Dokumenti i stvarnost

Delničanin tvrdi da je prevaren: Kupio stan u zgradi bez priključka na kanalizaciju

Marinko Krmpotić

Josip Završki / Foto Marinko Krmpotić

Josip Završki / Foto Marinko Krmpotić

Povremeno dolazi do vrlo neugodnih problema, a uz to dva puta godišnje čiste se dvije velike septičke jame, za to se iz pričuve plaća 1.000 kuna. To smatram nepoštenim i neodrživim, vjerojatno ne bih kupio ovaj stan da sam sve to znao



DELNICE – Josip Završki, odnedavno stanovnik Delnica, obratio nam se s pričom koja bi, ističe, mogla imati i završetak na sudu ne dođe li do pravih reakcija gradske vlasti na činjenicu da zgrada u kojoj živi (Ante Starčevića 10) nije priključena na mjesnu kanalizaciju, kako piše u dokumentima koji su njemu prezentirani prije no što je kupio stan u toj zgradi koja se nalazi u samom središtu Delnica, preko puta kuglane i gradskog stadiona:


»Stan sam kupio 2013. godine, ali sam zbog boravka u inozemstvu pustio ljude od kojih sam ga kupio da još žive u tom stanu, a kad sam se nedavno uselio, vidio sam da su stvari daleko od onoga što se prezentira. Konkretno, ova zgrada nije priključena na kanalizaciju zbog čega povremeno dolazi do vrlo neugodnih problema, a uz to dva puta godišnje čiste se dvije velike septičke jame za to se iz pričuve plaća 1.000 kuna. To smatram nepoštenim i neodrživim pa sam zaista ljut jer vjerojatno ne bih kupio ovaj stan da sam sve to znao.


Ono što me posebno smeta je činjenica da je veliki dio prizemlja ove zgrade prostor Narodne knjižnice i čitaonice Delnice koja, dakle, nije spojena na mjesnu kanalizaciju pa su se već znali dogoditi problemi s fekalijama. Kako je to moguće! Pa ne dolaze li u knjižnicu često djeca i najmlađi! Nisu li oni u opasnosti! Kako Grad Delnice može dozvoliti da jedna ovakva ustanova ne bude spojena na kanalizaciju! Tim više što u službenim dokumentima stoji kako je spojena! Pa to su istodobno praktično dva čista kršenja zakona! S jedne strane netočna i lažna tvrdnja o komunalnoj infrastrukturi, s druge strane ugrožavanje zdravlja stanara ove zgrade i brojnih korisnika knjižnice među kojima je i puno djece.





Rješenje je, čini se, na vidiku, sudeći bar po umirujućem tonu koji stiže iz gradske uprave gdje su na naš upit odgovorili kako bi problem uskoro trebao biti riješen. Činjenica da zgrada zaista nije priključena na kanalizaciju je točna, ali nije riječ ni o kakvom propustu, već o činjenici da to može biti učinjeno tek kad proradi pročišćivač, rečeno nam je u Gradu Delnice uz napomenu kako je nakon dvogodišnjih radova pročišćivač u probnom radu i očekuje se da će već u rujnu proraditi što znači da će tada i ova zgrada – budući da postoji sva potrebna infrastruktura – odmah biti priključena na kanalizacijski sustav Delnica.



Zaista sam nakon svega ljut i ogorčen pa sam se konzultirao i s pravnicima koji su mi rekli da u cijelom ovom slučaju postoje elementi kaznenog djela. Osobno ću poduzeti sve što je u mojoj moći da se ovakav način rada i čiste prevare kazni. Pozivam i Zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, poglavito Odjele za kontrolu otpada i otpadnih voda, Odjel za hidrološko-epidemiološki nadzor te sanitarnu inspekciju da reagira na ovo stanje. Nadalje, tražit ću zajedno s drugim stanarima, da se novac koji je trošen od travnja 2014. godine pa do danas izdvajao za pražnjenje septičke jame vrati u sredstva za pričuvu nas stanara. Vjerujem da će gradonačelnik Knežević postupiti mudro te sam provesti istragu i ustanoviti tko je to kriv za lažnu tvrdnju da je zgrada priključena na kanalizaciju. Isto tako mu savjetujem da s obzirom na stanje u gradskom proračunu spriječi plaćanje visokih sudskih troškova i ovrha koje će uslijediti nakon sudskog postupka do kojeg će doći ako se ovaj problem ne riješi«, rekao je JosipZavrški, dodavši kako će stanari inzistirati na tome da se zgrada prije jeseni, jer uvjeti za to postoje, spoji na kanalizacijski sustav.