Gradsko vijeće

Čabar udrugama ove godine daje 530 tisuća kuna

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Prihvaćeno je povećanje sredstava za po 3.000 kn za Kobasijadu, Ljetni karneval i Moto susret Goranskih vukova. UABA Čabar dobio je pak dvostruko više nego lani zbog planirane proslave 75 godina oslobođenja i povratka u sastav hrvatske države



Rasprava o raspodjeli sredstava udrugama koje djeluju na području grada bila je središnji dio jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Čabra, a ukupna svota koja će ove godine biti izdvojena za rad sportskih, udruga kulture i ostalih udruga je 530.000 kuna. To je za točno 9.000 kuna više od prijedloga gradonačelnika Kristijana Rajšela (SDP) koji je tijekom rasprave prihvatio tri amandmana oporbe, točnije povećanje predviđenih sredstava za po 3.000 kuna za Kobasijadu udruge Britvica, Ljetni kareneval Pusnog društva Prezid te Moto susret Goranskih vukova. Do tih novih 9.000 kuna doći će se, napomenuo je Rajšel, u najgorem slučaju kroz rebalans proračuna, ali će najvjerojatniji scenarij biti taj da će do ljeta neke od udruga koje su prijavile svoje potrebe imati manju realizaciju pa će im biti uplaćeno i manje sredstava, što znači da će biti mogućnost i isplate spomenutih 9.000 kuna.


Popularna knjižnica


Nakon uspješnih amandmana, oporba je glasovala za gradonačelnikov prijedlog pa je jednoglasno prihvaćeno izdvajanje od 530.000 kuna iz gradskog proračluna za rad udruga s područja grada. Uz to, u raspravi su dotaknuta i neka druga pitanja pa je tako Martin Kvaternik (HDZ) pitao zašto su, prije sjednice Gradskog vijeća, već dodijeljena sredstva karnevalskim udrugama te zbog čega je UABA Čabar dobio dvostruko više novaca nego prethodne godine.


Odgovarajući mu, gradonačelnik Rajšel rekao je kako su sredstva mesopusnim udrugama bila nužna za nedavne aktivnosti pa se stoga išlo na isplaćivanje, a kad je riječ o udruzi antifašista, njima su sredstva povećana stoga što će ove godine biti proslavljeno 75 godina od oslobođenja i povratka Čabra u sastav hrvatske države. Leonard Vesel (SRNA) želio je znati zašto se već nekoliko godina smanjuju sredstva Udruzi za zaštitu životinja Tetrijeb, a Berislav Kvesić (HDZ) pitao je može li se od voditelja škole nogometa tražiti da djeca koja idu iz Gerova na trening u Lokve treniraju u Gerovu, budući da Grad izdvaja novce za rad gerovskog, a ne lokvarskog nogometnog kluba. Kad je riječ o Udruzi Tetrijeb, izdvajamo manje jer oni imaju vrlo kvalitetnu potporu iz proračuna Primorsko-goranske županije, a problem odlaska malih nogometaša iz Gerova za Lokve riješit ćemo razgovorom sa NK Snježnik i voditeljem škole nogometa, najavio je Rajšel.




Vijećnici su jednoglasno prihvatili i izvješće Sintije Žagar Paripović o radu Narodne knjižnice »Ivan Žagar« iz Čabra. Uz očigledan rast broja članova i posuđenih knjiga, vidljiv je i rast interesa za programe knjižnice kod onih koji nisu članovi, istaknula je Žurga Paripović, naglasivši kako je oko tisuću posjetitelja koji nisu članovi knjižnice posjetilo prošle godine razne programe: »Upravo među njima moramo tražiti nove članove«, rekla je Žurga Paripović.


Zimski turizam bez snijega


Od vijećničkih pitanja istaknuti treba upit Martina Kvaternika o budućnosti programa »Zaželi«, odnosno Gregora Tušeka o cikloturizmu i zimskom turizmu. Odgovarajući im, gradonačelnik Rajšel rekao je kako će program »Zaželi« biti nastavljen i to kroz dva natječaja, a Grad Čabar javit će se na oba, pri čemu će javnost o svemu na vijeme biti obaviještena. Kad je o razvoju cikloturizma riječ, Grad Čabar spreman je izdvojiti sredstva za kvalitetnu aplikaciju vezanu uz biciklističke staze na ovom području, a sa zimskim turizmom stanje je znatno teže, ponajprije stoga što – nema snijega: »Sredstvima Primorsko-goranske županije mi smo za ovu zimu pripremili jednu manju skijašku stazu za najmlađe. Nažalost, već drugu zimu za redom snijega nema pa me je strah da u Hrvatskoj zimskom turizmu možemo reći – zbogom«, konstatirao je Kristijan Rajšel.