Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Bespovratni novac

Čabarskom vrtiću 2,8 milijuna kuna iz EU fondova

Čabarskom vrtiću 2,8 milijuna kuna iz EU fondova
Čabarskom vrtiću 2,8 milijuna kuna iz EU fondova
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2018. u 11:16 2018-12-12T11:16:19+01:00

Temeljna novost koju ćemo u tri naša područna odjela provesti zahvaljujući ovom projektu je cjelodnevni boravak za ukupno 50 polaznika – kaže ravnateljica vrtića »Buba Mara« Laura Turk-Resman

ČABAR U tri područna odjela čabarskog vrtića »Buba Mara« – Čabru, Prezidu i Gerovu – provode se posljednje aktivnosti vezane uz početak realizacije projekta »Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja – Malim koracima do sretnog djetinjstva«. Riječ je, kako je na tiskovnoj konferenciji istaknula ravnateljica Dječjeg vrtića »Buba Mara« Laura Turk-Resman, o projektu koji se realizira u okviru Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.« iz Europskog socijalnog fonda, traje 24 mjeseca i vrijedan je 2,8 milijuna kuna.

– Do mogućnosti realizacije došli smo nakon što smo se početkom ove godine prijavili na poziv za natječaj »Vrtići za skladni život« Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U srpnju smo primili obavijest da zadovoljavamo sve uvjete, u kolovozu smo obaviješteni da je naša kandidatura bila uspješna, a 4. rujna smo u Splitu na državnoj razini potpisali, kao jedini predstavnici PGŽ-a, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između vrtića, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Zavoda za zapošljavanje. Nositelj projekta je Grad Čabar, a korisnik je Dječji vrtić »Buba Mara«.

Temeljna novost koju ćemo u tri područna odjela provesti zahvaljujući ovom projektu je cjelodnevni boravak za ukupno 50 polaznika koji će iduće dvije godine u vrtiću moći boraviti od 6 do 16 sati, a svima njima, kao i polaznicima područnih odjela u Plešcu i Tršću koji nisu obuhvaćeni projektom, bit će povećan broj obroka pa će tako djeca iz vrtića u poludnevnom boravku imati tri, a u cjelodnevnom boravku četiri obroka. Dio prehrane sufinancirat će i Grad Čabar u okviru svojih aktivnosti Grad prijatelj djece, a svakako smo zahvalni i ravnateljici OŠ Petra Zrinskog iz Čabra na suradnji jer će se u osnovnim školama kuhati obroci za djecu polaznike vrtića.

Zahvaljujući projektu, mi ćemo tijekom iduće dvije godine provoditi i razne radionice vezane uz likovno, glazbeno i govorno izražavanje, radionicu engleskog jezika, ekoradionicu, radionicu istraživanja i radionicu kretanjem do zdravlja. Cilj i svrha ovog projekta je uskladiti poslovne i obiteljske obveze roditelja, osigurati usluge koje bi zadovoljile potrebe obitelji djece predškolske dobi, čime bi bio realiziran jedan od preduvjeta ostanka mladih obitelji na ovom području, a svemu tome okrenuta je i činjenica da će za realizaciju ovog pune dvije godine dugog projekta devetero ljudi dobiti posao – tri spremačice, tri kuharice i tri odgojiteljice.

Naravno, nadamo se da će se projekt u tom obliku cjelodnevnog boravka nastaviti i nakon dvije godine te da će biti proširen i na područne odjele u Plešcima i Tršću – rekla je Laura Turk-Resman, naglasivši da će projekt sužbeno krenuti u siječnju 2019. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.