Za koga to delaju?

Delnički vijećnici u čudu: Gradimo skakaonice, a u dvorani nemamo klimu

Marinko Krmpotić

Ima važnijih stvari – delničke skijaške skakaonice u izgradnji / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Ima važnijih stvari – delničke skijaške skakaonice u izgradnji / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Na meti su se opet našle delničke skijaške skakaonice u izgradnji, a bilo je riječi i o drugim za Grad važnim projektima



DELNICE – Nizom zanimljivih vijećničkih pitanja članovi novog saziva Gradskog vijeća Delnica pokazali su da namjeravaju biti aktivni sudionici rukovođenja ovom lokalnom samoupravom, a to znači tražiti odgovore i predlagati rješenja. Tako je Adrijana Grenko (NL Volim Delnice) pitala kavog smisla imaju radovi na izgradnji dviju skijaških skakaonica u Delnicama trenucima kad bi GSC mogao ulagati u druge sportske objekte.


– Krovište sportske dvorane u stanju je koje zahtijeva hitnu intervenciju, o stanju nogometnog terena ne treba ni govoriti, ali se umjesto toga – grade skakaonice, rekla je Grenko s čijim se kritičkim stavom složio delnički gradonačelnik Ivica Knežević ponovivši da po procjenama uglednog slovenskog stručnjaka Jelka Grosa izgradnja kompleksa od četiriju skakaonice košta oko 150.000 eura.


Koliko će koštati radovi


– Koliko će koštati ovi radovi mi još i ne znamo, a još je gore što je upitno za koga se to radi jer nam nije rečeno tko će tu uopće dolaziti skakati. Možda je najbolji komentar dao nekad poznati delnički skakač Josip Šporer Pepi koji je izgradnju komentirao riječima: »A za koga to delaju?« – rekao je Knežević istaknuvši kako smatra da bi bilo korisnije da je novac namijenjen izgradnji skakaonica iskorišten za popravak krovišta sportske dvorane, ili za uvođenje klime bez koje sportska dvorana nije zanimljiva klubovima.





U prostorima nekadašnje pilane Lučice poduzeće D.E.L.N.I. d.o.o. pokušalo je pokrenuti proizvodnju peleta. Ishodovana je građevinska dozvola, kupljeno 80 posto potrebnih strojeva, ali talijanski ulagač nikako od države i Hrvatskih šuma nije mogao dobiti garanciju o godišnjoj opskrbi od 35.000 kubika sirovine pa je, za sada, odustao od projekta, rekao je Knežević.



Dio pitanja bio je vezan i uz naselje Lučice pa je tako Igor Pleše (SDP) želio znati kad će se krenuti u popravak oštećenih prometnica u tom mjestu, Johan Klarić (SDP) pitao je što je s planiranim projektima u Poslovnoj zoni Kendar, a Davora Košmrlja zanimalo je što je s prostorom nekadašnje pilane u Lučicama. Odgovarajući im gradonačelnik Knežević rekao je da će se u sanaciju prometnica u Lučicama ići nakon što se kraju privedu poslovi vezani uz vodoopskrbni sustav, a to znači najranije naredne godine.


U PZ Kendar 2,7 hektara kupilo je austrijsko poduzeće »Palfinger« za proširenje proizvodno-skladišnih kapaciteta, a 1,5 hektara poduzeće Iskopi i transporti Belobrajdić za izgradnju betonare. Po potpisanom ugovoru oni u roku od pet godina moraju te prostore staviti u funkciju, a tamo se trenutačno gradi tzv. servisna cesta.


Knjižnicu želi DM


Goran Rački (HNS) pitao je kako će se, dođe li do preseljenja knjižnice u Dom OSRH-a i izgradnje muzeja, to odraziti na gradski proračun, a gradonačelnik je odgovorio da vjeruje da će u novom prostoru knjižnice energetski troškovi biti manji, a bude li trebalo razmislit će se i o smanjenju broja uposlenih, premda je o tome još prerano govoriti.



Franjo Jakovac (PGS) izrazio je nezadovoljstvo dijela građana zbog opomena koje su počele stizati zbog toga što u roku od osam dana s javnih površina nisu maknuta drva za ogrjev.


– Pa tko tu u osam dana, pogotovo ako je riječ o starijim ljudima, može primiti drva, osušiti ih, ispiliti, iscijepati i spremiti? Ne bi li se taj rok mogao produžiti, pitao je Jakovac predloživši da se umjesto sklanjanja, drva za ogrjev ostavljaju i izrađuju kao svojevrsna turistička atrakcija. Gradonačelnik Knežević odgovorio mu je da gradske odluke treba poštivati, a za sada se, koliko je njemu poznato, na bilo kakve sankcije nije išlo čak ni ako je rok prekoračen za tjedan ili dva.



Što će biti sa sadašnjim prostorom knjižnice dođe li do preseljenja, pitao je Igor Pleše (SDP), a Davor Košmrlj želio je znati kakva je sudbina prostora nekada velikog vojnog skladišta zvanog V1.


– Za prostor knjižnice postoji zanimanje uglednog trgovačkog lanca DM, a za V1 zainteresiran je Savez izviđača Hrvatske koji bi na toj lokaciji napravio veliki međunarodni izviđački centar. Na žalost, oni nemaju novca za najam ili kupovinu tog zemljišta pa trenutačno razmatramo mogućnosti koje bi dovele do realizacije tih namjera, rekao je Knežević.