Nova verzija slikovnice

Crvenkapica iz Liča pomaže Udruzi Dira

Marinko Krmpotić

Snimila N. STARČEVIĆ

Snimila N. STARČEVIĆ

Slikovnica je promovirana na svečanosti povodom kraja školske godine u Fužinama. Odmah je prodano svih pedeset primjeraka - rekla je nastavnica Sandra Mrkalj iz Područe škole Lič



LIČ Kako učenje pretvoriti u krativan proces a pri tome itekako pomoći onima kojima je pomoć potrebna pokazali su učenici prvog i drugog razreda Područne škole Lič koja djeluje u okviru OŠ Ivanka Trohar iz Fužina koji su sa svojom nastavnicom Sandrom Mrkalj osmislili i uz pomoć Općine Fužine objavili pažnje vrijednu verziju slikovnice o Crvenkapici, napravili njenu promociju i prodaju, a sav prikupljeni novac donirali su Udruzi Dira iz Rijeke koja skrbi za djecu s posebnim potrebama i to za rekvizite za vježbanje koji su potrebni u svrhu terapijskog rada. Kako su došli na tu ideju i što su sve radili rekla nam je njihova nastavnica Sandra Mrkalj.


»Sve je počelo na satovima dodatne nastave hrvatskog jezika na kojima čitamo pripovijetke i bajke te ih potom pokušavamo dramatizirati. U okviru tih čitanja i pripovijedanja došli smo i do Crvenkapice koja se svima jako dopala pa smo došli na ideju da i sami osmislimo svoju verziju. Na temelju te ideje nastala je scenska igra koju smo izveli povodom božićnih blagdana i oduševili roditelje.


Igračke i tobogan


Kad je počelo drugo polugodište odlučili smo nastaviti rad na toj čuvenoj bajci i to tako da će naš najbolji crtač, a to je Paolo Radošević, nacrtati niz slika vezanih uz priču, a svi ostali osmišljavali su tekst. Činili su to Dario Boban, Matija Crljenko, Nikolina Jurković, Ivan Maras, Luka Milošević, Leona Stević i Ivan Tomić.




Kad smo sve to napravili pomislili smo kako bi bilo lijepo da to i objavimo kao slikovnicu pa smo se obratili ravnateljici Jasni Štimac koja je kontaktirala načelnika Općine Fužine Marinka Kauzlarića koji je pronašao sredstva za tiskanje naše slikovnice i nakon toga smo krenuli u traždenje tiskare. U cijeklom poslu, uz spomenute, jako su nam puno pomogli Sandra Petranović Dundović koja je lektorirala tekst, Tamara Vojnović koja je brinula o informatičkom dijelu posla te naš knjižničar Davor Kauzlarić koji je odradio posao vezan uz traženje najpovoljnije tiskare.


Slikovnica je promovirana na svečanosti povodom kraja školske godine u Fužinama. Odmah je prodano svih pedeset primjeraka, a cjelokupnu zaradu donirali smo Udruzi Dira iz Rijeke i to na taj način da smo po njihovim željama kupili didaktičke igračke i tobogan te im sve to nedavno i uručili posjetivši ih u Rijeci i odglumivši predstavu za djecu o kojoj brine ta udruga.


Tiskanje nove ture


Štoviše, nakon prvog uspješnog izdanja odlučili smo tiskati još šezdeset primjeraka kako bi i mi sami imali uspomenu na ovaj lijepi trenutak školovanja. Naravno, dio te druge naklade također ćemo pokušati prodati, a od dijela zarađenog novca organizirat ćemo jedan zanimljiv izlet kako bi djeca vidjela da se trud i rad isplate«, rekla je učiteljica Sanda Mrkalj dodavši kako nije sigurna da će i naredne školske godine ići u sličan projekt tiskanja slikovnice jer sve skupa ipak zahtijeva određena sredstva do kojih nije tako jednostavno doći. No, ako i ne bude slikovnice, opet će biti čitanja, dramatiziranja i izvođenja neke zanimljive priče!