Projekt

Delnice u globalnoj mreži 3.000 “zdravih” gradova

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Projekt »Zdravi grad« pokrenut je još 1986., s ciljem promocije zdravlja u gradovima diljem Europe te suradnju među njima bez barijera političkih granica



Danas Rab, a jučer Delnice – novi su gradovi s područja Primorsko-goranske županije uključeni u međunarodnu mrežu »Zdravi grad« koja danas u Europi broji tridesetak nacionalnih mreža s više od 1.500 učlanjenih gradova, a projekt se širi na Australiju, SAD, Kanadu, zemlje Bliskog i Dalekog istoka, čime je u globalnu mrežu uključeno oko 3.000 gradova. Pod nazivom »Zdravi grad« projekt je još 1986. godine pokrenuo Regionalni ured za Europu Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem osnaživanja interesa za pozitivni koncept zdravlja u gradovima diljem Europe te suradnju među njima bez barijera političkih granica.


Grad Zagreb je 1987. godine postao projektnim gradom Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije, projekta Healthy Cities, a krajem 1990. formirane su nacionalne mreže »zdravih gradova« Slovenije i Hrvatske. Od tog trenutka pa do danas proces se ostvaruje različitim ritmom i brzinom, a jučer su i Delnice uključene u mrežu »Zdravi grad« i to kroz tzv. konsenzus konferenciju koja, ističe Iva Josipović, koordinatorica projekta »Zdrava županija«, predstavlja završni korak nakon višegodišnjeg rada, prikupljanja podataka i provedenih analiza.


Prioriteti


– Od tridesetak područja aktivnosti vezanih uz zdravstvo na kojima se do sada radilo, na toj se konferenciji odabire četiri-pet prioritetnih. Nakon odabira prioriteta slijedi odabir voditelja svakog prioriteta te stvaranje ekipe volontera, izrada plana rada i određivanje tko će, kada i kako provoditi aktivnosti. Nakon Rijeke, Opatije, Crikvenice, Krka i Lošinja, u mrežu zdravih gradova sad su uključene i Delnice i na njih Rab, što nas raduje jer u PGŽ-u želimo što više takvih gradova. Smisao zdravoga grada je da svi građani daju svoje znanje, a kroz razne aktivnosti i doprinos da njihova zajednica živi bolje i zdravije, objasnila je Iva Josipović. Zadovoljstvo ovim projektom ističe i Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a.




– Cilj Županije je da ovakvih sredina bude što više te da se zdravlju poklanja što veća pažnja. Zato je bitno da što veći broj lokalnih samouprava prihvati Plan za zdravlje, strateški dokument koji omogućuje ulazak u hrvatsku mrežu zdravih gradova, rekla je pročelnica Malatestinić, a zadovoljstvo ulaskom Delnica u tu mrežu iskazali su i domaćini pa je tako delnički gradonačelnik Ivica Knežević istaknuo da je cilj ovog projekta zajedno promišljati o svemu što je važno za što zdraviji život na svim razinama, od preventive pa do onog palijativnog dijela koji i bolesniku i njegovoj obitelji olakšava borbu s bolešću.


– Vjerujem da će to prepoznati i druge lokalne samouprave te se priključiti nastojanjima podizanja kvalitete zdravlja i zdravog načina života, rekao je gradonačelnik Knežević, a njegova zamjenica Katarina Mihelčić, koja je vodila završni dio projekta na području Grada Delnica, konkretnije je progovorila o pet prioriteta na kojima će u sljedećem razdoblju Grad Delnice potvrđivati svoj status u mreži »Zdravi grad«.


Podjela zadataka


– Prvi od tih prioriteta su djeca i mladi, pri čemu je pred nama izrada plana programa aktivnosti za djecu i mlade, organizacija predškolske skrbi na širem području Grada Delnica, stvaranje Centra za mlade, te stipendiranje stručnog medicinskog kadra, a brigu o aktivnostima ovog prioriteta vodit će Karmela Rački. Drugi nam je prioritet promicanje zdravih stilova života kroz edukaciju o rizicima za zdravlje, godišnji plan prevencije i promocije zdravlja, vidljivost postojećih i nadogradnja te promocija zdravih životnih stilova, a na čelu tima zaduženog za to bit će dr. Marinka Kovačević. Na listi prioriteta je i dostupnost zdravstvene i socijalne zaštite kroz subvencioniranje troškova autoceste za odlaske na specijalističke preglede, pomoć od PGŽ-a za organizaciju servisa, bolja prometna povezanost izvan naselja Delnice te poboljšanje zimskog održavanja cesta, a sve to bit će moji zadaci kao voditeljice te skupine prioriteta. Ljubica Vujnović brinut će o skupini aktivnosti vezanih uz prioritet kvalitete života osoba starije životne dobi i osoba s posebnim potrebama kroz, primjerice, servise za starije osobe, Pomoć u kući na području cijelog grada, socijalnu zaštita i rad Socijalnog centra, Kluba za starije, javne kuhinje i slično. Napokon, među prioritetima nam je i integracija romske populacije u lokalnu zajednicu, a na čelu tog tima bit će Snježana Krizmanić, rekla je Katarina Mihelčić, dogradonačelnica Delnica.