Svečana sjednica

Dan općine Lokve: U planu veliki društveno-kulturni centar Žaba

Marinko Krmpotić

Dobitnici godišnjih priznanja Općine Lokve / snimio  M. KRMPOTIĆ

Dobitnici godišnjih priznanja Općine Lokve / snimio M. KRMPOTIĆ

Uz pomoć Županije Lokvarci su uredili stazu i infrastrukturu budućeg Sanjkaškog centra, u obnovljenoj Učiteljskoj zgradi ponudit će povijesne i etnografske sadržaje, a kapitalni projekt je DKC »Žaba« s dvoranom i kongresnim centrom kakvog Gorski kotar još nema, a sve u cilju jačanja turističke ponude



Za razvoj Lokava nije bitno tko je u kojoj stranci, već koliko svi zajedno radimo na napretku, istaknuo je u pozdravnoj riječi okupljenima koji su u Golubinjaku nazočili svečanoj sjednici Općinskog vijeća Lokava u povodu Dana Općine i Župe Lokve predsjednik Vijeća Vid Arbanas, spomenuvši nekoliko aktivnosti koje korist donose svima koji žive na području općine Lokve. Podsjetio je na sportske uspjehe nogometaša »Risnjaka«, brigu o starijim osobama, rad Udruge »Processus Montanus« te aktivnost LAG-a Gorski kotar koji je na lokvarsko područje doveo projekte i pograme vrijedne više od 4 milijuna kuna, a realizirani bi trebali biti u iduće dvije godine.



Uz podsjećanje na rad, pozdrave i dobre želje, svečana sjednica upotpunjena je nastupima ravnogorskih pjevačkih ljepotica iz Vokalne skupine Vitaneo te recitacijama učenica OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava, a najsvečaniji dio sjednice bila je podjela godišnjih priznanja. Zahvalnicu za doprinos vjerskom radu dobio je vlč. Zlatko Ćibarić, isto priznanje za svoj rad u okviru Goranske kiparske radionice dobili su Bogomir Mihelčić, Željko Malnar i Cvetko Malnar, dok je Borka Kanjer Kezele zahvalnicu zaslužila zbog svog doprinosa školstvu, a Damir Holer, Matija Štiglić i Željko Babić za pomoć u organizaciji Velike nagrade Lokava. Priznanje su također zaslužili i članovi saziva Općinskog vijeća Lokava koji su radili u razdoblju od 2013. do 2017. godine, a sjednica je kraju privedena druženjem u Golubinjaku.



Obnova Učiteljske zgrade




S takvom koncepcijom zajedničkog rada na boljitku lokvarskog kraja složio se i načelnik Lokava Toni Štimac koji je u svom obraćanju nabrojio neke od realiziranih poslova, ali i planove za iduće razdoblje.


»Uz pomoć Primorsko-goranske županije u središtu mjesta uređeno je dječje igralište, a novo igralište planiramo urediti na predjelu zvanom Homer. Sa županijskih 100.000 kuna i općinskih 20.000 uredili smo dio staze i infrastrukture budućeg Hrvatskog sanjkaškog centra u koji treba i dalje ulagati jer nedavno održane zimske i proljetne utrke potvrđuju veliko zanimanje ljubitelja tog sporta za izuzetno kvalitetnu stazu Jezero. Županija nam s 200.000 kuna uz naših 100.000 pomaže i u projektu obnove stare Učiteljske zgrade koju planiramo pretvoriti u prostor s uređenim povijesnim i etnografskim sadržajima, čime će biti pojačana turistička ponuda Lokava, ali i društveni život jer će u tom prostoru mogućnost djelovanja naći neke lokvarske udruge. Uskoro ćemo krenuti i u obnovu javne rasvjete te postavljanje štednih LED žarulja, a kapitalni projekt u idućem razdoblju trebao bi biti Društveno-kulturni centar »Žaba« s dvoranom i kongresnim centrom kakvog Gorski kotar nema, što bi također bio doprinos jačanju turističke ponude«, reko je Štimac, naglasivši kako je riječ o projektu vrijednom 5,5 milijuna kuna do kojih se namjerava doći kandidiranjem za sredstva iz EU fondova.


Naplatiti jezero


U ime Primorsko-goranske županije, Dan Općine i Župe Lokve nazočnima je čestitao Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine, istaknuvši kako mu je drago da je netko u državi napokon počeo čitati Deklaraciju o Gorskom kotaru koju je Skupština PGŽ-a prihvatila još 2014. godine:


»U tom dokumentu jasno je izražena potreba realnije indeksacije, kao i ideja da se goranskim lokalnim samoupravama pomogne u troškovima zimskog čišćenja prometnica. Neki od ondašnjih županijskih vijećnika danas su u državnoj izvršnoj vlasti pa se nadam da će pridonijeti realizaciji nekih ideja, a Županija će pomoći koliko god bude moguće«, rekao je Fabijanić, a pomoć države kroz zakone spomenuo je i načelnik Mrkoplja Josip Brozović koji je, čestitajući Lokvarcima Dan Općine i Župe, poželio da novi prijedlog poreza na nekretnine ipak prođe jer bi Lokvarcima donio naplatu komunalne naknade za korištenja Lokvarskog jezera, što bi udvostručilo godišnji proračun.