Autohtona manifestacija

Dan goranskih jabuka: Plodovi gorja u sirupu, pekmezu, octu i kolačima

P. N.

Manifestaciju posvećenu jabukama ovog su vikenda u Brodu na Kupi organizirali udruge »Plodovi gorja Gorski kotar« i »Kupa«, TZ Delnice, Muzej Kaštel Zrinski te učenička zadruga »Bobovac« iz OŠ »Fran Krsto Frankopan« u Brodu na Kupi



BROD NA KUPI Jabuka uistinu kraljica voća, potvrdila je manifestacija »Dan jabuka« koju su ovog vikenda u Brodu na Kupi organizirali udruge »Plodovi gorja Gorski kotar« i »Kupa«, TZ Delnice, Muzej Kaštel Zrinski te učenička zadruga »Bobovac« iz OŠ »Fran Krsto Frankopan« u Brodu na Kupi. Naime, svatko koga je put tog dana doveo u Brod na Kup, mogao je uživati u goranskim autohtonim proizvodima.


 Izložba starih sorti


Vrijedna učenička zadruga »Bobova« uz voditeljicu Željku Podnar prezentirala je što sve od jabuka iz školskog voćnjaka proizvode tijekom cijele godine, a učenici Matija Damić i David Šokčević u nošnji brodokupske doline nudili su domaće proizvode poput pekmeza od jabuke, sirupa od smrekovih iglica, jabučnog octa i domaćih kolača, a priredili su i izložbu starih sorti jabuka opravdano se hvaleći kako je upravo njihov školski voćnjak ove godine dao oko tri tone jabuka.


Na štandu do njih moglo se kupiti drvene rukotvorine domaće radinosti Krizmanić Matije iz Delnica, a na štandu Nevene Barbare Vukušić moglo se upoznati s tehnikom izrade svijećnjaka iz parafina u kojem se koristi i razno bilje poput lavande, cvijeća ili vlati trave. Udruga »Lodrica« iz Rijeke autohtonim neobičnim kolačima nudila je slatku okrjepu upotpunjenu pričama vezanim uz Vinodolski zakonik, a cilj je, istaknula je Biserka Popdankovski, sačuvati običaje iz starih dana te ih ujedno javno predstaviti.


Prešanje mošta




Da Gorski kotar ima mlade obitelji koje ostaju u ovom kraju pokazao je primjer obitelji iz OPG-a Krepenc, Ravna Gora koji će uskoro zaštititi logo »Goranska aronija«. Njihovi proizvodi izloženi na zanimljivo aranžiranom štandu, a radi se o čaju od aronije, matičnom soku, prahu od aronije te džemu.


Napokon, slasno iskustvo nudili su i članovi Udruge »Kupa« koji su mnoge privukli ušećerenim jabukama sa ili bez šlaga, pečenim jabukama, kolačima u kombinaciji rogača-jabuke te raznim suvenirima s motivom brodsko-kupske doline. Uz sve ove proizvode članovi »Kupe« predvođeni predsjednikom Davorinom Klobučarom posjetiteljima su prezentirali i prešanje mošta na starinski način.


Svemu skupa veliki doprinos dali su i susjedi iz stalnog postava Kaštela Zrinski koji su organizirali dječju kreativnu radionicu »Jabučica – moja jesenska prijateljica« pod vodstvom Marte Blažević. Tridesetak dječaka i djevojčica uživalo je u likovnim radionicama na temu jabuka, a njihovi su roditelji mogli besplatno razgledati stalnu izložbenu postavu u muzeju »Kaštel Zrinski«.


Naravno, ova manifestacija nije mogla proći bez predstavljanja udruge »Plodovi gorja Gorski kotar« na čelu s Blažicom Sveticki koja je i ovaj put vjerno prezentirala goranske domaće proizvode. Kao suorganizatori priredbe, pohvalili su se dobrom međusobnom organizacijom svih sudionika gdje je svatko na svoj način pridonio bilo marketingom, pripremom ili promidžbom. »Ovo je posljednja ovogodišnja priredba »Plodova gorja« i vrlo smo zadovoljni odazivom jer su osim domaćih ljudi Dan jabuka posjetili i Riječani, Zagrepčani i Slovenci«, istaknula je Sveticki.