnateljicom kroz redovni natječaj započela je tranzicija s područja privrememnih mjera u trajni sustav, odnosno zaposlenje na neodređeno vrijeme



DELNICE Jednoglasnom odlukom članova Gradskog vijeća Delnice o izboru Karmele Rački za ravnateljicu Dječjeg vrtića »Hlojkica« pokrenut je proces koji bi vrlo brzo trebao dovesti do prevladavanja kraće krize upravljanja ovom ustanovom. Naime, zbog žalbi na prethodni natječaj za izbor ravnateljice, nakratko je bilo došlo do neugodne situacije u kojoj je, teoretski, čak prijetila i mogućnost zatvaranja vrtića jer je tim rješenjem u pitanje doveden ne samo izbor ravnateljice, već i nekolicine zaposlenih odgojiteljica. Grad Delnice rješenje je pronašao u zapošljavanju svih tih djelatnica bez natječaja na zakonski dozvoljenih šezdeset dana pa prestanka rada vrtića nije bilo, a sada je izvjesno da ga neće ni biti.


Još natječaja


Naime, prema riječima gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića, putem tih privremenih palijativnih mjera, poslovanje vrtića je postalo stabilno i sustav je funkcionirao, a rješenjem o imenovanju Karmele Rački ravnateljicom kroz redovni natječaj započela je tranzicija s područja privremenih mjera u trajni sustav, odnosno na primanje u radni odnos na neodređeno vrijeme.


– O ovoj će odluci biti obaviještene ostale kandidatkinje koje su sudjelovale na natječaju i uvjeren sam da sada neće biti problema i žalbi. Daljnji korak je sjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića »Hlojkica« na kojoj će biti raspisan redovni natječaj za popunu onih ostalih radnih mjesta koja su bila u pitanje dovedena rješenjem inspekcijskog nadzora, a uz to će biti raspisan i natječaj za stručnu suradnicu pedagoginju. Natječaj će trajati osam dana i nadam se da ćemo polovinom travnja imati gotov taj proces, a to znači da ćemo imati zaposlen potreban broj odgajatelja i stručnih suradnika u našem vrtiću te da će nakon toga sve krenuti svojim uobičajenim ritmom i redom koji smo spomenutim mjerama i pojačanom aktivnošću uspjeli sačuvati i u ovo kratko vrijeme krize – kaže Knežević koji je odgovorio i na pitanje što je s idejom o proširenju prostora delničkog dječjeg vrtića?





Povezanost zgrada delničkog dječjeg vrtića i osnovne škole omogućuju jednostavno proširenje vrtića


Veći kapacitet


– Proširenje je nužno jer smo za pedagošku 2018./2019 godinu na području Delnica imali 209 djece predškolskog uzrasta, a to znači isto toliko potencijalnih kandidata za vrtić. Naravno, nikad se za smještaj u vrtiću ne jave svi, ali teoretski postoji mogućnost da se to dogodi pa treba biti spreman, odnosno treba raditi na tome da kapaciteti delničkog dječjeg vrtića budu znatno veći no što su to ovog trenutka. Baš zato razmišljamo o širenju i istražujemo razne mogućnosti koje bi nam omogućile rast kapaciteta. Jedna od tih mogućnosti je i ideja da se prostor vrtića proširi u sadašnje učionice nižih razreda delničke osnovne škole uz koju je vrtići vezan. Obratili smo se institucijama koje mogu sudjelovati u realizaciji tog projekta i čekamo povratnu informaciju, pri čemu se nadamo da će ona biti pozitivna te da ćemo na taj način omogućiti proširenje prostora dječjeg vrtića. Uz tu mogućnost poveli smo razgovore i s predstavnicima izvršenja oporuke kanadske učiteljice, rođene Delničanke Janet Majnarich o korištenju sredstava iz njene oporuke u eventualnom projektu proširenja vrtića. Načelno smo već dobili njihovu pismenu suglasnost, a uskoro ćemo o tome s njima i kroz konkretne razgovore, najavio je gradonačelnik Knežević, istaknuvši da vjeruje da će uskoro doći do proširenja vrtića.


Proširenje prostora vrtića na zgradu OŠ Ivana Gorana Kovačića je moguće jer su te ustanove povezane hodnikom koji od vrtića vodi do dvije učionice u kojima su smješteni učenici trećih i četvrtih razreda. Ukoliko se pronađe novi prostor za te učenike, u njihove sadašnje razrede može se useliti vrtić. Novi prostor za školarce moguće je osigurati prenamjenom i preuređenjem potkrovlja školske zgrade i nekih drugih prostora što je projekt o kojem je, kao o realnoj mogućnosti, već govorio Mladen Bolf, ravnatelj delničke osnovne škole.


Zahvaljujući odličnoj suradnji škole s Hrvatskom vojskom koja u Delnicama ima sjedište Bojne za specijalna djelovanja, pojavila se mogućnost da u taj projekt obnove uđe i američka vojska koja ima sustav sufinanciranja onih sredina s kojima njihova vojska surađuje. Ideja je predstavljena američkoj strani i prijedlog je poslan američkoj ambasadi iz koje se sada očekuje odgovor koji će, nadaju se u Delnicama, biti pozitivan.