Predbožićno vrijeme

Čarobni svijet Bake Mraz: Delnička adventska bajka privlači sve više posjetitelja

Danijela Pleše

Na samom ulazu u Selo Bake Mraz,  svako dijete dobije »putovnicu« s kojom može istraživati uz pomoć putokaza cijeli sadržaj sela. Čekaju ga zimska farma, facepainting, Sklonište za nezbrinute igračke, vožnja kočijom, igrokazi, radionice, a odrasle kuhano vino, fritule i ponuda unikatnih proizvoda 



DELNICE Iako božićna čarolija nije potpuna zbog nedostatka snijega, svi oni koji su u ovo predbožićno vrijeme odlučili provesti barem jedan vikend u Delnicama, zasigurno nisu pogriješili. Bogata prosinačka ponuda koja se pretežno odvija vikendima, uveseljava sve, a ponajviše najmlađe stanovnike i goste.


Iskustvo koje mogu doživjeti tijekom boravka u Gorskom kotaru, unatoč recesiji i krizi, je ono koje će im ostati u sjećanju kroz neprocjenjive obiteljske trenutke. Iako su ove godine božićnu ponudu nadopunile i druge turističke zajednice u Gorskom kotaru, no delnički turistički djelatnici ovaj vikend su pokazali zašto već četvrtu godinu za redom manifestacija Delnička adventska bajka privlači sve veći broj posjetitelja.


Na samom ulazu u Selo Bake Mraz, svako dijete dobije vilenjačku putovnicu s kojom može istraživati uz pomoć putokaza cijeli sadržaj sela te usput na odredištima u putovnicu upisati da je posjetilo primjerice: Zimsku farmu, Baku Mraz, Facepainting, Sklonište za nezbrinute igračke te mnoge druge sadržaje. Na taj način, djeca se osjećaju kao mali istraživači i na zanimljiv način otkrivaju sam sadržaj ovoga sela. Hladnoću koja je vladala, ugostitelji su pokušali otjerati svojom ponudom kuhanog vina, čaja, tople čokolade, fritula.


Što hladnije, to bolje




Dok su se odrasli grijali, primjerice, kuhanim vinom, djeca su mogla oslikati lice za prigodnih 10 kuna. Učenica srednje škole Delnice, Marta Kaloper već tri godine volontira kao vilenjak te oslikava radosna dječja lica. Upita je raznolikih: od slike snjegovića, pauka, do vila.


– Zainteresiranih ima, tako da kroz dan zna biti više od 50-ak šarolikih mališana koji žele imati nešto što će pokazati svojim prijateljima. Naravno, s ponosm na licu kakav znaju samo djeca imati, izjavila nam je Marta, ne skidajući pogled s djevojčice koja radosno priča o jedinstvenom izletu u Delnice. Za one koje su zaboravili fotoaparat, Foto studio Delmas nudi uslugu slikanja na saonicama uz božićnu scenografiju.


Slike su dostupne nakon 10 minuta i uspomena na jedan prekrasan doživljaj je u rukama. Dok se jedni posvećuje slikanju, drugi posjećuju Baku Mraz. U razgovoru s njom saznajemo da su djeca većinom jako skromna, no da znaju i nasmijati sa svojim željama. Ukupno ima 16 vilenjaka koji joj pomažu da Selo Bake Mraz funkcionira.


Djeca mogu napisati pisma ili oslikati crteže te to ubaciti u sandučić koji se nalazi kraj nje. Svako pismo je pročitano te sačuvano stvara podsjetnik na svaku godinu. Baka Mraz je otkrila da hladnoća ne sprečava obitelji da dolaze jer upravo najmlađi su njihova najveća motivacija. Svaki roditelj želi svom djetetu priuštiti blagdansko raspoloženje tako da je tijekom subote tu bilo više od 300-tinjak djece.



Ovogodišnju božićnu ponudu dodatno je obogatila i neočekivana »Fantastična izložba« koja se odvijala u Radničkom domu. Naime, upravo zahvaljujući suradnji s Gradom Delnice, petorica prijatelja entuzijasta koji čine forum »Mali vlakovi«, želeći predstaviti željezničko modelarstvo u velikom formatu, organizirali su vikend izložbu. Ulaz je bio besplatan, a sama izložba pokušala je svijet modelarstva približiti današnjim generacijama. Izloženi su modeli Siniše Abramovića, Roberta Šlaisa te dio zbirke modela Dragutina Staničića i Gorana Princa.


Siniša Abramović kaže nam da je vrlo zadovoljan organizacijom, ali i posjećenošću. Naime, poslali su obavijest ravnateljima osnovnih škola Gorskog kotara da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i posjete Radnički dom. Upravo to je i učinila Osnovna škola Delnice čiji su učenici s interesom proučavali izložene modele koji se izrađuju i po pola godine.


Kako saznajemo od Abramovića, ova je izloža pristigla iz Njemačke, a u Radničkom domu sastavljena je za osam sati. On sam se ovim hobijem bavi više od 15 godina i kaže da je ovo jedinstvena prilika da se okupi što više zaljubljenika u modeliranje. + foto


Unikatni darovi


U delničkom parku, zainteresirani su mogli posjetiti životinjsku farmu, provozati se u kočiji ili uživati u nastupu mladih srednjoškolaca. Naime, oni svaku subotu predstavljaju KUD Delnice »Delničke krijesnice« raznim nastupima božićne tematike. Ovu drugu adventsku subotu imali su igrokaz svetog Nikole kojim su djeci pokušali poručiti da svi mogu biti sv. Nikola i pripomoći onome tko ima manje, makar donirajući staru, preraslu odjeću.


Šećući se između štandova, posjetitelji su mogli kupiti domaće goranske proizvode poput likera i meda, ali i unikatne drvene radove, ogrlice, svijeće. Jedan od izlagača je i kreativna udruga »Look« koja nudi veliki izbor rukotvorina, suvenira, kukičastih artikala. Oni tu već izlažu drugu godinu i zadovoljni su jer ljudi ipak u božićno vrijeme odluče svojima pokloniti neobične, unikatne darove tako da su ove godine zasigurno popularne vunene kape s raznim motivima.


Da bi se djeca ipak donekle zagrijala, u Caffe baru Centar održana je dječja radionica koju je ove subote vodila Indira Rački-Joskić, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice u Delnicama. Potreban materijal osigurao je TZ Delnice te su djeca izrađivala božićna drvca, sv. Nikolu i snjegoviće. Do 14 sati radionicu je posjetilo više od 30-ak mališana iz Rijeke, Gorskog kotara, ali i iz Italije.


Na kraju dana zapaljena je i druga adventska svijeća, a svi koji su propustili dosadašnje događaje, stignu to ispraviti kroz sljedeća dva vikenda u Selu Brake Mraz, bilo dolaskom vlakom iz Rijeke ili u osobnom aranžmanu. Jer, blagdanski delnički ugođaj poseban je doživljaj.