Gradsko vijeće

Bura oko radnog mjesta u Vrbovskom: Treba li nam referent za pitanja nacionalne manjine?

Marinko Krmpotić

Dio stavki nije sto posto osiguran, ali je morao biti uvršten u proračun zbog sufinanciranja EU-a – vrbovšćansko vijeće  / snimio M. KRMPOTIĆ

Dio stavki nije sto posto osiguran, ali je morao biti uvršten u proračun zbog sufinanciranja EU-a – vrbovšćansko vijeće / snimio M. KRMPOTIĆ

Proračun od 37,1 milijuna kuna izglasan je s 14 »za« i jednim suzdržanim, a prijedlog da se u gradskoj upravi otvori radno mjesto referenta za pitanja srpske nacionalne manjine, usprkos primjedbama oporbe, prošao je jednoglasno



Proračun Grada Vrbovsko za 2018. godinu iznosi 37,1 milijun kuna pri čemu dio tih sredstava, onih vezanih uz program gradnje objekata komunalne infrastrukture, nije sto posto osigran, ali je morao biti uključen u proračun da bi se uopće došlo u mogućnost realizacije nekih projekata koji se ostvaruju kroz sufinanciranje iz EU fondova ili iz državnog proračuna, rekao je predstavljajući proračun Vrbovskog za narednu godinu gradonačelnik Dražen Mufić rekavši da je sudjelovanje u projektima sufinanciranja nužnost ukoliko se želi ostvarivati napredak. Prijedlog proračuna pohvalila je i Jasna Božić, predsjednica Gradskog vijeća, istaknuvši da je riječ o razvojnom proračunu za kojeg se treba nadati da će u što većoj mjeri biti i realiziran.



Žestoka rasprava vodila se i pri vijećničkom pitanju kojeg je postavio Nediljko Kovačić koji je želio znati zašto Grad Vrbovsko daje sve manje novaca Gradskoj organizaciji Crvenog križa.


– Dobili smo 2009. godine 157.000 kuna, tri godine kasnije 116.000, potom po 100.000 kuna 2013. i 2014. godine, pa 85.000 kuna da bi nam ta svota 2016. bez obrazloženja smanjena na smo 36.000 kuna, koliko smo dobili ove i koliko se planira za narednu godinu. Otkud tako drastično smanjenje kojim se ne poštiva ni zakonska odredba od 0,5 posto izdvajanja za CK iz proračuna? pitao je Kovačić. Gradonačelnik Mufić odgovorio je da je do smanjenja došlo stoga što je bivša uposlenica duže bila na bolovanju koje joj je plaćala država pa Grad Vrbovsko nije trebao izdvajati za njenu plaću.




– Uz to osobno sam bio nezadovoljan radom Crvenog križa jer nije prihvaćan niz naših prijedloga poput uključivanja projekta Pomoć u kući u CK, a iskazivano je i puno samovolje, rekao je Mufić. Kovačić je replicirao da je nelogično da se sadašnju uposlenicu i čelništvo CK kažnjava zbog nerada nekog drugog. Dalibor Kratohvil rekao je da je po njemu sve posljedica toga što gradonačelniku na mjesto ravnatelja CK nije uspjelo zaposliti svog kandidata.



Šumski doprinos


Prijedlog proračuna vijećnici su prihvatili s 14 glasova za i jednim suzdržanim, a u raspravi vezanoj uz pojedine dijelove proračuna Jovan Trbović (Unija Kvarnera) izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što u proračun nisu uključeni neki njegovi prijedlozi vezani uz Moravice te predložio da se cjelokupna svota šumskog doprinosa koristi isključivo za sanaciju nerazvrstanih cesta. Gradonačelnik Mufić mu je potom naveo neka od ulaganja na području Moravica te rekao da su sredstva šumskog doprinosa namijenjena utrošku u cjelokupnu komunalnu infrastrukturu, a ne samo popravak cesta. Anton Burić (SDP) pohvalio je izdvajanja vezana uz projekt gradnje školske sportske dvorane u Moravicama te upitao čemu je namijenjeno 15.000 kuna vezanih uz malonogometno igralište u Severinu na Kupi. Mufić je odgovorio kako su ulaganja u projekt sportske dvorane u Moravicama na tragu prošle godine izrečenog obećanja župana Komadine o gradnji dvorane u tom mjestu, a 15.000 kuna za severinsko igralište bit će utrošeno na popravak dijela na kojem radovi nisu izvedeni kako je trebalo.



Nediljko Kovačić (NL Dalibora Kratohvila) pitao je koliko će koštati izgradnja svlačionica uz tenisko igralište, a gradonačelnik je odgovorio da je lani za to bilo izdvojeno 100.000 kuna koje nisu iskorištene jer je bilo bitnijih poslova, a koliko će cijeli projekt koštati i kad će biti gotov, neizvjesno je. Ovo pitanje dovelo je i do verbalnog sukoba Mufića i Kovačića što je nezavisni Dalibor Kratohvil komentirao »tipičnim Kim Il Sung ponašanjem vrbovskog gradonačelnika« na što mu je Mufić odgovorio da to uopće nije točno jer on vlast provodi »lagano, kao zečjim repićem«.



Ustavni zakon


I dok rasprava o proračunu zaista i nije bila odviše burna, puno je žešća bila rasprava o otvaranju radnog mjesta referenta za pitanja srpske nacionalne manjine. To novo radno mjesta u gradskoj upravi gradonačelnik Mufić obrazložio je poštivanjem Ustavnog zakona i odredbi koje traže da u mjestima s više od 33 posto manjinskog stanovništva u tijelima lokalne samouprave bude recipročno zaposlen i dio manjinskog, u slučaju Vrbovskog, srpskog stanovništva. To se obrazloženje nije svidjelo oporbi pa je Marijan Rački (SDP) pitao zašto i ranije nije poštivan zakon i otvoreno to radno mjesto, a Nediljko Kovačić (NL D. Kratohvila) konstatirao je da se s jedne strane u opasnost dovodi opstanak vrtića u Moravicama za što novaca nema, ali ih ima za novo radno mjesto u gradskoj upravi.


– Što će raditi taj uhljeb, pitao je Kovačić, a nezadovoljstvo je iskazao i Dalibor Kratohvil upitavši da li je, uz dogradonačelnicu iz srpske manjine i predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća, zaista potrebno još i to radno mjesto,


– Postoji li i u drugim sredinama s ovakvom zastupljenošću srpske manjine takvo radno mjesto, pitao je Kratohvil.


Gradonačelnik Mufić odgovorio im je da zakon treba poštivati, pogotovo kad se za to stvore svi uvjeti kojih nije bilo ranije, a podršku je dobio i od Marinka Roknića, predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća. Usprkos povišenim tonovima i brojnim primjedbama oporbe pri glasovanju za to novo radno mjesto svi su vijećnici glasovali za.