Novi projekti

Centru za posjetitelje u Kamačniku 2 i pol milijuna kuna

Marinko Krmpotić

Kako bi vrbovšćanski kraj postao još atraktivnije turističko odredište pripomoći će uređenje Centra za posjetitelje u prostoru bivše stolarije, te povezivanje Kamačnika s Planinarskim domom u Vujnovićima, a u planu su još tri projekta



VRBOVSKO Predstojećeg ljeta na području Kamačnika odvijat će se niz aktivnosti vezanih uz plan Grada Vrbovsko da ovaj dio vrbovšćanskog kraja postane još atraktivnije turističko odredište. Jedan od projekata koji svakako može pripomoći u ostvarivanju te zamisli je pred dvije godine stvorena ideja o uređenju centra za posjetitelje u prostoru bivše stolarije, neposredno na ulazu u Kamačnik, na lokaciji gdje se trenutačno nalaze samo kamene stare zidine nekadašnje stolarije. Tu bi trebao niknuti Centar za posjetitelje, a ta je ideja sve bliža svojoj realizaciji, rekao nam je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


Atraktivan prostor


»Idejno rješenje za izgradnju centra za posjetitelje je gotovo, a odlična je vijest da smo za izradu projektne dokumentacije od Ministarstva turizma dobili 112.000 kuna pa ćemo sada raspisati natječaj za skraćeni postupak za izradu projektne dokumentacije koja je vrijedna 250.000 kuna. Ostatak koji nam je uz sredstva Ministarstva turizma potreban osigurat ćemo sami iz gradskog proračuna.


Budući da se nadamo kako će sve ići po planu mi smo već u ovogodišnjem proračunu isplanirali i početak izgradnje i za to osigurali novce, a ako ipak ne krenemo ove godine u radove, prebacit ćemo ta sredstva u proračun za narednu godinu. U svakom slučaju želja nam je i krajni cilj da na toj lokaciji uredimo atraktivan prostor u kojem će svaki posjetitelj moći saznati sve o ovom zaštićenom prostoru, ali i cijelom području Grada Vrbovskog i to od prirodnih ljepota pa do povijesti ovog kraja. Ukupan projekt stoji oko 2,5 milijuna kuna i u njega ćemo ići uz pomoć sredstava iz EU fondova«, govori Mufić dodajući kako tu nije kraj ovogodišnjim aktivnostima vezanim uz područje Kamačnika.




»Korak dalje bit će povezivanje Kamačnika s Planinarskim domom u Vujnovićima pri čemu imamo gotova idejna rješenja za uređenje pješačkih i planinarskih staza između doma i Kamačnika. Za tu namjenu Primorsko-goranska županija nam je iz EU fondova za regionalni razvoj osigurala 100.000 kuna što će biti dovoljno za najveći dio uređenja tih šetnica i staza kod kojih ćemo dio morati raditi bez strojeva što će svakako povećati troškove, ali će istodobno i staza biti vrlo zanimljiva i atraktivna za ljubitelje prirode i planinarenja. Naravno, u te poslove krećemo što prije i vjerujem da ćemo već ove godine našim gostima moći ponuditi atraktivne staze kojima će u kratkom vremenu moći doći od Planinarskog doma Kamačnik i do restorana Kamačnik«, ističe Mufić naglašavajući kako se uz ove aktivnosti radi i na nizu drugih područja vezanih uz turizam.


U planu još tri projekta


»Tu mislim na projekt uređenja kulturnog kampusa u Plemenitašu što ćemo prijaviti na financiranje EU fondova, izgradnju šetnica uz Kupu na području Severina na Kupi te svakako ispravnu valorizaciju frankopanskog dvorca u Severinu na Kupi.


Na ta tri projekta krenuli smo u početne aktivnosti i nastojat ćemo ih realizirati u što većoj mjeri, mada o njihovoj realizaciji odlučuju ponajprije država i EU fondovi što znači da u znatnoj mjeri uspjeh ovisi i o tim faktorima.


Najdalje smo otišli na projektu vezanom uz izgradnju šetnica gdje smo kraju priveli poslove vezane uz potrebnu dokumentaciju, imamo i devet lokacijskih dozvola i krenut ćemo u izdavanje građevinskih dozvola te ćemo, kako budemo dobijali dozvole za početak radova, kretati u njihovu realizaciju pri čemu se nadamo da će se vrlo brzo početi javljati interes potencijalnih ulagača za korištenje tih terena na kojima je moguće osmisliti i graditi auto kampove i druge različite sadržaje privlačlne turistima«, zaključio je Mufić.