PJEŠICE I BICIKLOM OKO JEZERA

DJ-načelnik na jezeru davao ritam pješacima i biciklistima

Marinko Krmpotić

Na startu u bivšem autokampu goste su dočekivali veseli zvuci polki, koje je »puštao« glavom i bradom općinski načelnik Toni Štimac. Neposredno po prijavi, slijedilo je malo »krštenje« domaćom rakijicom ili pekarskim proizvodima, a potom – put pod noge na stazu dugu 18 kilometara 



LOKVE » Spojivši manifestacije »Pješice oko jezera« i »Biciklom oko jezera« u zajedničku priredbu, TZO Lokve jučer je na područje Lokava privukla dvjestotinjak ljubitelja biciklizma i pješačenja koji su od ranih prijepodnevnih pa do kasnih poslijepodnevnih sati uživali u prekrasnom danu i isto takvom okolišu Lokvarskog jezera, uz koje vodi i biciklistička i pješačka staza. Da će 28. izdanje POJ-a biti uspješno, dalo se naslutiti već pri prilazu startnom prostoru smještenom u bivšem autokampu kraj motela Jezero. 



 Ove godine u ponudu je bila uključena i atraktivna »pješčačko-plovna« ruta koja je od onih koji su se za nju opredijelili, tražila da se iz prostora bivšeg auto kampa spuste do obale Lokvarskog jezera gdje ih je čekao Ćačin splav kojim se potom valovima jezera krenulo prema Mrzloj Vodici odakle se već spomenutom uređenom šetnicom moglo polako vraćati natrag.





   Naime, sve goste dočekivali su veseli zvuci domaćih i slovenskih feštarskih polki, a budući da je za izbor glazbe glavom i bradom bio zadužen općinski načelnik Toni Štimac, mogućnosti za krivi korak bile su svedene na minimum. Neposredno po prijavi koju su obavljale članice Planinarskog društva »Špičunak« iz Lokava, slijedilo je malo »krštenje« domaćom rakijicom ili pak svježim pekarskim proizvodima, a potom – put pod noge na stazu dugu 18 kilometara. 


Prijevoz za umorne


Prvi su, logično, krenuli biciklisti kojih je i bilo znatno manje od pješaka čiji je start, već po tradiciji, bio masovan i to u nekoliko etapa – najprije oni koji nastoje stazu prijeći što prije, a potom oni koji užitak vide u samom činu pješačenja i uživanja u prirodi. Put je iz bivšeg autokampa vodio prema motelu Jezero te potom lijevom stranom Lokvarskog jezera do Mrzle Vodice, odakle se po novoj šetnici, nedavno uređenoj županijskim novcem, nastavljalo prema Lokvama, odnosno startnom i ciljnom prostoru u autokampu. 


   Naravno, nije se morala proći cijela staza, postojala je i mogućnost povratka po vlastitoj volji, a na određenim mjestima organizatori su osigurali i prijevoz za one kojima je bilo previše pješačenja. Dakle, za svakog ponešto, kaže nam predsjednik PD-a »Špičunak« Vilim Novak i dodaje:   

Radne akcije


»Ove nam je godine organizacija bila nešto teža budući da je zbog ledoloma koji su u veljači zahvatili ovo područje staza na nekoliko mjesta bila prilično zakrčena. No, radnim akcijama počelo se još u proljeće uz sudjelovanje brojnih udruga našega kraja, a posljednjih dana završno čišćenje i uređenje staze obavili su i djelatnici Komunalnog poduzeća »Lokvarka« pa smo tako zajedničkim snagama pripremili stazu koja će i nakon ove današnje priredbe biti na raspolaganju svim ljubiteljima prirode«, rekao je Novak. 


   Među dvjestotinjak planinara bili su članovi planinarskih društava »Petehovac« Delnice, »Matica« Zagreb, »Kamenjak« Rijeka, »Zanatlija« Osijek, »Bršljan« Jankovac, »Viškovo«, »Vršak« Brod Moravice, a puno je bilo i individualnih planinara i šetača. Kad je o biciklistima riječ, treba reći da je većina njih došla kao dio Gorski kotar Bike Toura koji je prethodni dan počeo u Vrbovskom, a završio jučer u Lokvama, gdje su u lijepom danu i prekrasnoj prirodi uživali svi koji su krenuli na stazu.