Nova goranska atrakcija

DIVLJI ZAPAD KOD FUŽINA Posjetili smo genijalni ‘gradić’ Roswell, izgrađen za snimanje Winnetoua

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Roswell je nastao prije tri godine za potrebe snimanja filmske trilogije o slavnom indijanskom poglavici Winnetouu, a kulise su iskorištene za novi, specifičan vid turističke ponude



FUŽINE Oduvijek sam želio zaljuljati ona pokretna drvena vrata saloona, doći do šanka, udariti dlanom i reći: »Konobar – viski!«, rekao nam je Jadran Mandekić, tren-dva nakon što mu se ta želja ostvarila pri službenom otvaranju kaubojskog gradića Roswell, western sela stvorenog prije tri godine za potrebe snimanja nove trilogije filmova o čuvenom poglavici Winnetouu. No, ispunjene su i brojne druge želje.


Gužva u saloonu 


Tako se veliki broj djece (pa i odraslih) vozio kočijom, slikao i hranio mirne i lijepe konjiće. Dio se okušao u gađanju lukom ili pucanju iz pištolja, puno ih se slikalo uz makete glumaca iz filma, nemali broj odlučio se prezalogajiti ili štogod popiti na western terasama, gotovo svatko obišao je kaubojski gradić i popeo se do kapelice i groblja s kojeg se puža pogled na Roswell, svi su uživali u country glazbi dvojca Roswell Country County. Gužva je bila i u saloonu kojeg je vodio Moreno Majetić.


– Sve to nastojat ćemo pretvoriti u sadržaj koji će što češće biti u ponudi posjetitejima, govori direktor TZO Fužine Marinko Jakovljević. Ovdje su 2015. i 2016. godine snimana tri filma o Winettouu, a tadašnji načelnik Fužina Marinko Kauzlarić uspio je s produkcijom Rat Pack dogovoriti da se podignute kulise ostave Općini Fužine s ciljem da ovaj prostor pretvorimo u mali western grad. Naravno, puno truda i financijskih ulagnja trebalo je da sve te kulise ne propadnu pa je prvi korak bio da uredimo, ojačamo i poboljšamo te kulise-zgrade, potom smo dodali i niz novih sadržaja kao što je izložba o snimljenim filmovima i lokacijama na kojima su snimani te izrada figure glavnih glumaca u prirodnoj veličini. Od ovog proljeća stekli su se i uvjeti da od lipnja do rujna uz cijenu od 20 kuna za odrasle, a 30 za cijelu obitelj, omogućimo razgledavanje Roswella, kaže Jakovljević.




Foto Marinko Krmpotić


Foto Marinko Krmpotić



Pravi Divlji zapad 


– Roswell nudi sve ono što su osvajači Divljeg Zapada morali imati – veliku željezničku drvenu konstrukciju koja pokazuje kako je Roswell uopće i naseljen. Na brdašcu su kapelica, klupe i groblje. U gradu je kovačnica, pojilo za konje i štala, banka, saloon, pivovara, kineska praonica rublja, ured za poštu i telegraf, agencija za nekretnine, trgovina, toranj za vodu, mala pilana, javna kupaonica, zanimljiva kuća u kojoj vladaju Fat Betty i Sweet Dolly, a tu je, naravno, i šerifov ured. Slična western naselja u Europi izgrađena su baš s turističkom namjenom, a naše zbog potreba filma i to mu daje taj pečat autohtonosti, rekao je Jakovljević.


Foto Marinko Krmpotić


Foto Marinko Krmpotić



Opet ćemo doći 


A ta autohtonost na ovom je prigodnom otvaranju privukla i oduševila mnoge. Već spomenuti Jadran Mandekić rekao je da su početni dojmovi odlični, uživa u svemu, jer ga taj kaubojski svijet privlači od djetinjstva i volio bi da ovakva događanja budu što češća.


– Ma, viski možemo popiti bilo gdje, ali posebnu mu draž daje to što je ovo saloon, vani se čuje country glazba, vidimo konje… ma, sve je za pet, kaže Jadran. S njim se slaže i njegova djevojka Ivana Pernat koja je na Facebooku uočila poziv i to je bilo dovoljno da krenu za Roswell. Da gosti što više uživaju pobrinuo se i Moreno Majetić iz Ugostiteljskog obrta »M« koji je u saloonu nudio Jim Beam bourbon, Jack Daniels whiskey te dobro rashlađeno pivo, a posebno je bio sretan što petnaestu godišnjicu rada obilježava u njemu dragom kaubojskom ozračju.


– Sviđa mi se jer je drugačije i rado ću opet doći, jer su i gosti odlični, rekao je Moreno.


Teško je među gostima bilo naći nekog tko nije zadovoljan, ali smo ipak uspjeli. »Meni ovdje nije dobro«, reko nam je mali Vito Brdar, a ubrzo smo kroz razgovor otkrili da mu nije dobro jer mu mama Gorana ne dozvoljava da se priključi ekipi koja puca iz pištolja. No, mama je bila »stroga« samo zato što je na strelištu bila velika gužva, a čim je gužva jenjala Vito je zapucao.


Asfaltirati cestu i pobrinuti se za kvalitetnog ugostitelja


Marinko Jakovljević ističe da ima pojedinosti vezanih uz infrastrukturu koje treba poboljšati.


Foto Marinko Krmpotić


Foto Marinko Krmpotić



– Ponajprije treba makadamsku cestu koja od stare ceste Rijeka-Zagreb vodi do Roswella asfaltirati i napraviti veće parkiralište. Svakako bi dobro bilo u samom Roswellu imati kvalitetnog ugostitelja, da ne kažem da bi najbolje bilo kad bi neki privatni ulagač u cijelosti preuzeo Roswell i pobrinuo se za ugostiteljstvo i dodatne sadržaje poput konja i sličnih za turiste zanimljivih sadržaja koji bi, uvjeren sam, ljude mogli privlačiti od svibnja do studenog, rekao je Jakovljević.


Urediti indijansko selo


Sve je dobro, a može i bolje, rekli su nam Robert i Mario iz Velike Gorice i Svete Nedelje koji su ljubitelji westerna od malih nogu, a i sami se bave organizacijom sličnih događaja utemeljenih na zbivanjima iz različitih povijesnih razdoblja, posebno Drugog svjetskog rata.


– Ovdje su potencijali veliki. Trebalo bi, prije svega, iz gradića odmah maknuti sve automobile i kombije kako sve zaista izgledalo kao na Divljem zapadu. Trebalo bi urediti indijansko selo iznad grada pa osmisliti indijanski napad, inscenirati pljačku banke, ojačati ponudu u saloonu…, nabrajao je turopoljski western dvojac obećvši da će se s prijedlozima poslovne suradnje javiti fužinskom TZ-u.