Obrt narastao na pet zaposlenih

Delnička praonica teško nalazi kvalitetnog radnika

Marinko Krmpotić

Prema količini posla upošljavala sam nove radnice - Goranka Radunović u praonici rublja »Seger« / Snimio M. KRMPOTIĆ

Prema količini posla upošljavala sam nove radnice - Goranka Radunović u praonici rublja »Seger« / Snimio M. KRMPOTIĆ

Odluka o ulasku u poduzetništvo i ovaj posao je dobra, no uz ogromnu količinu papira koje moraš ishodovati, nisam znala da je isto tako jako teško naći kvalitetnog radnika – ispričala je Goranka Radunović



Budući da Praznik rada, na žalost, posljednjih godina prolazi u znaku (pre)velikog broja nezaposenih, lijepo je pronaći priču o suprotnom primjeru – razvoju i zapošljavanju.


Pogotovo ako je riječ o mladim ljudima, kao u priči koja slijedi. Naime, krajem prvog tjedna svibnja, točnije 8. svibnja, delnička Praonica rublja »Seger« d.o.o. proslavit će pune dvije godine od izdavanja prvog računa, a u te dvije godine ovaj je obrt koji je pokrenula Goranka Radunović, od jedne zaposlenice, nje same, narastao na pet zaposlenih te se iz vlastitog prostora preselio u veći poslovni prostor Super Konzuma u Delnicama. Osvrćući se sa zadovoljstvom na dvije naporne, ali uspješne godine rada, mlada delnička poduzetnica kaže:


»Odluka o ulasku u poduzetništvo i ovaj posao je dobra, ali moram priznati da nisam ni slutila koliko će brojnih problema donijeti – ogromna je količina papira koje moraš ishodovati i platiti da bi počeo raditi, a nisam se recimo ni nadala da je isto tako jako teško naći kvalitetnog radnika.


Nabavka novih strojeva




Počela sam sama pa brzo zaposlila Jasminu Pirc, da bih nakon četiri-pet mjeseci uposlila još jednu osobu te potom sustavno po količini posla zapošljavala nove radnice i u ovom ih je trenutku petero, a već sada znamo da ćemo preko ljeta, kad se količina posla poveća, tražiti još dvije djelatnice. Upravo to nas motivira da radimo i razvijamo se i dalje. U skladu s tim smo donijeli i odluku o preseljenju jer ćemo u Super Konzumu biti bliže klijentima. Naime, do sada smo radili u stambenoj zgradi na drugom katu. Sigurno ćemo smanjiti i manipulativne troškove zbog dostave budući da mnogi dolaze u Super Konzum. Tu raspolažemo sa šezdesetak kvadrata, koji čini prijemni prostor iza kojeg su strojevi i peglaona, a planiramo nabavku novih strojeva, kako bi nam usluga bila još brža i kvalitetnija, mada smo i sada na visokoj razini što nam mnogi klijenti priznaju«. Svjedoči nam tako Goranka Radunović, ističući kako klijenata ima sve više.



»Seger« d.o.o. klijente ima i izvan Gorskog kotara, točnije u Rijeci i Zagrebu, gdje su se već dokazali kvalitetnim čišćenem stambenih i poslovnih prostora, poliranjem i pranjem podova. Novo potencijalno tržište je Istra gdje postoji interes za čišćenje i održavanje nekoliko vila, pogotovo tijekom turističke sezone. Ukoliko se krene i u taj posao, svakako će trebati novih uposlenika, najavljuju iz »Segera«.



Zahtjevan posao


»U početku su to bile samo Delnice, a danas smo, primjerice, vrlo zaposleni na području Prezida i Čabra, ali radimo i na svim drugim goranskim područjima. Uz pranje rublja, jako puno radimo i na čišćenju stanova, a uz brojne privatne osobe imamo dogovoreno i redovno održavanje nekoliko hotelskih i ugostiteljskih objekata te iznajmljivača soba i apartmana. Posla, dakle, ima, ali je vrlo zahtjevan, često i fizički težak«, zaključila je Radunović.