Zahvati

Delnički planovi: Za megaprojekte – Muzej i Knjižnicu – pet milijuna kuna

Marinko Krmpotić

Ivica Knežević / arhiva NL

Ivica Knežević / arhiva NL

Sredstva delničkog proračuna namijenjena su za rekonstrukciju šumarske škole u zavičajni muzej, te prenamjenu bivšeg doma HV-a u knjižnicu i čitaonicu, a u planu je i niz drugih zahvata vezanih ponajprije uz komunalnu infrastrukturu, najavljuje delnički gradonačelnik Ivica Knežević



Usprkos tome što je prošla godina za rad lokalne samouprave bila izuzetno teška, pogotovo kad je riječ o Gradu Delnice koji je zbog niza gubitka benificija i novih poreznih obveza, izgubio oko 11,5 milijuna kuna prihoda, delnički gradonačelnik Ivica Knežević s puno nade, vjere i optimizma očekuje 2017. godinu u kojoj će, ističe, nastaviti borbu za boljitak Delnica, ali i Gorskog kotara u cijelosti.


Zavičajni muzej


»Nadam se da je prošla godina bila vrhunac negativnosti kad je riječ o radu lokalne samouprave, a neki potezi nove Vlade pokazuju kako možda dolazi do pozitivnih promjena što budi određenu nadu. Naravno, pomoć bi nam itekako dobro došla i svakako je i zaslužujemo, ali i bez nje mi smo planirajući proračun za ovu godinu definirali kapitalne projekte od kojih je, bar kad je riječ o visini sredstava potrebnih za realizaciju, na prvom mjestu projekt »Muzej«. Planirana sredstva u 2017. iznose tri milijuna kuna, a u 2018. godini 4,1 milijuna kuna. Sukladno odobrenju izvršitelja oporuke planira se napraviti rekonstrukcija postojeće stare pučke, odnosno šumarske škole, u zavičajni muzej. Sama zgrada je također dio kulturne baštine, a u vrlo je lošem građevinskom stanju. Izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i prenamjenu zgrade, a financiranje je predviđeno iz europskih fondova, oko 80 posto, a ostatak iz donacije pokojne Janeth Majnarich. Ako ne bismo prošli na europskom natječaju, uz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na čiji natječaj ćemo prijaviti zgradu, te sredstvima donacije, sanirat ćemo krovište zgrade, izmijeniti stolariju, urediti međukatnu konstrukciju i postaviti termo fasadu i na taj način zaštititi i sačuvati zgradu za neka druga sretnija vremena.



»Nakon ove godine provedenih radova na uređenju Šetališta I. G. Kovačića ostalo nam je neutrošeno 310.000 kuna koje ćemo, sukladno pribavljenoj suglasnosti od Ministarstva financija i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, namijeniti za uređenje Ulice Ante Starčevića do Ulice Matice hrvatske, koja je također stradala zbog intenzivnih radova na Supilovoj ulici. S obzirom na nesigurne vremenske uvjete krajem prošle godine u planirane radove nismo se usudili krenuti, no od navedenih institucija smo dobili suglasnost da to učinimo do polovice ove 2017. godine«, rekao je Knežević.





Knjižnica i čitaonica


Odmah do projekta »Muzej« je projekt »Knjižnica« za koji u ovoj godini planiramo izdvojiti dva milijuna kuna, a naredne godine tri milijuna. Postojeća zgrada bivšeg doma HV-a planira se prenamijeniti u knjižnicu i čitaonicu. Postojeća knjižnica i čitaonica nalazi se u neprimjerenom i premalom prostoru te se postojeća knjižna građa ne može pohraniti u skladu s pravilima struke, a i usluga prema korisnicima nije kvalitetna. Izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i prenamjenu zgrade, a financiranje je predviđeno iz europskih fondova, oko 80 posto, a ostatak iz donacije pokojne Janeth Majnarich.


Uz ova dva megaprojekta koja bi, uz pomoć sredstava gospođe Majnarich, trebala biti dovršena naredne godine, u planu je i niz drugih zahvata vezanih ponajprije uz komunalnu infrastrukturu. Tako sredstvima od 1,2 milijuna kuna planiramo izgradnja ceste u poslovnoj zoni Kendar, a u tu investiciju idemo kako bi zainteresirani investitori mogli ishoditi uporabne dozvole. S 380.000 kuna ići će se u izmjenu svjetiljki javne rasvjete, točnije izmjenu starih živinih svjetiljki u Parku kralja Tomislava u Delnicama s novom LED rasvjetom što će značajno doprinijeti uštedi električne energije, energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša, te boljem svjetlo-tehničkom efektu. Projekt će biti prijavljen na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se zamjena sufinancirala iz europskih sredstava. Također nam je, i to uz korištenja 300.000 kuna, u planu uređenje platoa ispred mrtvačnice Grada Delnica koji je u takvom stanju da je svaki komentar suvišan, a sredstva su osigurana iz donacije pokojne Janeth Majnarich, sukladno odobrenju izvršitelja oporuke Duševića i Smiljanića.


Zelena tržnica


Uz spomenute projekte svakako valja istaknuti i to da ćemo u ovoj godini početi s nizom aktivnosti vezanih uz financijski zahtjevne i za život mjesta bitne projekte koje ćemo realizirati naredne i 2019. godine. Među tim aktivnostima je i projekt »Izgradnja tržnice« za kojeg u 2018. i 2019. planiramo uložiti 1,5 milijuna kuna. Izrađen je idejni projekt tržnice na Trgu 138. brigade HV, kao i izmjena i dopuna UPU-a naselja Delnice kojim bi se prostor iza Erste banke, uz Trg 138. brigada HV i parkirališta iza zgrade gradske uprave planskim mjerama predvidio za gradnju tržnice kao kapitalnog komunalnog i urbanog objekta koji nedostaje ovom gradu. Time će se formirati prostor za zelenu tržnicu koja bi bila u funkciji sve dane u tjednu. Financiranje se predviđa iz europskih fondova te iz proračuna Grada Delnica, a u 2017. je potrebno izraditi Glavni projekt, za što su planirana sredstva na kontu projektne dokumentacije. Tu je također i projekt »Izgradnja oborinske odvodnje i rekonstrukcija ulica u naselju Lučice« za kojeg se u 2018. i 2019. planira uložiti 7,5 milijuna kuna. Postojeće stanje cesta u Lučicama nije zadovoljavajuće, a oborinske odvodnje uopće nema. Za realizaciju ove aktivnosti potrebno je u 2017. izraditi projekt rekonstrukcije cesta i izgradnje oborinske odvodnje. Na području naselja Lučice također će se izgraditi kanalizacijski sustav i zamjena dotrajalih vodovodnih cijevi iz sredstava švicarskog fonda, a investitor će biti Komunalac ViO d.o.o.. Ovaj projekt prijavit će se za sufinanciranje i iz fondova Europske unije«, najavio je gradonačelnik Knežević.