Gradsko vijeće Čabra

Čabar nikako da proda Cesaricu, ali cijena neće padati ispod 2 mil. kn

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Za prodaju zemljišta Cesarica raspisuje se novi natječaj, a na prethodni kada  je cijena bila 2,5 mil. kuna  nije se javio nitko. Sad je cijena spuštena na 2 mil. kuna, i neće se više snižavati jer nema smisla ići u prodaju pod svaku cijenu, smatra Kristijan Rajšel



ČABAR  Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća  Čabra donijela je i prvi rebalans proračuna koji je u odnosu na onaj prihvaćen početkom ove godine veći za 3,2 milijuna kuna i sada iznosi ukupno 19,5 milijuna kuna, a najveći dio povećanja vezan je uz plan i želju da Grad Čabar napokon proda zemljište Cesarica uz obalu Novog Vinodolskog, što bi u proračun donijelo 2 milijuna kuna, kolika je sadašnja cijena tog zemljišta.


Uz taj novac koji će tek možda biti uključen u proračun, Čabar će sigurno raspolagati sa 700.000 kuna koje će iz državnog proračuna prispjeti na račun Grada kao dio kompenzacijskih mjera onim sredinama koje su izmjenama raznih zakona izgubile dio prihoda, 280.000 kuna dobit će iz Centra za vozila Hrvatske na ime sanacije klizišta ceste u Mogušima, 170.000 kuna stiže iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a sa 100.000 kuna namijenjenih izradi projektne dokumentacije skijališta Rudnik pomoći će PGŽ.


Rebalans proračuna


Proračun je prihvaćen znatnom većinom glasova i uz manju raspravu u okviru koje je Alen Malnar (HDZ) upitao zašto se u rebalansu iznova daje 5.000 kuna Dječjem vrtiću Čabar za dječju olimpijadu na kojoj prošle godine nije sudjelovao, a Antun Malnar (SRNA) pitao je nije li dva milijuna kuna za Cesaricu premalo te postoji li mogućnost da se nadarenim sportašima s područja Grada Čabra pomogne stipendijma ili na neki drugi sličan način.




Gradonačelnik Kristijan Rajšel HDZ-ovom Malnaru odgovorio je kako će od ravnateljice vrtića zatražiti pisani odgovor na pitanje zašto se nije sudjelovalo na dječjoj olimpijadi, a SRNIN-om Malnaru rekao je kako mogućnost stipendiranja postoji ako Vijeće donese kriterije i odluku o tome, dok je na upit o vrijednosti Cesarice rekao kako cijenu diktira tržište, a ne želja onog koji prodaje. »Ovo je peti ili šesti natječaj kojeg raspisujemo.



Za razliku od nejedinstva pri glasovanju o izmjenama proračuna, potpuno jedinstvo vladalo je pri donošenju javnih priznanja, točnije Zlatne plakete Grada Čabra koja će povodom dana Grada Čabra biti dodijeljena Filipu Žagaru iz Tršća za 100 puta darovanu krv i dugogodišnji humanitarni i dragovoljni rad u Gradskom društvu Crvenog križa Čabar.



Na prethodnom je cijena bila 2,5 milijuna kuna i nitko se nije javio. Zato smo sad cijenu spustili na 2 milijuna kuna, a niže od toga vjerojatno nećemo ići i ako sad ne prodamo to zemljište, nećemo dalje forsirati jer nema smisla ići u prodaju pod svaku cijenu«, zaključio je Rajšel.


 Radovi u Gerovu


Prvu sjednicu članovi novog Vijeća Grada Čabra iskoristili su i za brojna vijećnička pitanja pa je tako, između ostalog, Martin Kvaternik (HDZ) pitao zašto se za poslove uređenja komunalne infrastrukture u Gerovu izdvaja novih 500.000 kuna i kakav je to bio plan rada kad se sada traži dvostruko veća svota.


»Uz to nigdje nema najavljenih tlakovaca, ne zna se što će biti u središtu mjesta, a bez najave se radilo i na mostu«, redao je primjedbe Kvaternik dok je nezavisni Alan Stojan Leskovar želio znati je li Nastavni zavod za javno zdravstvo pojačao kontrolu vode nakon upozorenja da je voda na području Čabra sve onečišćenija.



Sjednici nazočan predsjednik MO Prezid Franjo Pantar upitao je kad će napokon u Čabru s radom bar jednom tjedno početi javni bilježnik. Rajšel mu je odgovorio kako je o tom problemu kontaktirao Ministarstvo pravosuđa iz kojeg su upućeni na odlazak u Delnice ili na Grobnik. Pantar nije bio zadovoljan ovim odgovorom jer su stanovnici čabarskog područja u nepravednom položaju u odnosu na ostale.



Ivanku Križ (SDP) zanimalo je tko će urediti dječje igralištu u mjestašcu Plešce, Alen Malnar (HDZ) tražio je odgovor na pitanje kad će oni stanovnici čabarskog područja koji mogu pratiti samo četiri domaća TV programa biti izjednačeni s onima koji mogu pratiti dvostruko više tzv. zemaljskih programa, a predsjednica Vijeća Vazma Malnar (HSS) predložila je gradonačelniku da ubuduće sjednicama Vijeća budu nazočni komunalni redar i predsjednici svih mjesnih odbora.


Kontrola vode


Odgovarajući na upit o radovima u Gerovu gradonačelnik Rajšel rekao je kako se još prošle godine pri planiranju 500.000 kuna za te radove znalo da to neće biti dovoljno te da će ih trebati nastaviti i ove godine uz nova sredstva.


»Tlakovaca će biti, ali samo u središtu Gerova jer su preskupi da ih postavljamo posvuda, a kad je riječ o radovima kraj mosta onda treba znati da su ih inicirale i njihov trošak snose Hrvatske vode. Kontrola vode provodi se redovito, a očigledno su nakon većeg onečišćenja zabilježenog u travnju poduzete neke mjere pa sve do sada nije, bar koliko je meni poznato, bilo onečišćenja zbog kojih bi trebalo obavještavati javnost«, kazao je Rajšel najavivši kako će dječje igralište u Plešcima urediti radnici zaposleni na javnim radovima te prihvativši ideju predsjednice Vijeća da sjednicama budu nazočni komunalni redar i predsjednici mjesnih odbora s područja Grada Čabra koji su to, naglasio je, mogli činiti i do sada.